De P van Piëta

Piëta - Michelangelo

Piëta is een term uit het Italiaans dat ‘erbarmen’ betekent.

De voorstelling is (altijd hetzelfde); we zien de maagd Maria het lichaam van de dode Christus (op haar schoot) vasthouden.

Een Piëta kun je herkennen aan het feit dat er geen andere Bijbelse figuren rond het dode lichaam van Christus staan. De voorstelling komt voor op schilderijen en in sculpturen. De bekendste Piëta is het beeld van Michelangelo.

Fotocredits: Wikipedia, Juan M. Romero

Pieta Van Gogh

Fotocredits : Van Gogh Museum, Amsterdam (Vincent van Gogh Foundation)

Wist je dat Van Gogh ook een Piëta heeft geschilderd? Kort geleden wist ik dat ook niet.

Van Gogh baseerde zijn Piëta op een lithografie (beeld dat wordt overgebracht via een steen of drukplaat op papier) van een schilderij van Franse kunstschilder Eugène Delacroix.   

De voorstelling is geen exacte kopie maar een eigen voorstelling van Van Gogh. Van Gogh nam van Delacroix het thema van de rouwende Maria met het lichaam van Christus als de compositie.

Van Gogh voegde zijn eigen kleur en persoonlijke handtekening toe. De lithografie is bewaard gebleven, compleet met beits.

Op de site van het Van Goghmuseum staat het volgende;

Het schilderij is het gevolg van een ongeluk. Van Gogh schreef een brief aan zijn broer met het verhaal van de litho van Delacroix.

De Piëta,is met andere lakens in wat olie en verf gevallen en beschadigd geraakt. Ik was er verdrietig over – en toen hield ik mezelf bezig met die te schilderen en je zult het op een dag zien”.

Het kunstalfabet is bedoeld om jou te triggeren! In deze blogpost geef ik je alleen een glimp om jouw nieuwsgierigheid te wekken.

Ga op zoek naar de bekende Piëta’s! Ik hoor graag wat je van ze vindt! Heb je weleens een Piëta voorstelling in het echt gezien?

Fijne avond,

Liefs,

Sandra

 

 

 

 

 

Sandra Singh

Hoi! Ik ben Sandra Singh een kunstliefhebber. In mijn vrije tijd bezoek ik het liefst een museum. Sinds 1 april 2014 schrijf ik mijn kunstbelevingen op. Mijn blog zie ik als mijn kunstdagboek. Dank dat je mij leest! Liefs,

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.