Opstandige Zwarte Vrouwen

Mavis Carrilho, Ernestine Comvalius, Alem Desta, Philomena Essed, Hellen Gill, Julia da Lima, Cisca Pattipilohy, Gloria Wekker en Mercedes Zandwijken.

Dit zijn de namen van de vrouwen die in de jaren ’80 streden voor de rechten van de Zwarte vrouwen in Nederland.

Kunstenaar Patricia Kaersenhout heeft de gezichten van deze vrouwen vereeuwigt op een doek.

Portretten geborduurd van kraaltjes. Ze zijn prachtig geworden. De doeken zijn gemaakt in Senegal door lokale vrouwen die helaas nog steeds onderdrukt worden. Een paradoxale combinatie.

 

Kaersenhout kwam tijdens een ander project achter dat er in de 17e eeuw in Amsterdam een swartin genaamd Christina heeft gewoond.

Christina verzette zich tegen haar onderdrukkers en werd op 14 september 1768 veroordeeld tot twee jaar opsluiting in het Spinhuis. Met deze ontdekking in het Stadsarchief Amsterdam is ‘Rebelse Trots’ begonnen. Ik had ook nog nooit gehoord over deze swartin van Amsterdam.

Is Feminisme nog wel van deze tijd? Dan zeg ik grofgebekt: Absofuckinglutely!

Ver buiten onze grenzen zijn er vrouwen die nog steeds geen kiesrecht hebben, geen scheiding mogen aanvragen, geen gelijke beloning hebben voor hetzelfde werk dat zij doen.

Feminisme is nog steeds belangrijk om dat er nog zoveel vrouwen zijn die niet in geschiedenisboeken te vinden zijn. Die moeten nog zichtbaar worden.

Zelfs Anno 2015 blijkt dit weer een feit. Van de Zwarte Feministische Golf in Nederland had ik zelfs nog nooit gehoord. Nu zijn zij eindelijk geportretteerd.

Rebelse Trots is te zien tot en met 27 juni aanstaande in CBK Zuidoost. De toegang is gratis.

De tentoonstelling bestaat uit twee delen. De portretten en twee films zijn te zien in CBK Zuidoost. In het Amsterdam Museum is een derde film te zien. Tot  31 augustus aanstaande. In die film zijn de vrouwen te zien die de portretten hebben geborduurd.

Voor meer informatie kiek op: CBK

Fijne middag!

Liefs,

Sandra

Sandra Singh

Hoi! Ik ben Sandra Singh een kunstliefhebber. In mijn vrije tijd bezoek ik het liefst een museum. Sinds 1 april 2014 schrijf ik mijn kunstbelevingen op. Mijn blog zie ik als mijn kunstdagboek. Dank dat je mij leest! Liefs,

Eén reactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.