Fungus Futurum

Micropia toont dat schimmels het materiaal van de toekomst is.

Vorige week mocht ik in het Micropia Museum bij de onthulling van de nieuwe opstelling Een Schimmelige Toekomst aanwezig zijn. Daar stond ik dan, als museumbezoeker, tussen de geleerden der micropbiologie en hoogleraren van universiteiten te kijken naar kunst gemaakt van agrarisch materiaal en schimmels.

Wist je dat in de nabije toekomst schimmels  hout, leer en zelfs plastic kunnen vervangen?

In  de permanente, The Growing Lab, opstelling worden er een aantal nieuwe objecten getoond die gemaakt zijn van schimmels. Vorig jaar  gaf ik je alleen glimp over kunst met schimmels, welke te zien is in de vaste opstelling van Micripia. Vandaag gaan we de diepte in.

Ontwerper Maurizio Montalti ontwikkelde samen met Han Wösten, hoogleraar microbiologie aan de Universiteit Utrecht, een manier om schimmels te gebruiken als duurzaam materiaal. Montalti merkte op dat moeder natuur organisch materiaal afbreekt door over voedsel heen te groeien.

Dat gegeven liet hem niet los.

Volgens hem  kon dit maar eén ding betekenen: schimmels hebben een enorme groeikracht. Hij probeerde het mycelium (het netwerk van schimmeldraden) te verspreiden en er een stevig materiaal van te maken.  Uiteindelijk is dit hem gelukt en vorig jaar kon je een van zijn eerste resultaten zien.

Wat Montalti eigenlijk doet is de schimmels ‘voeren’ met organisch materiaal (houtsnippers of stro) waardoor de  schimmeldraden groeien en de vezels aan elkaar gaan kleven. De schimmel kun je dan zien als een superglue tussen het materiaal.

In de nieuwe opstelling zijn een doorschijnende lamp, waterdichte vazen, een stoel, een bijzettafel en pantoffels te zien.

Het resultaat is absoluut verrassend. De stof van de pantoffels voelt zacht aan en ziet eruit als suède maar is gemaakt van organisch materiaal. Namelijk elfenbankjes.

De vaas is een combinatie van Pleutorus Ostreatus oftewel de oesterzwam en zaagsel. Hierdoor krijg je een lichtgewicht, waterafstotend en brandvertragend materiaal. Tijdens de onthulling werd er een vaas gevuld met water waarna er een bos met bloemen in werd gezet.

De plaat op de foto bestaat uit schimmels en restkatoen uit de textielindustrie. Je kunt de plaat gebruiken als tegel en zelfs als geluidsdichte isolatieplaat.

 

In de nieuwe opstelling kun je dit keer een aantal voorwerpen aanraken. Het gekke vond ik dat alle voorwerpen vederlicht en tegelijkertijd zo stevig zijn.

Kun je je voorstellen dat er in de toekomst alleen maar schimmelmaterialen worden gebruikt?

Hoe zou de wereld er dan uitzien? Dat zou het einde van afval betekenen.  Ik zou het geweldig vinden  dat er op den duur geen afval meer bestaat.  Heb je genoeg van je sloffen dan zet je ze in de tuin en de natuur zou zelf het materiaal afbreken. Hoe mooi is dat!

Wat vond ik van de nieuwe opstelling?

Ik vind het nog steeds een bijzonder gegeven dat er van schimmels duurzaam materiaal gemaakt wordt.  Ook het feit dat Montalti nieuwe gebruiksvoorwerpen heeft ontworpen  en daarmee dit keer goed laat zien dat er toekomst is voor de schimmel.

De tentoongestelde objecten zijn niet mooi als je deze vergelijkt met designmeubelen. Montalti doet dit bewust. Hij laat de voorwerpen ruw en onbewerkt net als de natuur.

De Schimmelige Toekomst is permanent te zien in Micropia.

Een laborant vertelt dagelijks om 13.00 uur en 16.00 uur over schimmels. Micropia bedankt voor de leerzame middag. Dit was mijn educatiefste previews ooit!

Voor meer informatie: Micropia. Wil je meer weten over Maurizio Montalti:corpuscoli.com

Ben jij al naar Micropia geweest? Wat vond je ervan?

Een fijne avond,

Liefs,

Sandra

 

Sandra Singh

Hoi! Ik ben Sandra Singh een kunstliefhebber. In mijn vrije tijd bezoek ik het liefst een museum. Sinds 1 april 2014 schrijf ik mijn kunstbelevingen op. Mijn blog zie ik als mijn kunstdagboek. Dank dat je mij leest! Liefs,

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.