Een weg van hormonen

De tentoonstellingstitel van de expositie Transmission die nu te zien is in het Amsterdam Museum is de door Miep (1949) gekozen.

De titel betekent overgang. Een fase die volgens haar herkenbaar is voor veel mensen uit de transgender gemeenschap.

Transgenders herkennen (ook geestelijk)  zich niet in hun geboortegeslacht en voelen zich gevangen in het verkeerde lichaam. De drang om het lichaam in aan te passen naar het andere geslacht is groot.

Foto: Koos Breukel

Fotograaf Koos Breukel komt Miep dagelijks tegen in het Vondelpark.

Breukel is bekend om zijn portretten van mensen die een ingrijpende  gebeurtenis hebben meegemaakt.  In 2009 stapt hij op Miep af en vraagt of hij haar mag fotograferen. In datzelfde jaar ontmoetten Miep en fotograaf Millete Raats elkaar bij het VUmc waar Miep een transgenderprogramma volgde. De fotografen hebben samen besloten een tentoonstelling te maken.

We hebben er allemaal wel een persoon die Transgender is zien langslopen of we hebben vermoedens dat die vrouw (met veel te mooie benen) wel eens een man  geweest zou kunnen zijn.

Mijn ervaring is dat de meeste reacties op een Transgender voortkomen uit verbazing en/of minachting. Ook in de tentoonstelling waren de reacties van de museumbezoekers uiteenlopend. Er waren ook mensen aanwezig die Miep aan het  “uitlachen” waren. Dat gaf mij een heel naar gevoel.

Vaak staan we er niet bij stil dat een transgender een hele lang weg heeft moeten nemen om zichzelf te zijn.

Ik noem het een weg van hormonen en misschien ook wel van een operatieve ingreep.

Een persoon die dat allemaal heeft doorstaan verdiend het niet om uitgelachen te worden. We moeten juist blij zijn voor de nieuwe haar of hem. Het leven is te kort, voor een ieder, om in misère te leven.

De tentoonstelling Transmission gaat over Miep maar ook over mensen die een geslachtsverandering hebben ondergaan of in een overgangsfase zitten.

Op alle foto’s staat Miep. Het zijn mooie foto’s maar dat maakt de dat tentoonstelling eentonig en saai is.

Diversiteit in de foto’s zou beter geweest zijn. De persoonlijke verhalen die te horen zijn via een audiotour maken het weer goed.  Het zijn intieme verhalen en krijg je een beeld bij hoe het is om in een overgangsfase te zitten. Bij alle vertellers hoor je de blijdschap in hun stem.

Transmission is tot en met 13 maart 2016 te zien.  Voor meer informatie kiek hier!

Welterusten,

Sandra Singh

Hoi! Ik ben Sandra Singh een kunstliefhebber. In mijn vrije tijd bezoek ik het liefst een museum. Sinds 1 april 2014 schrijf ik mijn kunstbelevingen op. Mijn blog zie ik als mijn kunstdagboek. Dank dat je mij leest! Liefs,

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.