Hubert de Givenchy: To Audrey with love

Ik begin vandaag met exact dezelfde vraag als bij mijn review van de tentoonstelling “90 jaar Marilyn”.

 Heb jij wel eens een film van Audrey Hepburn gezien? Ik nog nooit.

Wist je dat  de actrice half Nederlands was? Ik niet. Haar moeder was de Nederlandse Ella Barones van Heemstra. De kleine Audrey heeft zelfs in Arnhem op de basisschool gezeten.  In de stad Doorn is er zelfs een straat naar de actrice vernoemd.

Hepburn geloofde heel sterk in de kracht van een mooi innerlijk en dat was te zien aan haar; zij was zowel van binnen als van buiten mooi!

In het Gemeentemuseum Den Haag kun je vanaf vandaag naar tentoonstelling Hubert de Givency:To Audrey with love.

De titel van de expositie komt van het onlangs verschenen boek, gewijd aan Hepburn, geschreven door De Givenchy. Gisteren mocht ik al een kijkje nemen.

Het is echt een kiek-tentoonstelling.  Kijken naar alle mooie creaties van de couturier, die deels gedragen zijn door de actrice.

In de tentoonstelling zijn ontwerpschetsen, tekeningen, foto’s , filmposters, en filmbeelden te zien.

Dit is niet de eerste keer dat het Gemeentemuseum een “De Givenchy Hepburn” tentoonstelling heeft. In 1988 was er de expositie “Givenchy – Haute Couture gedragen door Audrey Hepburn”. Deze avondjurk en stola (borduurwerk met kralen) werd toen ook getoond.

In 1953 zocht Hepburn een “ Europese garderobe” voor haar personage dat zou zij spelen in de film Sabrina en maakte een afspraak in de salon van De Givency.

Hepburn was destijds nog een onbekende actrice en De Givency dacht dat hij een afspraak had met de bekende actrice Katherine Hepburn. Als ik het goed heb begrepen wilde Hepburn een echte prinsessenjurk voor in de film.

De couturier wilde in eerste instantie niet meewerken omdat hij druk bezig was met zijn wintercollectie.

Hepburn nodigde hem uit voor een diner en probeerde hem over te halen voor een samenwerking. De Givency, viel tijdens het diner,  als een blok voor de charmante Hepburn, die onder liefelijke dwang, vroeg dat er toch iets in zijn collectie moest zijn wat zij paste.

Dat werd de start van een creatieve vriendschap en samenwerking.

Zo is de Little Black Dress nooit meer uit de mode geweest sinds de openingsscène van Breakfast uit Tiffany’s.

Hepburn liet zelfs contractueel opstellen dat voortaan Hubert De Givenchy degene zou zijn die haar kleding voor films zou maken. Als argument zei ze “ Alleen wanneer ik zijn creaties draag, ben ik mezelf”.

Hubert De Givenchy heeft in totaal acht films de kleding ontworpen voor Hepburn. Tijdloze mode werd gecreëerd .

In 1957 lanceerde de couturier zijn eerste parfum L’Inderit.

Dit geurtje was in eerste instantie alleen bestemd voor de actrice. Toen De Givenchy haar vertelde dat hij dit parfum op de markt wilde  brengen waren haar woorden: Mais c’est inderdit”!  In het Nederlands betekent het: Maar dat is verboden!  Zo kreeg het parfum haar naam.

De creaties, die deels gedragen zijn door Audrey, spelen  natuurlijk de hoofdrol. Laten we kieken!

 

Tot mijn verbazing bleek de trouwjurk , die Hepburn tijdens haar trouwdag in 1969 droeg, lichtroze te zijn.

Als kind bracht Hepburn de oorlog door in Arnhem.

De Hongerwinter maakte ze ook mee.  Als kind is ze toen zelf geholpen door de voorloper van de Unicef, de Undra.  Sinds 1988 was Hepburn ambassadeur van UNICEF. Ze reisde de wereld over om aandacht te vestigen van het belang van onderwijs en gezondheidszorg.

In 1993 overlijdt Hepburn ten gevolge van kanker.

Haar twee zonen richten het Audrey Hepburn Children’s  Fund op.  In 1996 ontvangt ze postuum de Women in Film’s Crystal Award voor haar bijdrage van de positie van vrouwen in de entertainment industrie.

Vandaag sluit ik af me de beauty-tips van de mooie Audrey Hepburn.

Deze tips heb ik op het internet vaak genoeg zien langskomen.  Gisteren kwam ik erachter dat de  actrice haar tips had gebaseerd op een tekst van de destijds bekende tv host Sam Levenson.

Voor een euro kun je als Audrey Hepburn op de foto. De opbrengst van alle foto’s gaan naar UNICEF.

In dit stuk heb ik niet vermeld waar Hepburn bovenstaande creaties heeft gedragen. Zoek ze op en zoek een favoriete jurk uit en kom erachter voor welke gelegenheid de actrice ze heeft gedragen!

MUSTSEE: De foto-kamer met prachtige foto’s . Kijk even naar de mooie borduursel op de doopjurk die Audrey droeg bij de doop van haar zoon Sean in 1954.

MUST-TRY: Kijk of je in een aantal jurken van De Givenchy de kunstwerken van het Gemeentemuseum herkent?

De tentoonstelling Hubert de Givenchy: To Audrey with Love is te zien tot en met 26 maart 2017.

De liefde die de couturier heeft voor het ontwerpen van de creaties is te voelen. De tentoonstelling is een sfeerrijke aanvulling op jouw wintercollectie van 2016-2017.

Ben jij naar de tentoonstelling geweest? Wat vond je ervan?

Ik wens je een mooie zaterdag,

Liefs,

Sandra

Sandra Singh

Hoi! Ik ben Sandra Singh een kunstliefhebber. In mijn vrije tijd bezoek ik het liefst een museum. Sinds 1 april 2014 schrijf ik mijn kunstbelevingen op. Mijn blog zie ik als mijn kunstdagboek. Dank dat je mij leest! Liefs,

2 reacties

  1. Beste Sandra, ik kon in de tentoonstelling geen informatie vinden over de blauwe jurk en parfum. Klopt dit wel?

    • Ja, de informatie klopt die ik in mijn review heb gezet. Deze info stond inderdaad niet in de tentoonstelling vermeld.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.