De opkomst van Gesù

De titel van de tentoonstelling  De Droom van keizer Constantijn is vernoemd naar een visioen van de keizer.

Hoe het christendom vanaf de vierde eeuw in het keizerlijke Rome van een kleine geloofsgemeenschap uitgroeide tot een wereldreligie zie je in de tentoonstelling Rome. De droom van  keizer Constantijn.

In 312, aan de vooravond van de strijd met Maxentius, krijgt keizer Constantijn een droom.

In de visioen werd hem geopenbaard dat hij de overwinning zou halen als hij openlijk steun betuigde aan de christelijke god in plaats van aan Jupiter en Sol.

Op 28 oktober 312 versloeg Constantijn Maxentius, bij de Milvische Brug vlakbij Rome.

In 324 werd Constantijn alleenheerser en liet hij in het gehele rijk kerken  bouwen, heiligendagen en armenzorg deden hun intrede. Eerder (in 321) was al een zondagswet aangenomen. Het christendom werd zichtbaarder in en op gebouwen en kunstwerken.

Om de tentoonstelling in te gaan moet je eerst onder de beroemde triomfboog van Constantijn door naast het Colosseum.

Hierna belandt je in het vroeg-vierde eeuwse Rome.

De kop van Constantijn in de tentoonstelling is een replica van de oorspronkelijke 12 meter hoog antiek beeld van de Romeinse keizer.

Het origineel van de kop staat al meer dan 400 jaar op het binnenhof van de Capitolijnse Musea in Rome en wordt niet uitgeleend voor tentoonstellingen.

Duitse specialisten hebben met behulp van een driedimensionale scantechnologie een kopie gemaakt van Italiaans marmer. Hij is drie meter hoog en weegt vijf ton.

Na deze tentoonstelling wordt de kop in een openbare ruimte in Rome tentoongesteld.

Een ander mooi voorwerp is een camee (graveertechniek op edelstenen) waarop Constantijn met zijn familieleden op een triomfkar staat afgebeeld.

De camee is in het bezit geweest van kunstenaar Paul Rubens vandaar de naam; Rubens-Camee.  Men vermoedt dat de camee uit 315 dateert.

Rome. De droom van keizer Constantijn is tot en met 7 februari 2016 te zien.

Naast de kop en de camee is er ontzettend  veel te bezichtigen en te beleven.

Het merendeel van de voorwerpen komt uit de drie grote musea in Rome; De Capitolijnse Musea, Het Nationaal Museum van Rome en  De Vaticaanse musea die goed laten zien hoe het christendom populair werd in Rome. Daarnaast leer je de eerste christelijke keizer Contantijn goed kennen.

Voor meer informatie kiek hier! 

Da Vedere!

Sandra

Sandra Singh

Hoi! Ik ben Sandra Singh een kunstliefhebber. In mijn vrije tijd bezoek ik het liefst een museum. Sinds 1 april 2014 schrijf ik mijn kunstbelevingen op. Mijn blog zie ik als mijn kunstdagboek. Dank dat je mij leest! Liefs,

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.