Van Disney tot Dalí

De tekening Down the Rabbit Hole van Dalí is te zien in het Meermanno Museum in Den Haag in de tentoonstelling Alice in Wonderland 150 jaar.

In de tentoonstellingen wordt een selectie uitgaven van Alice in Wonderland getoond uit een privéverzameling. Van vroege negentiende-eeuwse tot de meest recente uitgaven. Kortom van Disney tot Dalí.

Wat een verbeeldingskracht moet Charles Lutwidge Dodgson hebben gehad.

Dodgson ken je vast onder de naam Lewis Caroll. De man die  in 1862 het verhaal Alice in Wonderland tijdens een boottochtje heeft verzonnen voor de zusjes Liddell.

Alice Liddell vroeg of hij het verhaal niet wilde opschrijven. Twee jaar later kreeg Alice een handgeschreven exemplaar. Dit jaar bestaat Alice alweer 150 jaar en is niet meer weg te denken uit onze boekenkast.

Wie kent het verhaal niet? Zelfs mijn dochterlief die in groep 2 zit kent het verhaal.  Tja, K3 hé!

Het verhaal in het kort:  Alice was zich aan het vervelen.  Plots ziet ze een wit konijn en rent erachteraan. Vervolgens valt ze in een konijnenhol….. hier begint Wonderland. Een wereld waar dieren kunnen praten en waar voedsel beslist hoe groot je bent. Briljant bedacht door Dodgson.

   

Sinds de publicatie in 1865 is het boek Alice in Wonderland één grote hit en is in meer dan 175 talen vertaald.

Ook zijn er wereldwijd verschillende versies  met daarin verschillende illustraties.  In 1969 heeft zelfs Salvador Dalí verschillende illustraties gemaakt.

Ik vond het erg speciaal om een originele tekening Down the Rabbit Hole van Dali te bekijken. Het wordt niet vaak tentoongesteld.

Op internet zag ik dat het boek opnieuw is uitgebracht ter ere van 150 jaar Alice in Wonderland. Je raadt het al, ik heb het besteld.

Ook nieuwsgierig geworden naar de tekening?

Je kunt hem nog bewonderen tot 1 november aanstaande.

Voor meer informatie kiek hier!

Liefs,

Sandra

Sandra Singh

Hoi! Ik ben Sandra Singh een kunstliefhebber. In mijn vrije tijd bezoek ik het liefst een museum. Sinds 1 april 2014 schrijf ik mijn kunstbelevingen op. Mijn blog zie ik als mijn kunstdagboek. Dank dat je mij leest! Liefs,

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.