Film: Rodin

Rodin -Jacques Doillon

RODIN

Regisseur: Jacques Doillon

Jaar: 2017

Genre: Drama

Speelduur: 120 minuten

Taal: Frans

Release datum bioscoop: 10 augustus 2017

Acteurs: Vincent Lindon (Rodin), Izia Higelin (Camille Claudel) en Severine Caneele (Rose Beuret)

 

Verhaal

Rodin gaat over het leven van kunstenaar Auguste Rodin en zijn weg naar succes als beeldhouwer. Ook staat zijn relatie met zijn leerling, maîtresse en muze Camille Claudel centraal.

De film speelt zich af in Parijs in 1880 waar Rodin werkt aan de sculpturen de poorten van de Hel, waar ook De Kus en De Denker deel van uit zullen maken. Hij deelt zijn leven met Rose, maar heeft daarnaast ook een relatie met Camille.

Openingsscène

Er staat een man met zijn rug (gekleed in een schildersschort) naar de filmkijker toe. De man blijkt de kunstenaar Rodin te zijn die naar een andere ruimte loopt. Daar ontmoet Rodin zijn leerling Camille Claudel.

Wat vond ik van de film?

In een interview met Doillon had ik gelezen dat een deel van de film opgenomen is in Rodin’s huis.

De film speelt zich jammer genoeg grotendeels af in Rodin’s (donkere) atelier. In het atelier lopen assistenten heen en weer en poseren naaktmodellen voor de meester. De kunstenaar is vooral bezig met kijken naar zijn werk.

film over Rodin

Rodin is gedurende de hele film voornamelijk bezig met de vormgeving van zijn sculpturen waarbij hij kleine stukjes klei aanbrengt. Meer variatie in beeld is er niet op een paar vrijages na.

In de film wordt er geen (verdere) informatie over Rodin of over Camille of gegeven. Ik kan mij goed voorstellen dat als je zonder voorkennis naar Rodin kijkt dat je er niets van snapt.

Ik, met een klein beetje kennis, kon geen grip krijgen op het verhaal. De film is opgebouwd uit losse scènes en dialogen die poëtisch aandoen. Een daarvan is dat ‘Grieken het lichaam zo goed kunnen verheerlijken‘.

Mede door de trage scènes is de film langdradig. Een voorbeeld: Rodin en Rose zitten in een kamer. Waarbij Rodin de knoop op een vest (?) vastnaait. Rose lacht lief naar Rodin en dat is het dan ook.

De film voldeed helaas niet aan mijn verwachting.

Ik had graag gezien dat de film ging over hoe Rodin en Camille elkaar leerden kennen, hoe Rose hier mee om ging, over Rodin’s beroemde sculpturen en vooral hoe de drie personages hun weg uiteindelijk zouden vinden.

Pluspunten

Camille is als een zeer sterke vrouw (en in mijn ogen) als drijvende kracht achter Rodin neergezet. Aan de acteerprestaties van Lindon, Higelin en Caneele ligt het zeer zeker niet. Die waren sterk!

Ik geloof dat Doillon van Rodin een doolhof heeft gemaakt.  Heb jij de film gezien?

Fijne avond,

Liefs,

Sandra

 

 

 

 

 

Sandra Singh

Hoi! Ik ben Sandra Singh een kunstliefhebber. In mijn vrije tijd bezoek ik het liefst een museum. Sinds 1 april 2014 schrijf ik mijn kunstbelevingen op. Mijn blog zie ik als mijn kunstdagboek. Dank dat je mij leest! Liefs,

4 reacties

  1. Wel interessant hoor maar waar blijven de reviews? Ik wacht nog steeds op High Society en KAF.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.