S.Y.N.E.R.G.Y.

Een aantal jaar geleden zocht ik voor mijn werk elegante, vrouwelijke jassen.

Die vond ik bij een online warenhuis shop onder de naam Mart Visser. Inmiddels ben ik ook verknocht aan de jurken en de blazers van deze man. Toen ik hoorde dat de couturier zijn allereerste solo expositie in Museum aan het Vrijthof in Maastricht heeft die net als zijn herfst -winter collectie de naam S.Y.N.E.R.G.Y. heeft, werd ik nieuwsgierig.

kunstblog, museumblog, museumtip, museumtips, museumkaart, tentoonstelling, museums Nederland, kunstrecensie, museumrecensie, museumreview, museumrecensie Nederland, expositie, kunstblogger, museumblogger, Maastricht ,review S.Y.N.E.R.G.Y., recensie S.Y.N.E.R.G.Y. , Mart Visser S.Y.N.E.R.G.Y., Museum de Vrijthof

Eerder in Amsterdam heeft Visser in de Kalvertoren in Amsterdam de tentoonstelling Raw  & Refined gehad.

Daar ben ik niet naar geweest. De expositie S.Y.N.E.RG.Y. werd afgelopen donderdag geopend. Zaterdagochtend ben ik n de vroegte een kiekje gaan nemen. De tentoonstelling bestaat uit schilderijen, sculpturen en eén installatie genaamd The last supper , fase II. Dat laatste vond ik verrassend. Zou het gebaseerd zijn op het schilderij Het laatste avondmaal van Leonardo da Vinci?

img_7683 img_7694

img_7692 img_7700

Laten we kunstkieken!

De schilderijen hebben allemaal dezelfde figuur; namelijk een hoofd van voren gezien. Ik heb maar eén schilderij ontdekt waarbij het hoofd van opzij is getekend en eén keer in het 3D op karton .

Ik hoor je bijna hardop vragen of het niet saai is om naar een dezelfde tekening A.K.A. kop te kijken.

Het antwoord is N.E.E.  D.A.T. I.S. H.E.T. N.I.E.T.  Alle schilderijen vormen een soort van geheel en zijn in mijn beleving kloon-broeders van elkaar. Want mijn gevoel zegt dat het een mannenhoofd betreft. Daar waar Visser jurken maakt waarin de vrouw centraal staat, staat (denk ik) de mannenhoofd centraal in al zijn schilderijen.

img_7689 img_7685

Maar terug naar de kop.

Het hoofd op de canvas. Het hoofd  komt steeds weer anders over op het doek doordat Visser steeds opnieuw gebruikt maakt van andere materialen en grondstoffen. De canvassen zijn van papier, stof en zelfs karton. De kunstwerken zijn er in verschillende formaten. In sommige kleuren voel je de zachtheid van de figuur en op de volgende ruwheid. Soms lijkt het hoofd te willen verdwijnen in het canvas. Heel bijzonder om te zien. In dit kunstwerk (links) heeft Visser gebruikt gemaakt van een oude boekomslag.

img_7716

In sommige tentoonstellingsruimtes staan jurken op een paspop te pronken met de stof waarvan ze gemaakt zijn.

Volgens mij zitten die stoffen zo heerlijk op je huid. Die stoffen ogen zo zacht dat mijn rechterhand een  “natuurlijke” spontane reflectie krijgt om de jurken aan te raken, te strelen. Gelukkig stonden er bordjes om mijn rechterhand er van te kunnen weerhouden om ze te toucheren. Trouwens de kleur van sommige jurken komen ook weer samen terug op de schilderijen. En  V.I.C.E. V.E.R.S.A. Dat vond ik erg mooi. Dit zou de betekenis van de titel van de tentoonstelling kunnen zijn. Het samenspel van de kleur van de kleding in de kunst.

img_7660 img_7671

Wat kan ik vertellen over de sculpturen?

Ook hier gebruikt Visser verschillende materialen. De beelden in de vorm van een hoofd doen mij teveel denken aan een mummie. Of eigenlijk een deel daarvan. Aan een gebalsemd hoofd wel te verstaan. Brrr! In de tentoonstelling vond ik eén sculptuur die ik echt niet mooi vond.  Het deed mij denken aan een vleeshomp, zoals je die in een snackbar ziet. Mijn voorkeur gaat uit naar de schilderijen, die heb ik  L.I.E.V.E.R.

img_7711 img_7704

Eén tentoonstellingsruimte is mijn lievelingsruimte. Of eigenlijk zijn er het twee.

De ene heeft alleen maar jurken en de andere de andere met alleen maar tekeningen in verschillende kleuren. De kleuren gaan in elkaar over naar de kleur (wat eigenlijk geen kleur is) zwart. Ik heb er een filmpje van gemaakt zodat je ze ook van heel dichtbij kan kieken.

Tot wanneer?

De tentoonstelling S.Y.N.E.R.G.Y. is te zien tot en met 6 november 2016. De tentoonstelling is kalm. Het klinkt vreemd in de oren, maar ik kan het niet anders beschrijven. Of misschien toch wel? S.Y.N.E.R.G.Y. is een huiselijke tentoonstelling. I just loved it! De vroege zeer vroeg reis van Amsterdam naar Maastricht was de moeite waard.  S.Y.N.E.R.G.Y. is een absolute mustsee in Maastricht.

Liefs,

Sandra

PS: De schilderijen in de expositie zijn te koop. Een deel van de opbrengt zal Mart Visser doneren aan het nieuw te bouwen atelier binnen het Prinses Maxima Centrum voor kinderoncologie in Utrecht.

Sandra

Welkom op Kunstkieken.nl! Ik houd van musea en om die reden ben ik op 1 april 2014 gaan schrijven over mijn museumbelevingen. Veel leesplezier! Liefs, Sandra

2 Comments

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *