Het Grachtenhuis Amsterdam

De Amsterdamse Grachten wie kent ze niet?

Smalle hoge huizen met vaak hele mooie gevels en hijsbalk onder het dak.  De ingang betreedt je altijd via een trapje. In 2010 is de grachtengordel toegevoegd aan de UNESCO lijst van werelderfgoed.

Op deze  grachtengordel bevindt zich een museum. Museum het Grachtenhuis op de Herengracht nummer 386.

Dat museum kende ik tot kort alleen van naam en ik dacht dat het alleen iets voor toeristen zou zijn.

Als rasechte Amsterdamse (geboren in het Wilhelmina gasthuis) museumblogger moest ik dit museum ook van mijn lijst afvinken. Zo gezegd en zo gedaan. Op de site van het museum staat  het volgende aangegeven; “We beginnen in 1600 en laten je zien hoe Amsterdam bloeide en hoe de grachtengordel groeide ….tot de wereldstad die het nu is

Laten we heel even terug naar het jaar 1600 gaan in kamer 1.

In die periode kwamen bijna 175.000 Europese immigranten naar Amsterdam. Meer dan 5000 schepen vaarden in 1650 de haven van Amsterdam binnen. Het pand van het museum werd tussen 1663 en 1665 ontworpen en gebouwd (zie tekening) door Philips Vingboons. Hij was een van de belangrijkste architecten van het Hollands Classicisme en bouwde de mooiste herenhuizen. Ook is hij de bedenker van de halsgevel. Tegenwoordig wonen er ongeveer 195 nationaliteiten in de hoofdstad en worden er nog steeds huizen gebouwd.

Het is tijd om een kiekje te nemen in Het Grachtenhuis.

Via een audiotour van ongeveer 40 minuten kom je alles te weten over de stadsuitbreiding op de grachten en hoe deze zijn ontstaan.

In de tweede kamer “hoor” je de verschillende redenen voor het bouwen van de grachtengordel.

Een tal van historische kaarten laat duidelijk de verandering van Amsterdam  zien is.  Wist je dat de Jordaan voornamelijk is gebouwd voor de plebs; de gewone burgers.

 In de derde kamer sta je letterlijk in het zand en wordt verteld hoe de grachtengordel werd gebouwd.

De huizen staan  (nog steeds) allemaal op houten heipalen. Amsterdam heeft op een diepte van ongeveer 11 meter een stevige zandlaag. Tegenwoordig worden betonnen palen gebruikt.  Op sommige grachten zie je dat sommige huizen scheef staan.  Dit kan te maken hebben gehad met te weinig palen of te korte palen die de stevige zandlaag niet raken. Het paleis op de Dam is gebouwd om maar liefst 13659 houten heipalen.  Ter controle zijn er ooit twee palen verwijderd om te kijken of ze nog goed waren. Dus nu zijn het er nog maar 13657.

In kamer vierde mag je kieken door de ramen van de grachtenhuizen.

Het achterkamertje van Anne Frank is er te zien en je kunt er ook “kunstkieken”. Op social media zal ik deze week een aantal filmpjes posten.

Kamer nummer vijf laat een film zien met de belangrijkste gebeurtenissen van Amsterdam.

Want laten we wel wezen daar gebeurt heel erg veel: het Grachtenfestival  en de Amsterdam Gaypride  bijvoorbeeld. Maar ook zijn de grachten een mooi achtergrond voor Hollywood films; in 1971 als decor voor de Bond film Diamond are Forever waar Sean Connery  de hoofdrol in speelde.  Een paar weken geleden was Samuel Jackson hier voor opnames van de film The Hitsmans Bodyguard. Zelfs Bollywood is dol op Amsterdam! Op dit moment is de Indiase Sharukh Khan in Amsterdam voor de film The Ring.

 De andere twee kamers bevinden zich op de begane grond.

Een van de kamers is de Andriessen kamer waar je behangschilderijen kunt vinden. Jurriaan Andriessen (1742 – 1819) was een Amsterdamse kunstenaar die zich bezig hield met versierde schilderingen voor binnenhuis in het bijzonder geschilderde behang.  Dit is een van de weinige behangschilderingen die nog bewaard zijn gebleven. Landschappen met boerderijen en eenvoudige boeren waren destijds typerend voor het Nederlandse interieur van de achttiende eeuw.

De Andriessen kamer heeft een mooi uitzicht op de tuin van het grachtenhuis.

Het groen wat er te zien is, is gebaseerd op een keurblok tussen de Herengracht en de Keizersgracht.  Een keurblok is een goedgekeurd ontwerp binnen de grachtengordel waarop gebouwd mag worden. Tussen het groen zie als het ware de muren die de huizen voorstellen. Het verschil in grootte is goed te zien. De breedte van de huizen moest vooral worden bepaald en goedgekeurd worden.

Handige weetjes;

Verwacht in de kamers van het Grachtenhuis  geen chique stijlkamers, want daar gaat dit museum niet over. Het gaat om de stad Amsterdam en haar grachtengordel.

LEUK!  Voor gezinnen met jonge kinderen. LEERZAAM!  In een vogelvlucht van ongeveer 40 minuten leer je alles over de stadsuitbreiding van Amsterdam vanaf het jaar 1600. MUSTSEE: het behang van Jurriaan Andriessen en de supermooie haard!

Voor overige informatie: Museum het Grachtenhuis.

Ben jij wel eens naar Museum Het Grachtenhuis geweest?  Wat vond jij ervan?

Liefs,

Sandra

Sandra Singh

Hoi! Ik ben Sandra Singh een kunstliefhebber. In mijn vrije tijd bezoek ik het liefst een museum. Sinds 1 april 2014 schrijf ik mijn kunstbelevingen op. Mijn blog zie ik als mijn kunstdagboek. Dank dat je mij leest! Liefs,

3 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.