Anne Frank Huis

Boekenkast Anne Frank Huis
Glazen constructie ter bescherming van de originele boekenkast in het Anne Frank Huis.
© Anne Frank House / Photographer: Cris Toala Olivares

In 1957 is de Anne Frank Stichting opgericht met als doel het onderduikpand te behouden en open te stellen voor publiek. Otto Frank is de man achter de stichting én de vader van Anne Frank die als enige van de acht onderduikers van het Achterhuis de Holocaust overleeft.

Om het pand aan de Prinsengracht 267 te kopen en het te restaureren was een bedrag nodig van 350.000,– gulden.  De burgemeester van Amsterdam van Hall plaatste een advertentie in de Volkskrant en vraagt Nederlanders om een bijdrage te storten.

Op 3 mei 1960 opende het Anne Frankhuis voor het eerst haar deuren. Afgelopen zondag 3 mei was dat precies zestig jaar geleden.

Op de dag dat we te horen kregen dat er in november 2019 een studiedag zou zijn heb ik de volgende ochtend, tijdens mijn pauze om 12:00 uur, de tickets voor het museum gereserveerd. De vraag naar tickets is bij het Anne Frank Huis is groter dan het aanbod. Dus je begrijpt hoe blij mijn koningskoppel was toen ik ze vertelde dat het eindelijk was gelukt om tickets te reserveren.

Op 27 november 2019, een koude regenachtige dag, hebben we met z’n drieën de plek bezocht waar Anne Frank tijdens de Tweede Wereldoorlog zat ondergedoken.

Bovendien is het ook de plek waar ze haar inmiddels wereldberoemde dagboek schreef.

Het tijdstip van onze aankomst in het museum gaf een soort extra dimensie aan ons bezoek. We kwam rond 8.30 uur aan in het Anne Frank Huis: exact hetzelfde tijdstip dat de mannen in het magazijn aan hun werkdag starten. Om 09.00 uur mochten we het museum in. Zestig jaar geleden kwam de helpers rond 09.00 uur op kantoor aan.

Wij, maar ook enkele andere museumbezoekers, werden letterlijk stil bij binnenkomst.

Heel soms hoorde je iemand fluisteren. Het is misschien heel gek wat ik nu schrijf, maar mede door het ‘geen geluid’ proefde je als het ware de sfeer waarin de onderduikers zich bevonden.

De gratis audiotour speelt een grote rol tijdens het bezoek aan het Anne Frank Huis.

Het geeft namelijk informatie over de Jodenvervolging, de Tweede Wereldoorlog en ook over elke vertrek. Met de audiotour in je hand loop je van het voorhuis, de werkplek van de helpers door naar de draaibare boekenkast (die helper Johan Voskuijk heeft getimmerd) en vandaar kom je via een overloop terecht in het Achterhuis.

Wat ons het meest is bijgebleven is dat wel Anne hebben gezien. Een jaar voordat Anne moest onderduiken is zij gefilmd.

Anne hing uit de raam van de woonkamer aan het Merwedeplein om te om haar buurmeisje, die trouwde, te zien. Klik hier voor het filmpje van Anne Frank op YouTube

Slaapkamer Anne Frank
Saapkamer Anne Frank en Fritz Pfeffer
© Anne Frank House / Photographer: Cris Toala Olivares

Vanwege het Corona-virus is het Anne Frank Huis tot en met 31 mei aanstaande gesloten. Online bezoeken kan 24 uur per dag!

Klik hier om rond te kijken in het Achterhuis waar Anne Frank onderdook en haar dagboek schreef.

Drukte in het Anne Frank Huis
Entree Anne Frank Huis

Vanochtend dachten wij terug aan ons bezoek aan het Anne Frank Huis.

We kunnen ons bijna niet voorstellen dat Anne ruim twee jaar ondergedoken zat samen met haar ouders, zusje en de andere vier onderduikers. We zitten nu, bijna 8 weken, verplicht thuis en vinden dat al een hele opgave!

Vandaag herdachten we, naast alle oorlogslachtoffers van de Tweede Wereldoorlog, speciaal Anne Frank.

In huize kunstkieken beseffen we,vandaag extra, dat ondanks de Corona-maatregelen, wij blij mogen zijn dat we nog steeds onze bewegingsvrijheid hebben.

We mogen in onze handen klappen omdat we op elk willekeurig tijdstip een ommetje mogen maken én dat we onze dierbaren kunnen videobellen. We moeten blij zijn dat we naar de radio kunnen luisteren en dansen op muziek.

Houd vol en stay safe! Ben jij weleens naar het Anne Frank Huis geweest?

Het is belangrijk om te weten dat in het museum het niet toegestaan is om foto’s te maken. Het oude gedeelde van het museum met het Achterhuis is niet toegankelijk voor rolstoelgebruikers.

Voor meer informatie: Annefrank.org

Liefs en slaap lekker voor straks,

Sandra

Sandra Singh

Hoi! Ik ben Sandra Singh een kunstliefhebber. In mijn vrije tijd bezoek ik het liefst een museum. Sinds 1 april 2014 schrijf ik mijn kunstbelevingen op. Mijn blog zie ik als mijn kunstdagboek. Dank dat je mij leest! Liefs,

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.