Over Kunstkieken.nl

Kunstkieken.nl

Welkom op mijn kunstblog waarin langer kijken naar een kunstwerk centraal staat!

Als fervente museumbezoeker ben ik op 1 april 2014 begonnen als Unairconnu.nl om mijn museumbelevingen & kunstverhalen op te schrijven. Op mijn roostervrije Friday bezoek ik altijd een museum en als het kan ook in het weekend. Mijn blog zie ik als een kunstdagboek!

In mijn kunstblogs:

  • gaan we kunstkijken. In elke blog gaan we kunstkieken. Ik laat je naar één of meerdere kunstwerken kijken (in de hoop dat je wat langer dan 1 minuut kijkt naar een kunstwerk). Want hoe langer je kijkt, hoe meer je zult zien! Sinds 24 februari 2017 laat ik elke vrijdag één kunstwerk uit de vaste collectie van een museum zien.
  • laat ik je het campagnebeeld van een tentoonstelling zien. Uiteraard vertel ik je daar meer over!
  • laat ik je, zo nu en dan, de hoogtepunten van een museum zien oftewel de vaste collectie
  • neem ik ‘kunstverhalen’ mee die ik vind op een kunstbeurs. Soms stel ik mezelf een vraag en zoek de antwoorden letterlijk op de kunstbeurs.

Het idee voor mijn museumblog is ontstaan toen ik (in mijn werkveld) opmerkte dat er nog steeds mensen in onze samenleving zijn die zich geen museumkaart kunnen veroorloven.

Met mijn blog kon ik een museum aan huis brengen! Daarnaast wil ik ook laten zien dat musea niet saai en stoffig zijn. Kunst wordt vaak als iets elitair gezien maar, zoals je op mijn blog kunt zien, is dat helemaal niet zo!

Euh? Wat!? Wat is Kunst?

Daarnaast merkte ik dat de mensen in mijn omgeving denken dat ‘kunst’ begrepen moet worden. Ik vind van niet!

Ik geloof niet dat je überhaupt ‘iets’ moet weten over een kunstenaar of stroming voordat je naar een museum gaat.

De verdieping kun je ook achteraf (na het kijken) opzoeken. Ik ben van mening dat je in eerste instantie kunst moet voelen; een kunstwerk moet iets bij jou, als toeschouwer, teweeg brengen.

Voordat ik ging bloggen (en tot het jaar 2016) keek ik (ook) ‘alleen maar naar kunst’ en toch genoot ik er met volle teugen van. De meeste kunsttermen begreep ik niet.

Maar ik ben wel van mening dat meer verdieping in der kunsten geen kwaad van.

Om die reden ben ik in het voorjaar van 2018 gestart met het Kunstkieken – Het Kunstalfabet. Via Het Kunstalfabet ga ik mij verdiepen in de belangrijkste kunststromingen. Misschien dat ik zo kunst meer ga begrijpen en inzicht krijg in de kunststromingen en de bijbehorende kunstenaars?

Ga je mee Kunstkieken?

Ik blog niet elke dag. Maar als ik schrijf, dan zijn mijn kunstrecensies rond de klok van 22.00 uur te lezen! Altijd op de maandag en op de vrijdagavond. Zo nu en dan maak ik een vlogje of interview ik een museumbezoeker.

Veel plezier op mijn blog!

Liefs,

Sandra

PS: Mijn blog volgen kan ook via Instagram, Facebook & Twitter.

7 reacties

  1. Leuk geschreven. Het woord ‘kiekje’ komt van origine vanwege een fotograaf uit Amsterdam. Israël Kiek. Het verhaal van zijn leven en de geschiednis is ook te lezen op wikipedia.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.