Legendary Trunks – The Exhibition

Vandaag is de wereldpremière van de tentoonstelling ‘Legendary Trunks – The Exhibition’ in de Beurs van Berlage.

De Louis Vuitton collectie die er te zien is, is eén van de werelds grootste koffercollecties en privé bezit van de Zweedse verzamelaar Magnus Malm.

In de tentoonstelling zijn er iets meer dan 300 koffers te zien. De tentoongestelde koffers blijken maar een klein gedeelte uit de collectie te zijn.

Vandaag kwam ik er ook achter dat ik eigenlijk alleen het merk Louis Vuitton van naam ken.

Nog nooit eerder is bij mij de gedachte opgekomen om het verhaal achter LV op te zoeken. Louis Vuitton (of je het kan betalen is een ander verhaal) is eigenlijk een begrip geworden in onze samenleving vind je ook niet?

Wie was Louis Vuitton eigenlijk?

In 1837 vertrok Louis Vuitton Malletier naar Parijs om als ambachtsman, die gespecialiseerd was in het maken van koffers, handtassen en accessoires, aan het werk te gaan.

Zijn zoon Georges kwam in 1896 op het idee om een monogram, de letters L en V, op de koffers te zetten. De allereerste koffers werden gemaakt van hout. De oudste koffer in de tentoonstelling dateert uit 1850.

Vandaag was ik de eerste bezoeker van de tentoonstelling.  Yeah!

Samen met Marco Ruzza (de tentoonstellingsmaker) van Jura Vision heb ik de tentoonstelling bekeken.

Aan de hand van de thema’s Exclusive Personalities, Travel Challenges, Luxiorious Solutions en The Extremes dook ik letterlijk in de geschiedenis van De Koffer.  De koffer gaat in de expositie ter lucht, ter land en ter zee.

Sommige koffers zijn er alleen om naar te kijken. Enkele wilde ik heel graag mee naar huis nemen. De meeste koffers  dragen hele  mooie verhalen met zich mee.

Een aantal van die verhalen zal ik navertellen.

De eerste hulp koffer van het Rode Kruis heeft het meest indruk op mij gemaakt. Ik stond weer even stil bij het feit dat er zoveel mensen op de wereld in een noodsituatie zitten. Het mooie van het Rode Kruis is dat ze organisatie bij een conflictsituatie onpartijdig zijn.

De koffer is gemaakt van hout.

Als je in het bezit bent van een auto bent dan weet je dat er een reservewiel onder in de kofferbak zit.

Anno 1900 waren er al autokoffers waar je reserveonderdelen in kon opbergen. In ronde koffers,die bekleed waren met zink waren autobanden beschermd tegen hitte of kou.

Ook reparatiekoffers moesten door de bestuurder (of chauffeurs) worden meegedragen.

Zoals je ziet, zit er bijna een hele garage in! De kannen die je op de foto ziet waren er om olie in te vervoeren.

Francis Edward Foley was een paspoortcontrole officier voor de Britse Ambassade in Berlijn.

Hij heeft bewust het lot van duizenden Joodse families veranderd. Hij hielp ze ontsnappen. Voor het eerst kreeg ik bij het verhaal van een koffer een brok in mijn keel.

Ontzettend blij werd ik bij het zien van de koffer van Gustave Eiffel.

Het idee dat Eiffel in de periode tussen 1887 en 1889 rondliep met constructietekeningen van de Eiffteltoren in deze koffer  doet mijn glunderen.  Zou hij de koffer ook hebben meegebracht op de officiële opening van de toren op 6 mei 1889?

 Een koffer die ik heel graag naar huis had mee willen nemen is de bibliotheekkoffer.

In de koffer kunnen ongeveer 80 boeken huizen. Ook zit er een schrijfmachine in. De koffer kan omgebouwd worden als (klein) bureau.  De koffer van Ernest Hemingway staat hier ook tussen.  Hij ontwierp in 1927 zijn eigen koffer.

Erg gelachen heb ik om het verhaal van mijn naamgenoot Maharaja  Jai Singh.

In 1920 bezocht hij London speciaal om de showroom van Rolls Royce te bezoeken. De autoverkoper weigerde een testrit en gedroeg zich onbeschoft. Waarschijnlijk omdat de Maharaja er ‘te gewoontjes’ uitzag.

Onderdanen kochten namens de Maharaj zes Rolls. De verkoper werd uitgenodigd om een keer naar Alwar te komen en de Rolls te komen bekijken.

In India zag de verkoper dat Maharaja dezelfde man was als uit de showroom. Ook zag hij dat de Rolls werden gebruikt om vuilnis en straten te vegen. Dit gegeven werd wereldnieuws.  Het bedrijf Roll Royce bood schriftelijk zijn excuses aan het gaf de Maharaja zes nieuwe Rolls.

Wat vond ik van de tentoonstelling?

Ik had verwacht dat ik alleen maar naar koffers zou kijken. Met veel verhalen uit de geschiedenis heb ik vanochtend de tentoonstelling verlaten. Het is een zeer mooie expositie geworden. De vormgeving is erg knap gedaan en daardoor een koffer voor het oog!

Vermakelijk waren de  out-of-the-box koffers zoals de Casino koffer, Bokshandschoenkoffer, Birthday-cake Trunk  en de Sigaren koffer. De koffer heeft zelfs een luchtbevochtiger regelaar om de sigaren op goede kwaliteit te houden.

Sinds begin 2015 bezoek ik de tentoonstellingen die in de Beurs van Berlage worden gehouden. Dit keer had ik voor het eerst gevoel dat de tentoonstellingsruimtes eén geheel zijn.

De tentoonstelling Legendary Trunks – The Exhibition is te zien tot en met 18 februari 2018 in de Beurs van Berlage. Daarna is het idee om de tentoonstelling door te laten reizen naar Amerika en Azië.

Voor meer informatie kijk op:Legendary Trunks – The Exhibition.

WINACTIE (Gesloten!)

Omdat een museumkaart in de Beurs Berlage niet geldig is mag ik 1x 2 kaartjes weggeven!

Wil je een kaartje winnen? Vul onderaan deze blogpost de volgende zin in “Ik ga op reis en ik neem mee…….”.

Je hoeft mijn blog niet te volgen of te liken op social media om mee te doen. Iedereen maakt kans! Dochterlief zal de lootjes maken en de winnaars vrijdagmiddag aanstaande bekend maken.

Liefs,

Sandra

Sandra Singh

Hoi! Ik ben Sandra Singh een kunstliefhebber. In mijn vrije tijd bezoek ik het liefst een museum. Sinds 1 april 2014 schrijf ik mijn kunstbelevingen op. Mijn blog zie ik als mijn kunstdagboek. Dank dat je mij leest! Liefs,

6 reacties

  1. Ik ga op reis en neem mee: mijn onontbeerlijke koffer, een hoofd voor nieuwsgierigheid, verwondering en bewondering en een groot gevoel van welbehagen.

  2. Ik ga op reis en neem mijn partner en dochter mee.
    Maar eerst neem ik deze lieverds a.s. zaterdag de 16de mee naar de Legandary Trunks – The Exhibition in de Beurs van Berlage ?

  3. Wat een leuke review! Ik wil heel graag mijn moeder verrassen dit weekend en meenemen naar de expositie.

    Ik ga op reis en ik neem mee is mijn moeder zodat we samen mooie herinneringen kunnen maken en delen.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.