Diamantmuseum?
Het Museumplein is omringd door de grote bekende musea.Ik vermoed dat bijna alle Amsterdammers het Diamantmuseum straal voorbij lopen.
Terwijl Amsterdam begin 17e eeuw de diamanthoofdstad van de wereld was. Sinds 1960 is zij vooral een centrum voor diamantenhandel. Het werd tijd om een kiekje te gaan nemen.
Het is niet zeker maar ongeveer 1000 jaar voor Christus werden diamanten in India gevonden. Tot in de 18 eeuw bleven zij hoofdleverancier. Overal ter wereld worden deze ruwe stenen gevonden. Het heeft geen zin om in je tuin of park naar diamanten te zoeken want in Europa en Antarctica komen ze niet voor.
Voordat we verder gaan.
Voordat ik je de hoogtepunten van het Diamantmuseum laat zien wil ik je vragen om een voorstelling te maken van twee dingen. Stel je een grote glinsterende diamant met daarnaast in dezelfde grootte een stuk zwart koolstof voor. Zie je het voor je? Dat stukje koolstof is de belangrijkste bouwsteen van de diamantkristallen die ruim 3 miljard geleden zijn ontstaan op 140 tot 200 kilometer diepte in de binnenste van de aarde. Een ruwe diamant wordt gevonden in de vorm van een dubbele piramide.
17.000 briljante geslepen diamanten op een gorilla schedel.
Je ziet hier een zilveren afgietsel van een Gorilla schedel waarop 17.000 briljante geslepen diamanten zijn aangebracht. Veel mensen denken dat dit de schedel is die op wereldtournee is geweest. Dat is andere schedel (8601 diamanten met op het voorhoofd een grote diamant) genaamd The Skull ; For the love of God en is van kunstenaar Damian Hirst. In Nederland was hij van 1 november tot 15 december 2008 te zien in het Rijksmuseum. Helaas heb dit moeten missen. Ik was toen hoogzwanger en elk moment kon mijn eerstgeborene arriveren. Van dit diamantenschedeltje zal ik op social media een filmpje plaatsen.
Dit is een 1420 diamanten ingelegde gouden tennisracket van Richard Krajicek die hij in 1992 won. Dit is een replica, maar je zal het maar in huis hebben! Prachtig is het!
Zoals ieder andere Koninklijk huis dragen de leden van het Nederlands Koningshuis ook prachtige juwelen.
Sinds 1815 hebben zij een bijzondere collectie aangelegd. Een aantal van die replica’s zijn er te zien. In 1968 werd door koningin Juliana een aantal bijzondere kroonjuwelen ondergebracht bij Stichting Kroongoederen van het Huis van Oranje-Nassau zodat ze te beschikking blijven voor de komende generaties. Een leuk weetje: ze mogen niet verkocht worden.
Er wordt beweerd dat koningin Maxima dit horloge, die er uit ziet als een armband, draagt. Koningin Juliana heeft dit horloge gekregen op haar vijftigste verjaardag in 1959. Ik vind het een prachtig tijdloos juweeltje!
Mustsee; de Katana!
Er is nog mustsee in het Diamantmuseum is de Katana; een Japans zwaard van Murano glas met 1967 diamanten en 494 robijnen.
Het zwaard is gemaakt in een van de beroemdste glaswerkplaatsen van Murano in Venetie.
Ik kon bijna niet geloven toen ik hoorde dat dit stukje glas bij een temperatuur van 1200 graden Celsius met de hand tot zijn uiteindelijke vorm wordt gemodelleerd. Alleen een glas-expert kan dit. Monique Zegerius, een Nederlandse glaskunstenaar, heeft deze zwaard laten ontwerpen. Door middel van zeer hoge waterdruk zijn er gaatjes gemaakt voor de diamanten en robijnen. Als dit op een traditionele manier (boren) gedaan zou worden, dan zou het glas splijten.
Nu we het toch hebben over fabriceren. Laten we meteen kieken hoe een ruwe diamant een fonkelde steen wordt. De stappen zijn als volgt.
Eerst worden de oneffenheden eraf geslagen (kloven) of gezaagd hierna wordt de diamant gesneden en daarna geslepen.
Diamanten worden in allerlei vormen geslepen en alle hoeken zijn symmetrisch ten op zichtte van elkaar. Wist je dat elke diamant, maakt niet uit hoe groot hij is, 57 keer wordt geslepen. De bovendeel 33 keer en de onderste gedeelte 24 keer. Dit noem je 57 facetten. Bij Coster Diamonds ( opgericht in 1840 en een van de oudste diamantairs in Amsterdam) wordt een diamant 201 keer geslepen. Hiermee krijg je nog mee schittering. Tot aan 1845 werden er in het bedrijf paarden gebruikt als aandrijving van de slijpfabriek. Paardenkracht voor het slepen van een diamant! Kun je nagaan wat de hardheid van een diamant is.
De quote “Diamonds are a girl’s best friend” gaat eigenlijk niet meer op.
Ook mannen dragen graag diamanten. Je zou bijna denken dat alleen in onze tijd het een hype is geworden bij sterren en muzikanten. Maar dat is niet zo. Louis XIV van Frankrijk had bijvoorbeeld een ruime collectie aan stenen en zo ook deze maharadja van wie ik de naam ben vergeten op te schrijven.
Wat is er nog meer te zien in het Diamantmuseum?
Je komt alles te weten over de geschiedenis van de “diamant” en er is een zaaltje met daarin alle kronen van verschillende koninkrijken. Wat een verschil in kronen. De ene koningin heeft een kroon met diamanten terwijl een andere koningin een kroon heeft van veren en kraaltjes. Heel interessant om te zien.
Naast het museum ligt Coster Diamonds nog steeds. Daar kun je de diamantenslijperij van binnen bekijken en leer je hoe de waarde van een diamant wordt bepaald. Dit wordt nog steeds gedaan als in de zeventiende eeuw. Er wordt gekeken naar de karaat, de zuiverheid (hoe minder oneffenheden hoe zuiver de steen), de kleur en het slijpsel. Dus hoe groter de diamant, hoe zeldzamer, hoe mooier de kleur, hoe hoger de waarde. Hoe groter de zuiverheid, hoe mooier en beter geslepen, hoe volmaakter.
Handige weetjes;
LEUK! In het museum kun je kijken naar de kleinste diamant geslepen ooit. Dit is niet met het blote oog te zien. Daar heb je een microscoop voor nodig. Pauline Willemse (Yes, een vrouw!) heeft dit diamantje geslepen en is daarmee in het Guiness Books of Records gekomen. Het diamantje heeft 57 facetten en is 16.0 – 17 mm in diamater en 0.11 mm hoog. OOK LEUK! In een van de zalen moet je de echte diamant herkennen van namaak. Het is mij niet gelukt. Het is erg lastig om nep van echt of omgekeerd te onderscheiden. KLEINE MUSTSEE! Op de bovenstaande foto zie je hoe vroeger de diamanten verzonden werden. Dat verhaal gaat tegenwoordig niet meer op.
LEZEN! Op internet kun je lezen over diamanten die schijnen een vloek met zich mee te dragen. Zoek maar eens op De blauwe Hope Diamant. Spannend! Of lees over de grootste diamanten roof ooit!
In het Diamantmuseum is een museumkaart geldig. Jongeren tot 12 jaar krijgen gratis toegang. Voor minder validen is er een lift aanwezig.
Voor meer informatie kijk op: Het Diamantmuseum
Ben jij wel eens in het Diamantmuseum geweest? Wat vond jij ervan?
Bovenstaande kennis heb ik niet van mezelf. Ik ben afgelopen zondag op stap geweest met diamantslijper Frank, van Coster Diamonds, die mij wegwijs heeft gemaakt in de wereld van de fonkeling. Frank, dank voor de informatie en voor onze leuke gesprek!
Liefs,
Sandra
Hi Sandra, wederom schitterend verwoordt.
Dank!