A Passion for TASCHEN

Afgelopen zaterdag ben ik naar de tentoonstelling ‘A Passion for TASCHEN’  in Museum aan de Vrijthof geweest.

‘It is 2007. My first TASCHEN LIMITED Edition; Vanessa del Rio Arrives!  Not only the tantalizing content, but undoubtedly the eye for the many details and the luxurious finishing touch make me realize, that this is much more than just a book. It is a work of art’

De expositie begint met de woorden van werelds grootste TASCHENverzamelaar; Rene Rousseau.

Een deel van zijn collectie staat centraal in de tentoonstelling.  Ik kan je vertellen dat het een collectie is waar menigeen (en vooral ik) stikjaloers op zal zijn.

In de eerste zaal van de tentoonstelling wil ik als een peuter met driftbui  op de grond gaan liggen en heel hard schreeuwen dat ik ook een TASCHEN verzameling wil. Wat een geweldige collectie heeft Rousseau!

TASCHEN is een uitgeverij van boeken en is opgericht door Benedikt Taschen.

Op achttienjarige leeftijd stichtte hij het bedrijf in 1980 op. Destijds nog als hoofddoel het publiceren van zijn eigen comics.

Dat liep maar “zo zo” en in in 1984 besluit Taschen om kunst toegankelijk te maken en zich meer daarop te richten. Hij leent geld van zijn familie en koopt  40.000 exemplaren van een boek over de kunstenaar Rene Magritte.

    

Het verhaal hierna heeft geen einde en ook geen hij leefde nog lang en gelukkig.

Het verhaal gaat nog steeds door. TASCHEN brengt niet alleen boeken over kunst uit maar ook over fotografie, sport, geschiedenis, natuur, maatschappij en erotiek.

De boeken zijn allemaal stuk voor stuk ware kunstwerken en sommige uitgaven worden met een speciale boekenstandaard meegeleverd.  Zoals die van de Rolling Stones.

 

Waar ik de rillingen van kreeg was een filmpje dat getoond werd bij het boek van HR Giger.

Hansruedi Giger is de man die Alien en het monster uit de film Species (1995) heeft ontworpen. Op de stand van TASCHEN op Tefaf mocht ik in het boek bladeren. De bladzijden voelden bij het omslaan erg zwaar aan.

Helaas kun je in de tentoonstelling geen boeken inzien.  Zuur maar begrijpelijk.

Van het museum Vrijthof mocht ik in het boek van Gustav Klimt kijken. Alleen kieken,  een medewerker van het museum bladerde met speciale handschoenen aan in het boek.  Het boek is machtig mooi!

Om de museumbezoekers tegemoet te komen is er in de tentoonstelling een please touch room waar je rustig in enkele boeken kunt bladeren.

In de expositie kun je alleen kijken naar de covers van de boeken. Daar is niets mis mee, die zijn al de moeite waard om te zien. Dat vind ik tenminste.

Bij het zien van bovenstaande vier boeken stond ik even stil. Van deze boeken heb ik namelijk de tentoonstellingen gezien.

Ik heb het vermoeden dat een aantal  foto’s uit de Newton, Jheronimus Bosch, Bowie en de Araki exposities (die ik heb gezien) in deze boeken voorkomen.

De Lunar Rock Edition van Norman Mailer’s boek Moonfire is een must see!

zien. In de tentoonstelling is de speciale collectors edition te  zien dat uitgerust is met maansteen.

De tentoonstelling ‘A Passion for TASCHEN’ is te zien tot en met  27 augustus 2017.

Voor meer informatie: Museum aan het Vrijthof.

Welterusten voor straks!

Liefs,

Sandra

Sandra Singh

Hoi! Ik ben Sandra Singh een kunstliefhebber. In mijn vrije tijd bezoek ik het liefst een museum. Sinds 1 april 2014 schrijf ik mijn kunstbelevingen op. Mijn blog zie ik als mijn kunstdagboek. Dank dat je mij leest! Liefs,

2 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.