Vergeet de kleinere musea niet!

Het zal je vast niet zijn ontgaan: per 1 juni 2020 mogen musea weer open.

Een spontaan museumbezoek zit er voorlopig nog niet in. Als je vanaf 1 juni een museum wilt bezoeken dan moet je vooraf kaartjes kopen. Tot die tijd zijn musea bezig om hun museumzalen anderhalf-meter-proof in te richten.

De tijdelijke sluiting vanaf 13 maart jongstleden grijpt ook in de musea diep in. Wij zetten ons daarom onverminderd in om én financiële steun te realiseren én randvoorwaarden te scheppen voor heropening.

De Museumvereniging

Velen in mijn omgeving willen het liefst naar een blockbustertentoonstelling. Ik weet dat veel bekende grote musea het moeilijk hebben in met de komst van de Corona-crisis, maar laten we juist de kleinere musea niet vergeten!

Kleinere musea mogen er ook zijn! Ik vind dat ze te vaak worden vergeten omdat ze niet zichtbaar (genoeg) zijn. Maar dat heeft, denk ik, vaak te maken omdat ze de financiële middelen niet hebben om zichtbaar(der) te worden door middel van campagnes.  

Uit mijn museum-hart wil ik je vragen of je binnenkort ook een keer een klein museum wilt gaan bezoeken? Kijk eens rond, wie weet zit er een museum bij jou om de hoek?

De afgelopen maanden heb ik veel kleine musea bezocht. Over sommige heb ik geschreven over sommige nooit. Eergisteren schreef ik bijvoorbeeld over het Czaar Peterhuisje in Zaandam, die ik in juli 2019 bezocht.

In de blog laat ik je kennismaken met een aantal kleinere musea die jouw bezoek echt waard zijn! Voor de vaste lezers van kunstkieken.nl is deze blog een herhaling. Hopelijk mag dat de pret niet drukken en kan ik je (nogmaals)  inspireren.

  • hal allard pierson museum amsterdam
  • Fietsmuseum Velorama
  • tuli Huis Amsterdam
  • Planetarium Eise Eisinga
  • Van Gogh Huis Drenthe

Allard Pierson Museum 

In het Allard Pierson Museum ga je terug in de tijd, naar ongeveer 10.000 voor Christus tot 1000 na Christus en leer je over de invloed die de oudheid nog altijd op ons heeft. In het museum  maak je kennis met  het oude Egypte, de Griekse wereld, Middeleeuwen en de Romeinen.

Velorama Fietsmuseum

In het Nationaal Fietsmuseum Velorama in Nijmegen staat de geschiedenis van de fiets centraal.

Multatuli Huis Amsterdam

Eduard Douwes Dekker werd 200 jaar geleden op 2 maart 1820 geboren op de bovenste verdieping van een klein huisje in de Korsjespoortsteeg te Amsterdam. Daar is tegenwoordig het Multatuli Museum gevestigd. Mede dankzij zijn klassieke roman Max Havelaar wordt hij beschouwd als Nederlands grootste 19e-eeuwse schrijver.

Koninklijk Eise Eisinga Planetarium

Bezoek het oudste werkende planetarium ter wereld. De Planetariumkamer van Eise Eisinga en het indrukwekkende raderwerk vormen het oudste planetarium ter wereld dat nog werkt.

Van Gogh Huis Drente

Het Van Gogh Huis in Drenthe is het enige voor publiek toegankelijke huis in Nederland waar Vincent van Gogh heeft gewoond en gewerkt!

Zoals je ziet hebben de bovenstaande kleine musea een interessante collectie en tegelijkertijd een bijzondere geschiedenis.

Hieronder geef ik je een opsomming van musea die jij wellicht óók interessant zult vinden:

Zoals je ziet heb ik over de (tijdelijke of vaste) tentoonstellingen van bovenstaande musea (meerder keren) geschreven. Heb jij ze wel eens bezocht of ga je dat binnenkort doen? Laat mij het dan vooral weten!

Belangrijk: Bij sommige van bovenstaande musea is een museumkaart niet geldig. Wil je meer inspiratie? Kijk dan even onder de verschillende categorieën op mijn blog.

Veel plezier met je eerste museumbezoek na 10-weken-lockdown! Be safe, houd afstand!

Liefs, Sandra

Gerelateerde Kiekjes:

Sandra Singh

Hoi! Ik ben Sandra Singh een kunstliefhebber. In mijn vrije tijd bezoek ik het liefst een museum.Sinds 1 april 2014 schrijf ik mijn kunstbelevingen op.Mijn blog zie ik als mijn kunstdagboek. Dank dat je mij leest! Liefs,

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.