Breekbare Schoonheid

IMG_7133 IMG_7135

De tentoonstelling Dining with the Tsars vind ik eén van de vrolijkste tentoonstellingen die ik heb gezien.

Dat komt mede door de Rococostijl; een ‘hofstijl’. Kenmerkend voor deze stijl is dat ze eén geheel vormen en dat is terug te zien in de architectuur, schilderkunst, beeldhouwkunst en binnenhuisarchitectuur. Dit wordt vooral zichtbaar in de rococo-interieurs, die voorzien zijn van speelse versieringen. Het accent ligt op het lieflijke en luchtige karakter. Bij rococo werden vaak zachte pastelkleuren gebruikt.

IMG_7152 IMG_7159 IMG_7153 IMG_7148

Ik had Dining with the Tsars heel anders verwacht.

Ik dacht dat ik alleen puur naar alleen zou gaan “staren” naar het servies van de “tsaren”. Dat is ook een van de redenen dat ik zo lang gewacht heb om er naar toe te gaan.

De tentoonstelling begint met feiten over de dineer- en banketcultuur, kledingvoorschriften en balcultuur van de Tsaren door de eeuwen heen. Porselein speelt een grote rol in daarin.

Zo kom je erachter dat de Russische tsaren hun serviezen bestelden bij respectabele fabrieken zoals Wedgwood, Sèvres en Gardner. Maar ook de bijzondere verhalen die aan de serviezen en hun eigenaren verbonden zijn komen aanbod. Speciaal voor de tentoonstelling zijn passende decoraties en meesterstukken van zilver, brons en glas bij de serviesstukken geplaatst. Die zijn echt schitterend om te zien! Zelfs de feestregels van Catharina de Grote en de waaiertaal ontbreken niet.

IMG_7150 IMG_7170 IMG_7151 IMG_7146 IMG_7167 IMG_7140

Helaas verdween de bal- en banketcultuur bij het aftreden van de laatste tsaar Nicolaas II (reg. 1894–1917) en zijn vrouw Alexandra. Zij organiseerden de grootste bals.

Tot wanneer?

Dining with the Tsars is echt een prachtige voorstelling; een must see en is te zien tot en met 1 maart 2015.

Voor meer informatie kiek hier!

Heb je geen tijd om langs te gaan. Zet dan Bach Sonata No. 1 in G minor, BWV 1001 Fuga op. Dan ben je er in ieder geval muzikaal bij geweest.

Een fijne zaterdag!

Liefs,
Sandra

Sandra

Welkom op Kunstkieken.nl! Ik houd van musea en om die reden ben ik op 1 april 2014 gaan schrijven over mijn museumbelevingen. Ook ga ik op zoek naar kunstverhalen op kunstbeurzen. Veel lees plezier! Liefs, Sandra

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *