Stedelijk Museum Coevorden

Tegenwoordig heeft de stad Coevorden een treinstation en iedereen kan er zo naar toe. Vanaf Amsterdam is het een aardige rit van ongeveer twee uurtjes.

Wie in de vroege Middeleeuwen naar Groningen, Overijssel, Friesland of Drenthe wilde reizen moest eerst langs Coevorden.  Je kon ook niet anders want eromheen lag drassig veen. De stad (het bruine gedeelte is veen en het rode stipje op de kaart is Coevorden) had strategisch gezien de perfecte ligging om bijvoorbeeld handel te drijven. De leenman van de Utrechtse bisschop had de taak om de wegen, paden en bruggen te onderhouden in ruil hiervoor vroeg hij op de kruising van de weg tolgeld. Als je langs Coevorden wilde moest je voor alles betalen; zelfs voor een lege wagen of een ongezadeld paard.

Een stervormige vesting.

Zo werd de stad Coevorden een van de belangrijkste vestingsteden met een van de mooiste vestingwerken van die tijd. Namelijk een stervormige. Daar is nu niets meer van te zien want in 1850 werd deze afgebroken.  Wie Coevorden bezat, bezat het Noorden van Nederland. Vandaar dat het stadje zo vaak geplunderd, veroverd en zelfs drie keer met de grond gelijk gemaakt is. Drie keer! Dat is erg veel voor zo een klein stadje. Brand en strijd hebben hun sporen nagelaten dat er van de stad weinig over is. Het enige gebouw die alle verwoestingen overleefde is het kasteel.

De stad is een aantal keer opnieuw gebouwd.

In de jaren tachtig waren er verschillende renovatieprojecten waaronder het Kasteel en de binnenstad die hersteld werden. Tijdens die werkzaamheden zijn er archeologische vondsten gedaan. Die opgravingen zijn te zien in het Stedelijk Museum Coevorden. Het museum bevindt zich sinds juni 2013 in het arsenaal. Maar het museum bestaat feitelijk al veel langer. Om precies te zijn sinds 29 september 1979 toen was zij nog gehuisvest in het Kasteel en onder de naam Drenthe’s Veste.

 Wat  is er te kieken?

Het is een klein collectie in een kleine ruimte. Voor het laatste is er een goede oplossing voor gezocht. Alle vondsten hangen  in vitrinekasten aan een lange wand (30 meter!).  Zelfs aan het plafond wordt benut.  In totaal duurde mijn museumbeleving ongeveer 45 minuten. Wat ik al vertelde het is een kleine collectie maar de vondsten zijn er bijzonder. Kiek je mee?

Onder de vondsten bevinden zich onder ander wapens zoals dolken, degens, handbijlen en lansen, kledingstukken , gebruiksvoorwerpen zoals borden, schalen, kannen en kanonkogels.  Ik heb nog nooit zulke goed bewaarde en vooral zulke grote kanonskogels gezien.  Megagroot zijn ze!  Deze pasten natuurlijk niet in een kanon en werden dan ook met een katapult gegooid naar en vooral het liefst op de vijand.

Ik vertelde al iets over het tolgeld.

Omdat ieder gebied zijn eigen munt had zijn er ook veel verschillende munten uit verschillende streken te  zien.

Deze maliënkolder weegt ongeveer 25 kilo.

Van heel dichtbij zijn de maliën (metalen ringetjes) goed te zien. Wat een tijdrovend klusje moest dit geweest zijn.  Kun je het  je voorstellen dat je oorlog moet voeren in een moerasgebied. Met dit zwaargewicht aan zakte menigeen soldaat volgens mij zo door het  moeras.  Niet alleen soldaten kwamen om, ook paarden sneuvelden.

Deze leren brandemmer vond ik een bijzonder object.

Ieder huis was verplicht om een of twee van deze emmers in huis te hebben. Nachtwakers controleerden iedere avond huizen en straten op vuur.

In 1690 krijgt Coevorden als eerste in de stad Drenthe een weeshuis.

De grote aantal gesneuvelden soldaten zijn  de oorzaak van de vele wezen en halfwezen.  Ken je de gezegde:  een blok aan je been hebben. Dat komt waarschijnlijk van zo een blok vandaan.  Dit blok kreeg je aan je been als je als wees uit het weeshuis probeerde weg te lopen.

Een ander topstuk is een skelet van een jonge Spaanse soldaat. Ik heb deze niet gefotografeerd voor op de site. Op een of andere manier kon ik het gewoon niet.

Handige weetjes;

LEUK! Een mooie film van 12 minuten  (zelfs de kids waren onder de indruk, want die waren twaalf minuten lang stil) over het ontstaan van Coevorden.  Waarbij de film wordt geprojecteerd op een 3D-model.  Ik heb nooit geweten de stad Coevorden zoveel  ellende heeft meegemaakt.  Ik vond het een bijzondere ervaring met al die bijzondere vondsten.

Stedelijk Museum Coevorden is toegankelijk voor minder valide, het museumkaart is er geldig en jongeren tot en met 12 jaar mogen gratis naar binnen.

Voor meer informatie kijk op: Stedelijk Museum Coevorden

Ken jij het Stedelijk Museum Coevorden? Wat vind je van de vondsten?

Liefs

Sandra

Sandra Singh

Hoi! Ik ben Sandra Singh een kunstliefhebber. In mijn vrije tijd bezoek ik het liefst een museum. Sinds 1 april 2014 schrijf ik mijn kunstbelevingen op. Mijn blog zie ik als mijn kunstdagboek. Dank dat je mij leest! Liefs,

Eén reactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.