Ritualism Rituelen

IMG_5862

In iedere cultuur komen rituelen voor. Tegenwoordig hebben rituelen niets met godsdienst te maken.

Iedereen kent of heeft een ritueel. Zoals het doen van een wens bij het uitblazen van kaarsjes op een verjaardag. Of een grote schoonmaak in de lente. De mijne: Ik lees mijn kids elke avond voor bij het slapen gaan. Dat voorlezen gebeurt altijd na het tandenpoetsen. We zijn er ons niet altijd bewust van, maar ons moderne leven loopt over van rituelen.

Hel Ved, agentschap en galerie voor fotografie, maakte op uitnodiging van de Melkweg Galerie een groepstentoonstelling samen met haar fotografen. Het resultaat is Ritualism. Ritualism zou gezien kunnen worden als de nieuwste religie van de stadsmens.

IMG_5868 IMG_5874 IMG_5877 IMG_5887

Onder het geëxposeerde werk hangt niet eerder gepubliceerd werk uit het New Gypsies project van Ian McKell (London). Hij volgde meer dan 10 jaar lang een groep Engelse ‘travellers’. Hij bracht vooral de romantische aspecten van deze subcultuur in beeld. Zijn boek over de moderne nomaden ‘The New Gypsies’ raakte in korte tijd uitverkocht maar is opnieuw uitgegeven.

IMG_5860 IMG_5872

Ik vond Ritualism een aparte expositie omdat elke foto mij aan het denken heeft gezet. Soms met de vraag Wat is dit? of Oh zo!. Sommige foto’s zijn zo bijzonder dat ik deze wel vier keer moest bekijken om er vervolgens mijn eigen draai aan te geven.

Tot wanneer?

Ritualism is te zien tot en 5 oktober 2014.
Ingang: via Melkweg Café (Marnixstraat 409).
Entree: gratis.

Liefs,
Sandra

PS: Lieve Clara, deze post heb ik speciaal voor jou geschreven omdat je afgelopen vrijdag niet bij de opening aanwezig kon zijn.

Sandra

Welkom op Kunstkieken.nl! Ik houd van musea en om die reden ben ik op 1 april 2014 gaan schrijven over mijn museumbelevingen. Ook ga ik op zoek naar kunstverhalen op kunstbeurzen. Veel lees plezier! Liefs, Sandra

2 Comments

  1. Ja het is wel waar dat rituele in het dagelijks leven sluipen. De foto’ s spreken me niet erg aan moet ik zeggen, gewoon kwestie van smaak, maar ik denk wel dat het een bijzondere tentoonstelling is die je aan het denken zet.

    • Klopt moederlief, het is idd een tentoonstelling die je aan het denken zet. De foto’s waren inderdaad erg apart om te zien. Denk dat het komt omdat het beelden zijn die je niet altijd in je dagelijks leven ziet of tegenkomt. Liefs, Sandra

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *