De landexpositie – Amsterdam Light Festival 2017

De landexpositie van het Amsterdam Lightfestival is weer op het land neergestreken. Vorig liep ik de wandelroute van het Lightfestival 2016 overdag en in de avond. Dit jaar gaat het qua tijd niet meer lukken.

Ik schreef al eerder dat het festival er dit jaar voor gekozen heeft om de ingewikkelde termen: Water Colors en Iluminade te vervangen door waterexpositie en landexpositie.

De landexpositie vind dit jaar voor het eerst plaats op het Marineterrein in Amsterdam. Het ligt pal naast het Scheepvaartmuseum.

Kunstenaars hebben zich dit jaar laten inspireren door het thema ‘Existential’.

De kunstwerken laten de noodzaak van het licht zien. Wij hebben als mens licht nodig. Ook laten de kunstwerken de natuurlijke wonderen en gebeurtenissen van licht zien.

Vorige week mocht ik bij de perspreview al lopende (in de kou) de lichtkunstwerken verkennen. Ga je mee kunstkieken?

Kattenburgerstraat 5 Peter Vink

De lichtgevende strakke lijnen boven op de toegangspoort aan de Kattenburgerstraat kun je niet missen.

De installatie Kattenburgerstraat 5 van Peter Vink (NL) neemt de ingang van de poort en de onderdoorgang letterlijk met het licht over.

the blinking helmut dick

Bij het zien van de installatie The Blinking van Helmunt Dick (DE) knippert het licht van het pand mee met de lichten van de auto.

Dick wil met zijn installatie laten zien dat een aanrijding veel meer impact heeft dan alleen een fysieke klap. Heel gaaf om te zien!

Save our Souls! - Bas Peeters

Bas Peeters (NL) liet zich inspireren door het werkterrein van de mariniers: de zee.

Via een eenrichtingstrap stap je als het ware een schip binnen. De ramen van het voormalige onderwijsgebouw zijn de vensters van het schip waar je als wandelaar doorheen kijkt.

De zee is woest  en schommelt heen en weer.

Dan opeens trekt een SOS signaal mijn volledige aandacht. Je zou denken dat het werk Save Our Ship zou heten.  De kunstenaar heeft het Save Our Souls! genoemd. Peeters wilt met zijn werk dat wij stilstaan bij de zeespiegel die door de klimaatverandering blijft stijgen.

Mijn lichaam reageerde heel sterk op dit kunstwerk. Ik kreeg er kippenvel van en ik kreeg het ineens heel erg koud! Ik was dan ook erg blij dat ik mij even kon onderdompelen in licht en geluid.

Flieds of Frequency 2018 HR - Copyright Janus van den Eijnden

Flieds of Frequency 2018 HR – Copyright Janus van den Eijnden

Fields of Frequensies van Lidy Six (NL) laat je puur kleur ervaren.

De lichtcomposities veranderen in een rustig tempo continue. Op de achtergrond hoor je muziek van Joaquin Claussel. In deze ruimte mag er niet worden gesproken. Ik kan niets ander zeggen dat dat ik het een tof kunstwerk vind!

Yasuhiro Chida amsterdam light festival Yasuhiro Chida amsterdam light festival

Duizenden gaatjes heeft Yasuhiro Chida (JP) met de hand gemaakt in deze grote metalen loods eigenlijk een hele grote doos.

Brocken 6 A laat het fenomeen Brockenspook zien. Het verschijnsel krijg je in een mistwolk als je de zon precies in je rug hebt, en de lichtstralen door zwevende waterdruppels gebroken worden. Het resultaat is magnificent!

Must do op de landexpositie!

Je kan jouw gezicht laten belichten vanuit verschillende richtingen. Je moet er wel lef voor hebben want andere bezoekers kunnen jouw lichtpasfoto via een projectie zien.

Enlightened? is bedacht door Reanne Niceforo en Phil Sutherland (CA). Ik vind dit duo fantastisch!  Vorig jaar stonden ze op het Amsterdam Lightfestival met Dancing Trees.

Wat vond ik van de vernieuwde landexpositie?

Vooral compact! Het is fijn dat alle kunstwerken bij elkaar op het Marineterrein worden getoond. De kunstwerken zijn op loopafstand van elkaar geplaatst en dat is vooral fijn in het koude weer!

Ben jij al naar de Amsterdam Light Festival geweest?

De bovenstaande kunstwerken en nog veel meer zijn gratis toegankelijk tot en met 7 januari 2018.

De landexpositie is dagelijks te bezoeken van 17.00 tot 22.00 uur.

Kijk voor meer informatie op: Amsterdam Light Festival

Een fijne avond,

Liefs,

Sandra

Sandra Singh

Hoi! Ik ben Sandra Singh een kunstliefhebber. In mijn vrije tijd bezoek ik het liefst een museum. Sinds 1 april 2014 schrijf ik mijn kunstbelevingen op. Mijn blog zie ik als mijn kunstdagboek. Dank dat je mij leest! Liefs,

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.