Mudec’s Picasso

De permanente collectie van het Mudec (Museo delle Culture di Milano) in Milaan bestaat uit curiositeiten.

In feite zijn alle tentoonstellingsruimtes een soort van wonderkamers. Ik had verwacht dat het een grote collectie zou zijn maar integendeel. In kleine zalen worden telkens een aantal objecten getoond. Sommige objecten zijn uitzonderlijk mooi en allen zijn in een hele goede staat.

De expositie begint met een selectie uit de collectie van Canon Manfredo Settala (1600 – 1680).

Hij was een verzamelaar van dieren en vondsten uit de natuur. De verzameling is best bijzonder te noemen omdat de stukken die hij in zijn collectie had, afkomstig waren van plaatsen die destijds voor het grootste gedeelte ontoegankelijk waren.

De krokodil uit Noord-Afrika en de slagtand van een Afrikaanse Olifant zijn van vóór 1680.

Déjà-bollywood-vu

Bij het zien van deze Japanse Palanquin (ik ken geen Nederlandse term) moest ik meteen aan Bollywood films uit de jaren ’80 denken.

In elke blockbuster film kwam er wel eentje voor waarin de bruid (nadat ze in het huwelijk was getreden) werd gedragen naar het huis van haar echtgenoot. In elke filmscene was de bruid  dramatisch aan het huilen en werd ze meestal gedragen door zes mannen of meer.

Deze prachtige exemplaar is gemaakt van hout, lak met gouden motieven, tempera papier, zijde en bamboe. Het is niet duidelijk te zeggen van wanneer hij dateert, vermoedelijk tussen 1603-1868.

Wapens

Tegenwoordig behoort de boemerang tot de categorie speelgoed. Maar de Aboriginals gebruikten het als een wapen om op vogels en kleine dieren te jagen. Het schild (Zuidoost- Azië) ernaast vond ik erg mooi. Waarom? Omdat hij zo versleten is. Als je heel goed kijkt zie je de gaten met een leren koord erdoor heen.

In de permanente collectie hangt eén schilderij.

Femme Nue (1907) van Pablo Picasso is er te bewonderen tussen de Afrikaanse maskers. Ik denk dat Picasso dit een hele eer zou vinden.

Picasso bracht (vermoedelijk in 1906) een bezoek aan het Trocadero Ethnography museum in Parijs waar een tentoonstelling te zien was met Afrikaanse maskers en beelden. Op het internet moest ik goed zoeken maar het museum gaat tegenwoordig door onder de naam Musee de l’ Homme.

Hij raakte zo geïnspireerd dat hij de Afrikaanse beeldhouwkunst en maskers in een schilderij wilde verwerken.

In eerste instantie dacht men dat het schilderij een ´gewoon` schilderij was van de hand van Picasso.

Later bleek dat het figuur op het schilderij Femme Nue een voorstudie was voor het schilderij Les Demoiselles D’ Avignon (1907). De twee figuren rechts op het doek hebben een Afrikaans masker op. Een van die figuren is zij.  Bijzonder toch?

Sinds 1939 is het schilderij is te zien in de permanente collectie van het MoMa in New York. Het museum heeft het schilderij laten restaureren en heeft er zelfs een aparte pagina aan gewijd. Hier kun je meer lezen over de restauratie van Les Demoiselles D’Avignon.

Mocht je ooit het tentoonstellingsaffiche van Mudec tegenkomen. Dan weet je dat deze Japanse masker er op is afgebeeld. Het masker is gemaakt van staal, lak, papier-maché, zijde en paardenhaar.

Het masker komt uit de Edoperiode (24 maart 1603 tot 3 mei 1868). De Togugawa heerste over Japan en de zetel van de macht ging van Kyoto over naar de stad Edo, het huidige Toyko. Tijdens deze periode is de traditie door soldaten gezet om tijdens de battlefield maskers te dragen die zichtbaarheid gaf.

In mei van dit jaar heb ik in museum Nihon No Hanga voor het eerst een kostuum van een Japanse krijger van dichtbij kunnen bekijken.

Mede daardoor, weet ik dat de soortgelijke versie in het Mudec , ook op zijn eigen opbergdoos zit. Ik kon door de reflectie van het licht geen betere foto maken dan deze. In het echt is hij veel mooier!

Wat vond ik van de tentoonstelling?

Klein van maar fijn. De oude inheemse collectie word getoond in een moderne omgeving in kleine zalen. Voordeel hiervan is dat je “echt” je volledig aandacht aan alle objecten kunt geven.

Tot 31 augustus aanstaande is de toegang voor de permanente collectie gratis.

Meer weten?

Kijk dan op de site van Mudec.

Ben jij al eens in het Museum Mudec geweest? Zo ja, wat vond je ervan?

Fijne avond,

Liefs,

Sandra

Sandra Singh

Hoi! Ik ben Sandra Singh een kunstliefhebber. In mijn vrije tijd bezoek ik het liefst een museum. Sinds 1 april 2014 schrijf ik mijn kunstbelevingen op. Mijn blog zie ik als mijn kunstdagboek. Dank dat je mij leest! Liefs,

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.