Amsterdam Light festival is weer terug in town! 50 dagen lang is Amsterdam in de avond verlicht.
Dit jaar is het alweer de vijfde editie. Dat moet natuurlijk feestelijk en uitbundig gevierd worden.
Aan de deelnemende kunstenaars is daarom gevraagd om aan de hand van het thema “View on Amsterdam” hun kijk op Amsterdam te geven en vooral om uitzinnig te denken.
Vanaf morgen begint Water Colors, de vaarroute. De wandelroute, de Illuminade, begint twee weken later op 15 december aanstaande.
Hier kun je enkele kunstwerken van vorig jaar nog eens bekijken. Laten we vanaf het water gaan kieken naar een paar kunstwerken en hun verhalen.
Vaar je mee?
Kunstenaar Tatiana Titova (Rusland) heeft haar kunstwerk gebaseerd op een legende. Volgens deze mythe is Amsterdam gesticht op de plek waar hond van de Friese Visser Wolfert ooit ging liggen.
De legende vertelt het verhaal uit de achtste eeuw waarin een Noorse prins schipbreuk leed en door Wolfert werd gered. Op de boot van Wolfert werden ze nogmaals overvallen door een heftige storm. De prins beloofde een stad te bouwen als ze de storm zouden overleven. De volgende dag werden de mannen wakker aan de oever van de Amstel. De hond lag naast hen te slapen onder een boom.
Wolfert’s Dog is op mijn foto niet bezig om zijn territorium af te bakenen. Het lichtkunstwerk is gemaakt uit verschillende in elkaar grijpende onderdelen zodat de hond vrij kan bewegen en zelfs een plasje kan doen.
Blue Print is een kunstwerk dat ter plekke, in real time, voor je neus wordt gemaakt. Als je recht voor het kunstwerk staat dan lijkt het of de grote vriendelijke reus van Roald Dahl het gebouw aan het ontwerpen is.
Met een laserstraal wordt er in tien minuten tijd een schets van het Scheepvaartmuseum gemaakt. Het is fantastisch om te zien! De bedenker is Reier Pos en komt uit Nederland.
Een heerlijk overdreven stereotiepe kunstwerk is Bunch of Tulips. Het is een opblaasbare installatie dat laat zien dat de tulp het symbool is geworden voor Nederland.
Ook refereert de kunstenaar Peter Koros (Hongarije) naar de tulpengekte in de 17e eeuw. Tulpenbollen waren destijds evenveel waard als een Amsterdams grachtenpand.
Een van de mooiste kunstwerken van mama nature is toch wel de regenboog. Dit regenboogje Bridge of the Rainbow staat voor de LGBTQIA gemeenschap.
De afkorting staat voor Lesbian, Gay, Bisexual, Transgender, Queer, Intersex, Asexual. Kunstenaar Gilbert Moity (Frankrijk)geeft aan dat er geen andere stad is waar deze gemeenschap zo frank en vrij kan zijn. De naam van dit kunstwerk vind ik erg goed gekozen.
Een leuk weetje is dat de filosoof Rene Descartes als eerste het verschijnsel regenboog wetenschappelijk wist te verklaren. Hij deed dat in de hoofdstad van Nederland in het jaar 1636.
Wist je dat eerst de tulpen, de narcissen, en de hyacinten uitkomen? Daarna volgen de gladiolen, de dahlia’s , de anjers en als laatst de aster.
Mijn favoriete kunstwerk is The Lace van Choi + Shine Architects (VS). Het kunstwerk voelt echt Hollands aan en het doet mij meteen denken aan een stukje de geschiedenis en aan klederdracht.
Wat je ziet is een groot stuk hangend kantwerk. Ik zie er meteen een uitvergroot Noord Hollands kapje in. Het is prachtig handwerk! Het gekke en het aparte van dit kunstwerk is dat er geen licht aan te pas komt, de stof zelf reflecteert namelijk zelf het licht.
Alle kunstwerken die deelnemen aan het Amsterdam Light Festival zijn speciaal voor het festival gemaakt.
Veel van deze kunstwerken krijgen na het festival een tweede leven. Ze worden geadopteerd, gehuurd of zelfs gekocht door andere nationale en internationale festivals.
Tot wanneer?
Amsterdam Light Festival – Watercolors begint morgen tot en met 22 januari 2017.
Kijk voor meer informatie op: Kiek hier!
Slaap lekker voor straks,
Liefs,
Sandra
PS: De foto’s van dit jaar zijn gekiekt vanaf een gesloten boot.