Ik ben al naar het geboortehuis van Multatuli en het Van Gogh Huis in Drenthe geweest, de plek waar Vincent gewoond en gewerkt heeft.
Het Mondriaanhuis in Amersfoort gaat verbouwen en herinrichten. Om die reden is het huis vanaf 6 december aanstaande dicht. Het museum opent haar deuren opnieuw op 7 maart 2017. Het jaar 2017 het jaar dat de kunststroming 100 jaar bestaat.
Reden te meer om het geboortehuis van Pieter Cornelis Mondriaan, zoals die er nu uit ziet, te bezoeken.
Piet Mondriaan, een van de grondleggers van de abstracte schilderkunst, heeft tot zijn 8e jaar aan de Kortegracht 11 in Amersfoort gewoond en zijn geboortehuis is sinds 1994 een museum.
In het museum leer je de kunstenaar kennen via foto’s, schetsen, brieven, documentatie allemaal in een (kleine) tentoonstellingsruimte. Er zijn zelfs hoorspelen.
Ik moet toegeven dat de hoorspelen mijn aandacht voorbij gingen. Misschien kwam het ook omdat het in de krappe ruimte ook best druk was. Tijdens mijn bezoek waren er drie andere bezoekers en moesten we soms gezellig langs elkaar heen lopen.
Ik vermoed dat het museum iets aan de krapte zal doen en de inhoud van de tentoonstelling op een andere manier zal presenteren.
Wat mij betreft kan de informatie op een interactieve manier gegeven worden. Ik denk dat veel bezoekers ,waaronder ik, dit wel zullen waarderen. Wat ik wel erg mooi vind is de tijdlijn op de muren waar je in een oogopslag ziet in welke jaar Mondriaan bepaalde schilderijen heeft geschilderd. Ik hoop dat ze dit houden!
Mondrian.
Ik geloof dat ik in 2012 pas voor het eerst merkte dat de schilderijen van Mondriaan steeds anders gesigneerd waren. Sommige kunstwerken werden als Mondriaan en de andere als Mondrian gesigneerd.
In 1912 vertrekt de kunstenaar naar Parijs en begint zijn werk voortaan te signeren met Mondrian. Als argument gaf hij aan dat zijn naam dan makkelijker uit te spreken was voor de Fransen. Daarnaast wilde hij ook niet verbonden worden met zijn oom Frits Mondriaan, die amateurschilder was. Ook maakt de kunstenaar voor het eerst kennis met het kubisme en gaf hij zijn werken titels die begonnen met Composition.
In het museum is het atelierwoning van Piet Mondriaan aan Rue de Depart 26 in Parijs nagebouwd. De kunstenaar woonde en werkte hier van 1921 tot en met 1936.
Laten we naar het atelier gaan!
Het gebouw waar het atelier zich in bevond bestaat niet meer. Het is gesloopt. De reconstructie ervan is gedaan in 2015 door architect en Mondriaan-kenner Bob Kauffmann. Op videoprojecties zie je Mondriaan zitten of staan in het huis. Dit is gespeeld door Kauffmann.
Bij mijn eerste stap in de woonkamer lijkt het net of ik mij bevind in een schilderij van Mondriaan.
Mondriaan maakte zijn schilderijen volgens de principes van de Stijl. Hij was zo overtuigd van zijn werk en zijn theorie dat hij De Stijl ook toepaste in zijn dagelijks leven. In zijn omgeving.
In 1921 begint hij met het inrichten van zijn atelier.
De wanden schilderde hij in grijs of wit en daarop werden kleurvakken bevestigd. Deze zaten als schilderijen op de muren bevestigd. Was Mondriaan de inrichting beu, dan konden de kleurvakken verplaatst worden.
In dit atelier heeft kunstenaar veel van zijn late beroemde werken geschilderd. Kunstenaar Alexander Calder heeft inspiratie in deze ruimte gehaald. Dat gegeven vond ik zo leuk om te horen!
Mondriaan ging zo ver dat zelfs de steel van een roos werd overgeschilderd. Groen was taboe in huize Mondrian.
New York.
Door de dreigende Tweede Oorlog was Mondriaan genoodzaakt om Parijs te verlaten en te verhuizen. Op 68 jarige leeftijd (in 1940) verhuisd Mondriaan naar New York, waar hij kennis maakte met muziekvormen als boogiewoogie en blues.
In 1941 krijgt Mondriaan de Amerikaanse nationaliteit en laat hij zijn achternaam officieel veranderen in Mondrian.
Mondriaan is in zijn bloei van zijn leven.
Hij werkt en probeert allerlei nieuwe technieken uit zoals het werken met gekleurd tape. Ook vervangt hij de zwarte lijnen in zijn schilderijen door rood, geel en zwart te maken.
In 1943 is hij klaar met zijn nieuwe serie New York en word het schilderij Broadway Boogie Woogie (een vierkante versiej) voor 600 dollar verkocht. Het is dan het hoogste bedrag wat Mondriaan ooit in zijn leven heeft verdiend.
Op 1 februari 1944 overlijdt Piet Mondrian aan een longontsteking. Al zijn bezittingen en het universele beeldrecht laat hij achter voor kunstenaar Harry Holtzman. De vriend die Mondriaan naar New York haalde en hem financieel steunde.
Victory Boogie Woogie.
In 1942, of eigenlijk, in juni 1942 begint Mondriaan te werken aan een groot ruitvorming schilderij Victory Boogie Woogie. In oktober 1943 begint de kunstenaar de vlakken op het doek met tape op te delen in kleine rode, blauwe, gele en witgrijze vlakjes van verschillende afmetingen.
Tot aan zijn dood is Mondriaan aan dit kunstwerk blijven werken.
Hij laat het onafgemaakt achter. De laatste keer dat hij er aan gewerkt heeft was op 23 januari 1944.
Na zijn dood wordt het schilderij voor 8000 dollar verkocht.
Stichting Nationaal Fonds Kunstbezit koopt in 1997 het schilderij Victory Boogie Woogie voor 82 miljoen gulden. Het is te zien in het Gemeentemuseum in Den Haag, echter zij hebben het schilderij langdurig in bruikleen. De Nederlandse Staat is officieel de eigenaar van dit schilderij.
In 1946 is de tweede solo tentoonstelling van Mondriaan te zien in het Stedelijk Museum Amsterdam. In 1964 ontwerpt Yves Saint Laurent een serie Mondriaan jurken.
Het Mondriaanmotief is een feit.
Tot op heden zijn de vierkante gekleurde blokken overal op te vinden; op koekblikken, handdoeken, kleding, kalenders. In mijn studiekamer heb ik Compositie II in Red, Blue and Yellow hangen en ook mijn visitekaartjes zijn a la Mondriaan.
Wil je het atelier van Mondriaan ook bekijken? Dan heb je deze week nog de tijd. Geen tijd! Wees niet getreurd, ik heb een filmpje van het atelier gemaakt in de stijl van de Stijl. Enjoy! Je kunt het bekijken op Instagram, Facebook en Twitter.
@Mondriaanhuis veel succes met de verbouwing en tot volgend jaar! Meer weten over het Mondriaanhuis: Kiek hier!
Ben jij wel eens naar het Mondriaanhuis geweest? Wat vond je ervan?
Liefs,
Sandra
PS: Afgelopen zomer was ik naar de tentoonstelling Mondriaan & Liu Ye lees hier mijn review!
PS: de foto van het schilderij Victory Boogie Woogie en de handtekening heb ik in het Gemeentemuseum gekiekt!