Klimt Experience

klimt experience mudec

In 2018 is het op 6 februari  precies 100 jaar geleden dat Gustav Klimt is overleden. Het is eén van mijn favoriete kunstenaars.

Ik wilde om die reden naar de Klimt Experience in Mudec in Milaan voor een overdosis aan Art Nouveau.

De Klimt Experience is een multimedia tentoonstelling wat betekent dat er geen enkele originele kunstwerk van Klimt te zien is. Klimt’s werken worden geprojecteerd op een aantal grote schermen met full HD. Tot mijn grote verbazing bleek dat voor sommige bezoekers een verassing te zijn. De duur van de film is ongeveer 70 minuten.

Het werd een Jugendstil– plezierreisje vol met soms vreemde maar vooral vrouwelijke elegante figuren.

Een tocht waarbij bloemen,  innige omhelzingen, liefdeskussen en een stoot aan kleur en goud voorbij kwamen. Tussendoor maak je als museumbezoeker een tussenstop in een van de gebouwen waar Klimt muurschilderingen heeft aangebracht.

Je duikt letterlijk in de wereld van Gustav Klimt.

Enkele schilderijen werden laag voor laag opgebouwd. Bij andere werden de details extra uitvergroot. Verschillende kunstwerken werden solo als gezamenlijk (bijna als een geheel) gepresenteerd. De gehele ruimte werd hierbij gebruikt, zelfs de vloer!

Niet alleen Klimt’s kunstwerken kwamen aan de orde maar ook persoonlijke foto’s van de geportretteerde vrouwen en van de kunstenaar kwamen voorbij.  Wat mij voor het eerst opviel is dat de Gustav Klimt altijd in zijn schildergewaad gekleed ging.

Wat mij vooral is bijgebleven is dat Klimt’s wereld een wereld van levenswandel is.

In zijn kunstwerken komen de onderwerpen zoals zwangerschap, geboorte en zelfs De dood voor. Ik vond het ontzettend mooi om te zien.

de kus klimt

Zevenenveertig minuten lang duurde mijn Klimt Experience.

In een soort van droomtoestand verliet ik de zaal. Ik was niet opgebrand van het kijken maar ik had een heel sterk zen-gevoel. Als ik langer in de zaal was gebleven was ik van de ontspannenheid vast en zeker in slaap gevallen.

Ik zal een korte opsomming geven van de schilderijen die ik heb gezien.

De kus, Portret van Adele Bloch-Bauer, details van The Tree of Life (Stocklet Frieze), The Three Ages of the Woman, Death and Life, Die Jungfrau, Water Snakes, Adele Bloch- Bauer II, Water Serpents, Lady with Fan, Pallas Athene, Hope I, Birnhaum, The Park, Portrait of Emilie Flöge en natuurlijk Judith I.

 judith I klimt

Bij het zien van het Judith I werd ik blij.

Ik heb haar vorig jaar in het echt gezien in de tentoonstelling Klimt-Schiele in het Gemeentemuseum Den Haag.

Op 24 september aanstaande is het bijna  eén jaar geleden dat ik op de  Annual Dutch Art Fair een bijzonder verhaal te horen kreeg over het schilderij Portret van Adèle Bloch-Bauer I. Ik val even in de herhaling.

Het schijnt dat Klimt het boek van Darwin heeft gelezen waarin hij gefascineerd raakte over hoe een celkern eruit ziet. Het blijkt dat de patronen op Adèle’s jurk niet alleen decoratief zijn. De patronen zijn gebaseerd op vrouwelijke en mannelijke cellen. De patronen zijn dus dansende spermacelletjes en eivormige cellen! Zelfs enkele bloedcellen walsen op de gouden jurk van Adèle Met dit ongelofelijke en voor mij een eye-opener verliet ik vorig jaar ADAF.

De kunstwerken werden als het ware gedragen op klassieke muziek.

Zo kwamen de volgende beroemde klassiekers Chopin, Beethoven (Moonlight Sonata & Fŭr Elise), Strauss, Wagner (The Ryde of Valkeries), Rossini (March of the Swiss Soldiers) en O’Fortuna uit Carmina Burana voorbij.

Dit is maar een klein greep uit de muzikale meesterstukken. Er waren nog meer nummers maar die herkende ik niet. Bij sommige coupletten heb ik vol verwondering gekeken hoe Klimt’s werken en de klassiekers bij elkaar pasten. Ik heb hiervoor maar eén woord: GROOTS!

klimt experience mudec

Klimt-Weetjes

  • 1862 – Gustav Klimt wordt geboren op 4 juli in Baumgarten in Wenen.  Zijn vader was graveur in goud.
  • 1885 – Klimt gebruikt voor het eerst de kleur goud in een tekening.
  • 1892 – Ontmoet zijn schoonzus Emilie Flöge voor het eerst. Zij is het model op het schilderij De Kus en op vele andere.
  • 1904 – Klimt is inmiddels een beroemde kunstenaar. Ondanks zijn faam leeft hij een teruggetrokken leven en gaat niet naar feestjes of PR-recepties.
  • 1918 – Klimt overlijdt op 6 februari en laat verschillende onvoltooide schilderijen na.
Wat vond ik van de Klimt Experience?

Fantastisch!

De Klimt Experience is tot en met 7 januari 2018 te zien. Voor meer informatie kijk op : Mudec.

Fijne avond,

Liefs,

Sandra

Sandra Singh

Hoi! Ik ben Sandra Singh een kunstliefhebber. In mijn vrije tijd bezoek ik het liefst een museum. Sinds 1 april 2014 schrijf ik mijn kunstbelevingen op. Mijn blog zie ik als mijn kunstdagboek. Dank dat je mij leest! Liefs,

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.