Over Kunstkieken.nl

Welkom op mijn kunstblog waarin langer kijken naar een kunstwerk centraal staat!

Als fervente museumbezoeker ben ik op 1 april 2014 begonnen als Unairconnu.nl om mijn museumbelevingen & kunstverhalen op te schrijven. Op mijn roostervrije Friday bezoek ik altijd een museum en als het kan ook in het weekend. Mijn blog zie ik als een kunstdagboek!

In mijn reviews zet ik altijd het campagnebeeld van een expositie van een museum in de spotlight.

Oók laat ik je naar kunstkijken. In elke blog gaan we kunstkieken…ik laat je naar één of meerdere kunstwerken kijken (in de hoop dat je wat langer dan 1 minuut kijkt naar een kunstwerk). Want hoe langer je kijkt, hoe meer je zult zien!

Naar aanleiding van een krantenbericht in de Trouw van 13 augustus 2016 ben ik begonnen naar mijn zoektocht naar de vaste tentoonstellingen en naar kleinere musea.

Ik wil graag weten wat de hoogtepunten van een museum zijn. Wat is de vaste collectie van een museum? Wat is er altijd te zien? Ook vaste collectie van musea in het buitenland komen soms aan bod.

Sinds 24 februari 2017 kun je elke vrijdag kunstkijken naar eén kunstwerk uit de vaste collectie van een museum.

Daarnaast ben ik op kunstbeurzen. Daar ga ik altijd op zoek naar “kunstverhalen”. Bij een bezoek aan een kunstbeurs stel ik mezelf een vraag, waarna ik de antwoorden geef via een kunstwerk.

Het idee voor mijn museumblog is ontstaan toen ik (in mijn werkveld) opmerkte dat er nog steeds mensen in onze samenleving zijn die zich geen museumkaart kunnen veroorloven.

Met mijn blog kon ik een museum aan huis brengen! Daarnaast wil ik ook laten zien dat musea niet saai en stoffig zijn. Kunst wordt vaak als iets elitair gezien maar, zoals je op mijn blog kunt zien, is dat helemaal niet zo!

Euh? Wat!? Wat is Kunst?
Daarnaast merkte ik dat de mensen in mijn omgeving denken dat ‘kunst’ begrepen moet worden. Ik vind van niet!

Ik geloof niet dat je überhaupt ‘iets’ moet weten over een kunstenaar of stroming voordat je naar een museum gaat.

De verdieping kun je ook achteraf (na het kijken) opzoeken. Ik ben van mening dat je in eerste instantie kunst moet voelen; een kunstwerk moet iets bij jou, als toeschouwer, teweeg brengen.

Voordat ik ging bloggen (en tot het jaar 2016) keek ik (ook) ‘alleen maar naar kunst’ en toch genoot ik er met volle teugen van. De meeste kunsttermen begreep ik niet.

Maar ik ben wel van mening dat meer verdieping in der kunsten geen kwaad van.

Om die reden ben ik in het voorjaar van 2018 gestart met het Kunstkieken – Het Kunstalfabet. Via Het Kunstalfabet ga ik mij verdiepen in de belangrijkste kunststromingen. Misschien dat ik zo kunst meer ga begrijpen en inzicht krijg in de kunststromingen en de bijbehorende kunstenaars?

Veel plezier op mijn blog!

Ga je mee kunstkieken?

Liefs,

Sandra

PS: Mijn blog volgen kan ook via Instagram, Facebook & Twitter.

7 Comments

  1. Leuk geschreven. Het woord ‘kiekje’ komt van origine vanwege een fotograaf uit Amsterdam. Israël Kiek. Het verhaal van zijn leven en de geschiednis is ook te lezen op wikipedia.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.