Kieken naar alledaags

Het dagelijks leven is het onderwerp van  de tentoonstelling De ontdekking van het dagelijks leven –  van Bosch tot Bruegel.

In de paneelschilderkunst (houten panelen werden als ondergrond gebruikt) stond God altijd centraal in de voorstellingen en portretten.

Rond 1500 vind er een verandering van onderwerp plaats. Kunstenaars kiezen voor het dagelijks leven als onderwerp voor hun canvassen.

Ze zijn vooral kieskeurig in hun keuze. Geen keurige werkende burgers maar dansende boeren, narren, overspel, dronkenlappen en bedelaars werden vastgelegd op het doek. Voor het merendeel is het spot, maar het zijn onderwerpen die tot op heden herkenbaar zijn en nog steeds bestaan.

Het is zeldzaam dat er vijf werken uit de hele wereld van Pieter Bruegel de Oude tegelijkertijd afreizen naar Rotterdam.

Bruegel was een Brabants kunstenaar, ook wel bekend als “Boeren- Bruegel” omdat in zijn kleine oeuvre van ongeveer 40 werken een aantal schilderijen gaan over het boerenleven.

Bruegels meest bekende schilderij is de Toren van Babel uit 1560.

Een van de vijf werken is het paneel De Dronkaard in het varkenskot (1557).

Het is eigendom van een particuliere verzamelaar, en is voor het eerst te zien in een tentoonstelling.  Het is een beschilderd  “teljoor” oftewel een houten eetbord waar waarschijnlijk  nooit van gegeten is.

Foto: Europeana

Ik heb een tijd stilgestaan bijde ongewone voorstelling op Portret van een Nar van Philips Galle.

In die tijd had je naast hofnarren ook beroepsnarren die van stadswege aangesteld werden. Ze werden bij feesten en maaltijden ingezet om op een vrolijke manier de draak te steken met de gasten.

Er is nog een schilderij dat mijn aandacht trekt. De pannekoekenbakkerij van Pieter Aertsen.

Zowel pannenkoeken en wafels zijn in de zestiende eeuw typisch eten voor carnaval. De personages lijken allemaal wel in zichzelf gekeerd en kijken dromerig voor zich uit.

De tentoonstelling is origineel omdat het allemaal werken zijn die allen niets te maken hebben met religie.

Het zijn dagelijks rituelen uit de zestiende eeuw die nog steeds bestaan in ons dagelijks leven anno nu. Daarnaast zijn er ook nog voorwerpen en prenten uit die tijd te zien.

Vergeet niet om na deze tentoonstelling niet langs de Toren van Babel te lopen.  Die hangt namelijk ook in het museum!

De ontdekking van het dagelijks leven –  van Bosch tot Bruegel is te zien tot en met 17 januari 2016.

Voor meer informatie kiek hier!

Liefs,

Sandra

Sandra Singh

Hoi! Ik ben Sandra Singh een kunstliefhebber. In mijn vrije tijd bezoek ik het liefst een museum. Sinds 1 april 2014 schrijf ik mijn kunstbelevingen op. Mijn blog zie ik als mijn kunstdagboek. Dank dat je mij leest! Liefs,

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.