Meester Leerling

Als ik Rembrandt van Rijn zeg dan denk je waarschijnlijk meteen aan de Nachtwacht in het Rijksmuseum of aan de beelden op het Museumplein.

Of misschien denk je wel aan zijn huis aan de Jodenbreestraat waar hij van 1639 tot aan 1658 woonde en werkte. Dit huis heeft hij voor 13.000 gulden (destijds een enorm bedrag) gekocht en is nu museum Het Rembrandthuis.

In het Rembrandthuis is nu Rembrandts Late Leerlingen te zien. Rembrandt heeft in zijn ruim veertig jaar durende carrière aan een groot aantal  kunstenaars onderwijs gegeven.

In deze tentoonstelling worden er zestig tekeningen en twintig schilderijen getoond van 14 kunstenaars zoals Nicolaes Maes, Willem Dros, Abraham van Dijck.  Allemaal werken die gemaakt zijn in de periode van ca. 1650 tot in 1669. Deze tentoonstelling loopt gelijk met de Late Rembrandt tentoonstelling in het Rijksmuseum.

In de vroegmoderne tijd werd vakonderwijs niet op scholen gegeven of academies gegeven.

Je ging in de leer bij een meester thuis en daar werkte je dan ook. Was zijn huis groot genoeg dan beschikten de leerlingen over een eigen werkvertrek. Dat was bij Rembrandt  het geval. De werkruimte werd door schotten en een zeildoek afgescheiden, zodat zij elkaar niet konden storen.

Voordat de leerlingen bij Rembrandt kwamen waren zij al bij andere meesters opgeleid.

Een vervolgopleiding bood hun de kans om verschillende aspecten te ontwikkelen. Het leren maken van een geslaagde compositie (het maken van verhoudingen op het doek)  behoorde daar toe. In Rembrandts tijd werd dit schikkunst of ordineren genoemd.

Waar andere kunstenaars zich specialiseerden deed Rembrandt dat niet. Hij ging zijn eigen pad op.

Hij schilderde historiestukken, portretten, landschappen, dieren, alledaagse onderwerpen en zelfs naakt.  Ja, echt waar! Tekensessies vonden in de 17e nauwelijks plaats. Het naakt poseren werd alleen gedaan door dames van lichte zeden.

Uit het werk van Rembrandt en zijn late leerlingen blijkt dat een aantal keren samen naar model hebben getekend.

Zo is er ook deze tekening te zien van jongens die “schaars” gekleed zijn. Ik vond het een (te) gekke tekening. Te gek omdat in alle waarschijnlijkheid  leerlingen voor elkaar geposeerd hebben.  Vooral gek met dat kindje in een rolwagentje en zijn moeder (denk ik) op de achtergrond.

Foto: Ets kind met rolwagen 

Rembrandt Late Leerlingen in de leer bij een Genie laat zien hoe Rembrandt zijn penseelstreek overbrengt en hoe destijds de relatie leermeester en leerling was.

Ik vond het ook een speciaal gevoel om naar werken te kijken, die hangen op een plek waar ze geschilderd en getekend zijn.

Tijdens de tentoonstelling is er een gratis-workshop programma in Rembrandts voormalige Leerlingen atelier. Mijn plus 1 staat te popelen om deze te doen. Dus ik zeg tot ziens Rembrandt!

Kijk voor meer weetjes over Rembrandt op: http://www.rembrandthuis.nl/

Liefs,

Sandra

Sandra Singh

Hoi! Ik ben Sandra Singh een kunstliefhebber. In mijn vrije tijd bezoek ik het liefst een museum. Sinds 1 april 2014 schrijf ik mijn kunstbelevingen op. Mijn blog zie ik als mijn kunstdagboek. Dank dat je mij leest! Liefs,

Eén reactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.