Gids naar Nederlandse Musea

gids-naar-nederlandse-musea-op-weg-naar-de-kunst

Gids naar Nederlandse Musea
Schrijvers: Micky Piller & Kristoffel Lieten
Publicatiedatum: 18 juni 2019
192 pagina’s
Luxe Paperback / Formaat: 17 x 24 cm
ISBN: 978 94 6262 202
Uitgever: Waanders & de Kunst
Verkoopprijs: € 25,–

De schrijvers

Micky Piller (1950) studeerde kunstgeschiedenis aan de Universiteit van Gent en was kunstcriticus. In 2002 werd ze conservator van Escher in Het Paleis tot aan haar pensioen.

De goedlachse Kristoffel Lieten (1946) studeerde sociale wetenschappen en was de allereerste hoogleraar kinderarbeid. Van zijn wederhelft Micky leerde hij om te genieten van kunst. Samen hebben zij de site opwegnaardekunst.nl opgericht waar zij schrijven over de vaste collecties van musea.

Op de omslag is de museumzaal met de Van Baaren Collectie van het Centraal Museum te zien.

De omslag loopt door. Op de achterkant zien we het sculptuur Open Ended (die 216 ton weegt!) van kunstenaar Richard Sera die tot de vaste collectie van Museum Voorlinden behoort. Aan de binnenkant van de omslag is er een museumindex te vinden tezamen met een quote van Pierre Janssen (de eerste kunst-uitlegger op de Nederlandse televisie) en zien we Kristoffel in Museum Gouda.

De quote van Janssen vind ik een mooie en om die reden citeer ik die

U hoeft niet alles mooi te vinden. Maar word dan niet boos en loop niet weg. En bedenk, als u het niet mooi vindt, dat het dan misschien wel interessant kan zijn. Iemand heeft het toch maar gemaakt en er een bedoeling mee“.

Blurb

Het boek is een gids naar Nederlandse musea. De auteurs -Micky Piller en Kristoffel Lieten – nemen je mee naar vaste collecties van musea in vaak interessante museumgebouwen.
Ze bespreken beroemde en minder beroemde kunstwerken uit het culturele Nederlandse erfgoed. Er is gekozen voor dertig musea, van Leeuwarden naar Maastricht en van Enschede naar Middelburg.

Wat vond ik van het boek Gids naar Nederlandse Musea?

Op uitnodiging van het duo ging ik op 18 juni jongstleden naar de boekpresentatie bij Boekhandel Scheltema in Amsterdam. De dagen erna heb ik het boek gelezen en heb ik er (samen met mijn koningskoppel) regelmatig in gebladerd voor museuminspiratie.

De blurb staat als een museum! Gids naar Nederlandse Musea is beschrijvend geschreven.

Micky en Kristoffel nemen (je) de lezer bij de hand door het museum. Iedere museumbeleving begint met een korte introductie over het museum en indeling van de vaste collectie. Daarbij geeft het duo ook nog eens interssante weetjes en/of informatie over de collectie.

Bij elke museumbeleving staat er een kader waarin de voorzieningen van het museum wordt aangegeven. Helaas ontbreekt de informatie of het museum toegangelijkheid is met een rolstoel.

Hoewel de gids voor algemeen gebruik is geschreven gaan Piller en Lieten hier en daar wel de diepte in.

Kunststromingen en begrippen worden uitgelegd. En niet het minste…….er wordt ook naar kunst gekeken! De persoonlijke (en vooral niet geposeerde) foto’s maken samen met de vormgeving de gids tot een plaatje!

Heel handig zijn de QR-codes die bij elke museumbeleving staan.

De eerste QR-code brengt je naar de website opwegnaardekunst.nl terwijl de tweede QR-code je naar de site van een museum verbindt. Klik ook even op de QR code hierboven. Achter deze code leggen de schrijvers uit waarom de gids zo belangrijk is.

Wat mij opviel is dat de museumindex twee keer in de gids voorkomt.

Aan de binnenkant van de omslag en op pagina 188. Wat mij betreft had dit niet gehoeven.

Daarnaast vind ik het formaat voor een gids niet handig. Voor een schouder/handtas is de gids net iets te groot en daardoor niet makkelijk mee te nemen. Wellicht kan hier rekening worden gehouden als er een tweede druk van het boek komt. Want naar mijn mening moet die er komen!

Ik vind een onwijs goed gegeven dat Micky en Kristoffel de vaste collecties van musea onder de aandacht brengen met hun gids en op hun blog.

op-weg-naar-de-kunst

Gids naar Nederlandse Musea is een informatieve gids die elke museum-kunstliefhebber zeker zal behagen.

Voor nu laat ik het boek in de woonkamer liggen voor museuminspiratie! Ik heb maar liefst de keuze uit 30 musea in Nederland.

Micky en Kristoffel, Toi toi toi met de tweede editie van het boek. Ik kijk er naar uit!

Ik geef twee gidsen ‘Gids naar Nederlandse Musea’ (ter waarde van € 25,–) per stuk weg!

Wil je een gids winnen? Laat dan hieronder een reactie achter.
De winactie loopt tot en met 15 juli 2019. Tot 16.00 uur kun je meedoen! In de avond van 15 juli 2019 maak ik bekend wie de twee winnaars zijn. Dochterlief staat te popelen om lootjes te trekken!

Tot slot wil uitgeverij Waanders & de Kunst bedanken voor hun medewerking.


Liefs,
Sandra

PS: Ik vind het jammer dat de vaste collecties van musea vaak onderbelicht zijn om die reden kan ik alleen maar toejuichen dat er meer en meer aandacht komt voor de vaste collecties van musea in Nederland.

Zoals je (misschien) weet schrijf ik ook graag over de vaste collecties van musea en schenk ik elke vrijdag de aandacht aan één kunstwerk uit de vaste collectie van een museum.

Ik besef tijdens het schrijven van dit stuk dat ik ‘dat’ weer veel te lang heb laten versloffen Bij deze ga ik weer een poging wagen om dit weer op te pakken.

Hier vind je mijn blogs: Vaste Collectie Musea Nederland, Vaste Collectie Musea Buitenland & Kunstkijken Vaste Collectie Musea.

Sandra Singh

Hoi! Ik ben Sandra Singh een kunstliefhebber. In mijn vrije tijd bezoek ik het liefst een museum. Sinds 1 april 2014 schrijf ik mijn kunstbelevingen op. Mijn blog zie ik als mijn kunstdagboek. Dank dat je mij leest! Liefs,

8 reacties

  1. Wat een gave actie Sandra! Onlangs bezocht ik in Utrecht het Centraal Museum en met mezelf afgesproken museumbezoek vaker te gaan inplannen, want het maakt zo blij! Deze gids lijkt me dan zo handig dus ik doe graag mee met de winactie! En de uitspraak van Pierre Janssen…top!

  2. Ooeh dat wil ik wel winnen! En vaak wordt de vaste opstelling vergeten, omdat het er al hangt… en mensen graag vluchtige nieuwe tentoonstellingen willen hebben. Dus vaak zijn de vaste opstellingszalen rustiger. Kan je heerlijk van kunst genieten

  3. Wat een leuk boek lijkt mij dit. Als museumbezoeker heb je toch je favorieten. Dat houdt in dat je vaak naar dezelfde musea gaat. Lek om met dit boek inspiratie op te doen voor een dagje uit naar een ander museum

  4. Ik volg ze al een tijdje op instagram en het lijkt me een erg leuk boek. Kunst is voor iedereen, zelfs een 15-jarig joch als ik kan van kunst genieten!

  5. Hoi Sandra, genoeg sportscholen van binnen gezien, het wordt weer eens tijd voor een museum voor mij ?

    • Heel inspirerend en motiverend voor het uitzoeken van een museumbezoek, voor mijn leerlingen en natuurlijk ook voor mij! ?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.