Onder jouw huid

IMG_9460

Bodypainting is het beschilderen van het lichaam.

Het beschilderen van het menselijk lichaam gaat terug tot in de oudheid. Bodypainting komt nog steeds voor bij verschillende volken in diverse culturen. De oorsprong kan gezocht worden in de camouflage voor de jacht. In het Westen is het voornamelijk een kunstvorm.

Vandaag werd BODY WORLDS Amsterdam overgenomen door bodypainters tijdens het Under Your Skin bodypaint event.  Vanaf 10.00 uur lieten 10 internationaal bekende painters zich inspireren door echte anatomie en toverden hun modellen te midden van de expositie en bezoekers om tot levend plastinaat. Rond 16.00 uur waren de levende kunstwerken af en begaven zich richting het Damrak en de Dam.

IMG_9448 IMG_9443

Het evenement wordt georganiseerd in samenwerking met professioneel bodypainter Yvonne Zonnenberg. Zij heeft diverse internationale prijzen gewonnen met Bellypainten en Bodypainten. In 2012 was Yvonne 8ste op de Wereldkampioenschappen in de categorie Spons en penseel

Ik mocht vandaag kieken hoe bodypainten er aan toe gaat.

Voor het eerst in mijn leven heb ik gezien hoe een kunstwerk op een lichaam wordt aangebracht. Bij sommige delen van het kunstwerk wordt het lichaam totaal ‘weggepaint’ zodat het alleen als een achtergrond vormt.

IMG_9440 IMG_9441

Bodypainting is echt een apart vak. Ik zou niet kunnen schilderen op een zachte (lees: bewegende) huid.

Het schilderen ziet er heel gemakkelijk uit maar dat is een illusie. Het vergt een vaste hand omdat een penseel erg makkelijk over de huid heen glijdt en daardoor snelle uitschiet. Nog een ding waarom ik geen bodypainter zou kunnnen zijn. Ik heb totaal geen geduld. Afhankelijk van het ontwerp duurt het aanbrengen van een bodypaint van anderhalf uur tot wel 8 uur.

IMG_9450  IMG_9442

Under Your Skin wordt georganiseerd binnen het kader van de BODY WORLDS Artist Day. De Artist Day is een terugkerend evenement, waar de plastinaten – waarvan alle spieren, botten en zelfs hart- en bloedvaten zichtbaar zijn – model staan voor alle aanwezige kunstenaars, van schilders tot fotografen.

De permanente expositie bij BODY WORLDS AMSTERDAM vertelt het wonderbaarlijke verhaal van ons eigen lichaam en de invloed van het fenomeen ‘geluk’ op onze gezondheid. Meer dan 200 anatomische preparaten van echte menselijke lichamen tonen de complexiteit, de veerkracht en de kwetsbaarheid van het lichaam.

Ik vond het een bijzondere en leerzame dag.  Fijne avond. Meer achtergrond foto’s vind je op Facebook en Twitter.

 

Voor meer informatie over de tentoonstelling kiek hier!

Liefs,

Sandra

 

Gerelateerde Kiekjes:

Sandra Singh

Hoi! Ik ben Sandra Singh een kunstliefhebber. In mijn vrije tijd bezoek ik het liefst een museum.Sinds 1 april 2014 schrijf ik mijn kunstbelevingen op.Mijn blog zie ik als mijn kunstdagboek. Dank dat je mij leest! Liefs,

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.