Gebouwmeester

Foto: Mike Bink

In de Beurs van Berlage is de tentoonstelling Berlage, godfather of Dutch Design te zien en gaat over Hendrikus Petrus Berlage; architect en stedenbouwkundige.

Als Amsterdammer heb je vast een van zijn gebouwen gezien of misschien alleen gehoord. De twee torens op het Mercatorplein en de Berlagebrug zijn van deze hem.

Zijn laatste werk was het Gemeentemuseum in Den Haag. De afronding van het gebouw heeft hij helaas nooit kunnen zien.

De Beurs van Berlage is misschien wel het bekendste gebouw van de gebouwmeester Berlage.

Het gebouw draagt niet voor niets zijn naam. Berlage was niet alleen architect van het gebouw maar ook ontwerper van bijna alle interieur. Zo moest bijvoorbeeld voor elke ruimte een ander stoelontwerp met zijn eigen symbool komen dat hoorde bij het soort handel dat er werd gedreven.

Er werd letterlijk aan alles gedacht: zelfs aan een kapstok met daarop de mogelijkheid om een hoed en een wandelstok aan op te hangen.

De uil is een detail van het bureau van de directeur van de Vereniging voor de Effectenhandel.

Zoals je ziet is de zitting van de stoel is erg laag.

De stoel is op maat gemaakt voor een barones door Berlage. Berlage kwam haar tegen in de beurs en merkte op dat de barones niet (lekker) goed zat op de aanwezige stoelen. Je zou kunnen zeggen dat deze stoel als het ware de voorloper is van de ergonomische stoelen die wij nu kennen.

In de tentoonstelling zie je ook meubels anno nu.

Sommige meubels geïnspireerd op de stijl van Berlage en sommige juist op de motto (gedachte) van Berlage;  als je twee delen aan elkaar plakt moet je het niet kunnen zien.

 

De Cloud Chair van Richard Hutten is ook te zien in de expositie.

Hutten ontwierp twee versies van deze stoel. Een van gegoten aluminium en een van 840 vierkante meter stof. De kleuren refereren aan pigmenten uit de Painted Desert in Arizona.

 

Berlage was tegen het buigen van hout.

Of Dirk van der Kooij daar ook zo over denkt weet ik niet. Maar zijn stoel is gemaakt van holle plastic buizen die in een vorm van een stoel zijn gebogen.

Ook de lamp Bellflower van Studio Wieki Somers is een ontwerp waar Berlage blij van zou worden. Het is gemaakt van verschillende materialen.

Het werk van deze ontwerpers is ook te zien in het Boijmans van Beuningen in Rotterdam. De “kapstok” bij de kassa/ingang van het museum  en de badboot in zaal 42.

Berlage, godfather of Dutch Design is te zien tot en met 15 mei 2016.  De tentoonstelling is met name interessant voor designers.

Voor meer informatie kijk op: http://www.beursvanberlage.com/nl/tentoonstelling

Liefs en een heerlijke avond gewenst,

Sandra

Sandra Singh

Hoi! Ik ben Sandra Singh een kunstliefhebber. In mijn vrije tijd bezoek ik het liefst een museum. Sinds 1 april 2014 schrijf ik mijn kunstbelevingen op. Mijn blog zie ik als mijn kunstdagboek. Dank dat je mij leest! Liefs,

Eén reactie

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.