Collectie Museum Het Valkhof

museum_buitenkant
Voor een bezoekje aan Museum Het Valkhof moet je flexibel zijn.

Klinkt gek hé, maar toch is het zo. De vaste collectie van dit museum is zo veelzijdig.  De hoogtepunten uit de collectie bevat archeologie, oude en moderne kunst.

Laten we beginnen met moderne kunst en zo de oudheid in lopen.

Machine No. 2  is een sculptuur van protest tegen regeringen die geld uitgeven aan oorlogsmachines. Kunstenaar Shinkici Tajiri maakte tussen 1966 en 1968 een reeks van acht grote beelden die vergeleken kunnen worden met vliegtuigen, ruimteschepen en robots.  Ik vind zijn machines geweldig!

Schilderijen en ladeblokken.

In het museum is een zeldzame schilderij Rustende boer met spade (1909) van Jan Toorop te zien uit zijn Nijmeegse jaren.  Ik moet zeggen dat ik dit niet een van de mooiste schilderijen van hem vind. Daarentegen vind ik de kleuren wel weer mooi.

In de tentoonstellingsruimte is een ladeblok waarin werken op papier en brieven van  Toorop te zien zijn. In de andere lades vind je werk van andere kunstenaars.

Het schilderij Gezicht op het Stad (Carel Willink) zou niet misstaan in een museum  in Amsterdam.

De kunstenaar schilderde dit schilderij in 1944 in zijn atelier vlakbij het  Rijksmuseum.  Zou de somberheid in het schilderij te maken hebben met de Tweede Wereldoorlog? Of bedoeld Willink wel na regen komt zonneschijn.

Pendanten.

Twee schilderijen (beiden uit 1820 – Adrianus van der Koogh) zijn gemaakt om samen getoond te worden.

De schilderijen Gezicht op Beek en Boomrijk heuvellandschap met watermolen hebben dezelfde afmetingen en de composities lijken op elkaar.  Een leuk weetje is dat de kunstenaar de houten watermolens die op het schilderij te zien zijn niet in de omgeving van Beek te vinden waren. Ik heb er helaas maar een schilderij kunnen fotograferen.

Het  Gezicht op de Valkhofburcht  is de grootste van de serie burchten.  De Kunstenaar Jan van Goyen  heeft tussen 1633 en 1654 ruim dertig versies van de Valkhofburcht geschilderd. Dit zou betekenen dat hij 1 a 2 schilderijen per jaar maakte en een enorme doorzetter moest zijn om de burcht keer op keer te willen schilderen.

De bodemvondsten hier zijn top!

Van tevoren wist ik dat in het Museum Valkhof archeologische bodemvondsten te zien waren. Het museum staat namelijk op een historische plek waar ooit een Romeins legerkamp vertoefde. Maar ik had nooit gedacht dat deze vondsten er erg gaaf en zo piekfijn uit zouden zien. Sommige objecten lijken net nieuw.

Laten we er een aantal bekijken.

De kop van Keizer Trajanus en de godenpijler van Keizer Tiberius.

Op zich is deze bronzen kop van een standbeeld niet een hele bijzondere vondst. In de Romeinse tijd werden talloze goden en keizers afgebeeld. Het unieke aan deze kop is dat hij nog heel is.

Ik vind zijn linker – flapoortje met zijn glad gestreken haren wel grappig.  Ik heb begrepen dat de ogen waarschijnlijk ooit waren ingelegd met glas. Keizer Trajanus gaf de stad Nijmegen stadsrechten.

Deze twee stenen blokken zijn niet zo lang geleden gevonden. Een replica is er zien op het plein.

Ik vind dit echt een heel mooi museum verhaal. De Godenpijler van keizer Tiberius zijn in 1980 op het plein voor de ingang van het museum opgegraven. Later bleek dat de twee stukken op elkaar paste en samen in de Romeinse tijd een pijlervormig monument vormden.

Naar godenbeeldjes kijken vind ik altijd leuk, misschien komt het omdat ik zelf uit een beeldcultuur kom.

De Romeinen beeldden graag hun goden in steen, brons en klei af. Ook sieraden, munten en andere gebruiksvoorwerpen werden niet vergeten.  De goden Mercurius, Venus en Fortuna zijn het meest geliefd.

Op de foto v.l.n.r. zie je;  Venus, Venus en Amor en de maangodin Luna. Zelfs op olielampjes werden de goden niet vergeten v.l.n.r  Merciurius, Jupiter en Victoria met schild.

Romeins koelkast en baksteen.

De kruiken die je ziet zijn amforen (een kruik met een punt en twee handvatten) deze werden gebruikt om voedingsmiddelen zoals wijn en olijfolie te vervoeren. Aan de vorm was te zien waar de amfoor vandaar kwam.  Om de inhoud niet te snel te laten bedreven, werden de kruiken in de grond ingegraven.

De Romeinen gebruikte al baksteen in al hun huizen, gebouwen en stedenbouw. Tijdens mijn bezoek zag ik dat ze zelfs al buizen voor een waterleiding en tegels voor de bekleding van vloeren en wanden maakte.  Op de foto zie je ook een eikenhouten funderingspaal.

Tot slot wil ik je twee gebruiksvoorwerpen laten zien die nog steeds in andere werelddelen gebruikt worden.

Deze bronzen ketel heeft ruim 1900 begraven gezeten onder aarde. De ketel is geen Romeinse ketel maar een Nijmeegse.  De ketel laat zien dat voor de komst van Romeinen er al zulke bronzen ketels waren.  Daarnaast zie je een Romeinse handmolen. De molen bestaat uit een vaste ondersteen en  een bovensteen die met de hand gedraaid werd.

In India en China heb ik in kleine dorpen meel mogen malen en draaien in een soortelijke ketel waarin curry’s gemaakt werden.  Bij allebei de handelingen moest ik zoveel kracht gebruiken dat ik pijn kreeg in mijn armen.

Mijn favorieten in de tentoonstelling.

 

Op de bruin gekleurde glazen beker zijn versiersels nauwelijks te zien. Het glas is zo vervormd. Naast de originele beker staat een kopie, welke in 1989 is gemaakt. Onvoorstelbaar maar o zo leuk dat dit tegenwoordig kan. Zo kun je naar een vaas uit de Romeinse tijd kijken met glas van nu.

Dit Romeinse vouwstoeltje oogt modern  of niet?  Het is gemaakt van beukenhout en bekleed met reepjes zwart en rood leer.

Zo een rijk versierde spiegel als deze zou ik wel willen hebben. Keltische spiegels werd in Engeland gemaakt tussen 50 voor en 50 na Ch. Waarschijnlijk is het door iemand meegebracht.

Het potje in de vorm van de buste van Bachhus , zou ik als rode wijndrinker, willen hebben. Gewoon voor de heb!

Gezichten van de Limes.

 

In de vaste collectie zijn er ruim 30 helmen van Romeinse soldaten te zien die gevonden zijn langs de Rijn. De Limes was een grenslinie. Soldaten kregen hun uitrusting niet kado. Nee, ze moesten ze kopen.  Er was zelfs strijd over wie de mooiste helm had.  Helmen bleven lang in gebruik en sommige helmen hadden om die reden een geschiedenis van meerdere bezitters.

Aardewerk verzamelaar Gerard Marius Kam heeft in duizenden exemplaren van aardewerk verzameld.  Dit is te zien in de Keramiekzaal van G.M. Kam.

Belangrijk om te weten:

DOEN: In een van de zalen vind je een kastje die je op een zeer speciale wijze moet openen. Het is mij gelukt! Als het jou lukt, laat je het mij dan weten.

Museumkaart is er geldig.  Jongeren tot  en met 5 jaar gratis.  Het museum is toegankelijk voor minder validen.

Meer informatie over het museum: Kiek hier!

Ben jij wel eens naar het Museum Het Valkhof geweest?  Wat vond jij ervan?

Slaap lekker voor straks,

Liefs,

Sandra

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Sandra Singh

Hoi! Ik ben Sandra Singh een kunstliefhebber. In mijn vrije tijd bezoek ik het liefst een museum. Sinds 1 april 2014 schrijf ik mijn kunstbelevingen op. Mijn blog zie ik als mijn kunstdagboek. Dank dat je mij leest! Liefs,

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.