Het Mastboomhuis

Aan de Dorpsstraat in Oud Gastel staat het huis van de familie Mastboom-Brosens. Inmiddels bekend als “Het Mastboomhuis”.

Het huis is gebouwd in 1874 in opdracht van Petrus Mastboom. Henri Mastboom woonde er vanaf zijn geboorte tot overlijden (1907-1999) in het huis dat zijn grootvader naliet. In zijn testament noteert Henri Mastboom zijn wens dat de herinnering aan zijn familie en het daarmee verbonden culturele erfgoed bewaard moet blijven.

Het Mastboomhuis is geen museum, waar je een collectie uit een bepaalde tijd kunt bewonderen.

In dit huis lijkt het alsof jij ongevraagd op bezoek komt. Een ervaring die je op weinig plekken in de wereld kunt opdoen. Wat je ziet heet: suspended decay. Wat letterlijk betekent ” Alles laten zoals het is, het verval als het ware bevriezen“.

Helene Quirijns (kenner Mastboomhuis) heeft mij, met ontzettend veel liefde, op 15 april 2022 rondgeleid.

Tijdens het lopen en kieken door het huis, vertelde Helene dat er een aantal mensen uit Oud Gastel en ook mensen van een plaatselijke verzorgingshuis stonden te popelen om een glimp te zien van de bovenverdieping van het huis.

Het Mastboomhuis is niet rolstoeltoegankelijk. Toen bovenstaande hoorde heb ik speciaal onderstaande twee vlogs voor hen gemaakt.

De rondleiding die in Het Mastboomhuis wordt gegeven duurt normaliter 2 uur.

In een vlog laat ik je “het huis” zien zonder informatie. Daarnaast heb ik ook een KunstKieken-vlog gemaakt die ongeveer 30 minuten duurt. Hierin geeft Helene een rondleiding.

  • Jassen van Henri Mastboom
  • kapitein Frans Banninck Cocq
  • De vrolijke Drinker - Frans Hals

Delfst blauwe wandborden

In het Mastboomhuis kwam ik twee wandborden tegen. Ik heb Helene beloofd om uit te zoeken wie de personen zijn die geportretteerd zijn op de borden. Beide geportretteerden zijn te zien in de vaste collectie van het Rijksmuseum. Ga je mee kunstkieken?

Laten we kijken naar het wandbord dat boven de kapstok hangt. Onbewust kennen we het gezicht van kaptitein Frans Bannick Cocq allemaal, namelijk van het schuttersstuk De Nachtwacht van Rembrandt.

Tijdens de rondleiding kon ik het gezicht niet plaatsen. Toen ik las dat er op het bord “Naar Rembrandt” stond geschreven wist ik het zeker. Op de andere wandbord zien we “De vrolijke drinker” van Frans Hals. Een grappig weetje is dat de oorspronkelijke naam van het schilderij was “Een schutter die een berkenmeier vasthoudt”.

Wat vond ik van Het Mastboomhuis?

Drie woorden: mysterieus, bijzonder én interessant!

In de periode april t/m oktober is het Mastboomhuis elke zondagmiddag geopend van 13.00 tot 17.00 uur. De toegang is  €5,00 incl. consumptie, tot 12 jaar gratis.

Voor meer informatie: Mastboomhuis..nl

Een woord van dank wil ik in het bijzonder richten aan Lara Strous die mij heeft uitgenodigd om Het Mastboomhuis te komen bezichtigen. Ik vind het een eer dat een van de eerste bezoekers mocht zijn dit jaar! Dank voor jullie interesse in mijn blog!

Een hele fijne avond,

Ik zou het zeer op prijs stellen als je een reactie achterlaat bij de vlogs en/of blog!

Liefs, Sandra

NB: Zowel de tekst als de foto’s zijn eigendom van Kunstkieken.nl. en zijn met toestemming van Het Mastboomhuis gepubliceerd . Dafbeeldingen van deze blog mogen niet worden verveelvoudigd en/of openbaar gemaakt in enige vorm of op enige wijze.

Sandra Singh

Hoi! Ik ben Sandra Singh een kunstliefhebber. In mijn vrije tijd bezoek ik het liefst een museum. Sinds 1 april 2014 schrijf ik mijn kunstbelevingen op. Mijn blog zie ik als mijn kunstdagboek. Dank dat je mij leest! Liefs,

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.