Henri de Fromantiou

Afgelopen zaterdag heb ik op de fameuse Treppenstraße (trapstraat) van het Bonnenfantenmuseum gelopen.

Deze trappen leiden je naar de grote museumzalen. In totaal is er ruim 4.000 m²  aan expositieruimte. Het kunstkieken in dit museum ervaar ik altijd als een cadeautje; alle kunstwerken kun je van heel dichtbij bekijken. Ook heb ik nog nooit zoveel daglicht binnen zien komen in een museumgebouw. Zon en kunst. Heerlijk!

Hendrik de Fermentjouw, Henri de Formanteij, Hendrik de Fromenteau.

Na het googlen wist ik inmiddels dat de naam van Henri de Fromantiou op verschillende manieren wordt gespeld.

Fromantiou was van bescheiden afkomst. Geboren en getogen in Maastricht.

Zijn vader was sergeant. In de jaren twintig vertrok hij als schilder naar Den Haag en later naar Amsterdam in de hoop er zijn weg naar succes te vinden.

In 1670 werd hij aangesteld als hofschilder van Friedrich Wilhelm, de grote keurvorst van Brandenburg. De naam van de schilder ondanks zijn functie aan het hof en zijn succes roepen geen herkenning op.

Op 6 maart 2015, een week voor de TEFAF, opent het museum deuren voor de allereerste overzichtstentoonstelling van Henri de Fromantiou. Vorstelijke Illusies.

Het Bonnefantenmuseum vond dat het de hoogste tijd is dat Fromantious ouvre in het daglicht wordt gezet.

De Fromantiou was een 17de eeuwse schilder en specialist in het schilderen van stillevens met bloemen en jachtbuiten.

Wel gek als je bedenkt dat in zijn tijd een bloemstuk velen malen duurder was dan een schilderij en de jacht gekoppeld werd met de adel.

De gebruikelijke opzet van een stilleven uit die tijd is vaak fruit, vazen en een jachtbuit op een tafel zodat je deze goed kunt bekijken. Om het stilleven te verlevendigen zijn er vaak insecten toegevoegd.

Foto: Stilleven met fruit en glas. 

Ik moet zeggen dat ik zeer onder de indruk ben van Fromantious schilderijen.

Zowel zijn bloem- als jachtstillevens zijn erg gedetailleerd en zijn prachtig weergegeven. Op de schilderijen is de de zachtheid van perziken goed te zien. De afzonderlijke  veren van een vogel zijn zichtbaar net zoals die kreukels in een tapijt. Zelfs de reflectie van een raam op een vaas ontbreekt niet.

Foto: Bloemstilleven met oosters tapijt.

Omdat Fromantiou steeds dezelfde opbouw gebruikt bij zijn stillevens lijkt hte soms alsof je naar een en dezelfde schilderij kijkt. Zullen we gaan kunstkijken?

De bloemstillevens zijn opgebouwd met een roze roos in het midden, een rode klaproos steekt boven de rest uit. In de rechterhoek is vaak een opgepropt tapijt of doek te vinden.

De jachtstillevens hebben ook allemaal dezelfde opbouw.

Een vogel hangt verticaal naar beneden op een marmeren tafel. Ook zijn er hier en daar vliegen te zien.

Henri de Fromantiou Vorstelijke Illusies is te zien tot en met 28 juni aanstaande.

Mocht je in de buurt zijn. Ga er dan zeker even langs.  Voor het museumgebouw en zeker voor Fromantious allereerste overzicht tentoonstelling. Die man had talent!

Voor meer informatie kiek hier!

Fijne avond,

Liefs,

Sandra

Foto Henri de Fromantiou: Wikipedia

Sandra Singh

Hoi! Ik ben Sandra Singh een kunstliefhebber. In mijn vrije tijd bezoek ik het liefst een museum. Sinds 1 april 2014 schrijf ik mijn kunstbelevingen op. Mijn blog zie ik als mijn kunstdagboek. Dank dat je mij leest! Liefs,

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.