Verbluf U!

Er zijn niet veel tentoonstellingen waarop ik ruim van tevoren en zonder ‘em gezien te hebben verliefd ben.

Bij de aankondiging van de fototentoonstelling Phillipe Halsman – Verbaas mij!  was ik in een klap verliefd.

Ik baalde dan ook als een stekker dat ik van de week niet bij de perspreview aanwezig kon zijn en dat ik de anekdotes van Irene Halsman, de dochter van Phillipe Halsman en co-directeur van het Halsman Archief moest missen. Tja, het is nog steeds work before blogging!

Philippe Halsman zelfportret / Wikipedia

Phillipe Halsman (1906 -1979) was een Amerikaanse fotograaf die bekend is geworden met zijn portretten van beroemdheden.

Daarnaast  was hij vernieuwend en creatief.

In 1950 vindt hij “jumpology-fotografie” uit, een nieuwe manier om ongedwongen portretten te maken.

Ruim tien jaar maakte Halsman springfoto’s van Amerikaanse celibrities. Een daarvan was Marilyn Monroe.

Tijdens een fotoshoot (1954) maakte hij een spontane springfoto van haar en legt de fotograaf zijn idee voor de “jumpology-serie” uit aan Monroe.  Zij vind het maar niks en ziet er van af. Vijf jaar later besluit ze om wel mee te werken aan de serie. Om de “perfecte sprong” op deze foto te krijgen moest de actrice binnen drie uur meer dan 200 keer springen.

In 1953 krijgt Halsman opnieuw een idee. De snor van Salvador Dalí wordt het onderwerp van zijn foto’s.

Het is een begin van een technologische uitdaging voor de fotograaf. Het werk wordt in een boek uitgebracht genaamd Dali’s Mustache. Op de ene pagina staat een vraag aan de kunstenaar en op de volgende wordt het antwoord gegeven met een foto met  bijschrift.

Het zijn bizarre, kunstzinnige en grappige foto’s. Dit gedeelte was de favoriet, dit zijn de lievelingsfoto’s van mijn kleine snorretjes.

Wikipedia

Bij het zien van het schilderij Leda Atomica (1948) van Salvador Dali waarin het lijkt of alles zweeft krijgt Halsman een idee voor een foto: Dali Atomicus.

Voor de foto Dali Atomicus hing Halsman een schildersezel, stoel en een foto van het schilderij Leda Atomica op aan onzichtbare draden. Met maar liefst vier assistenten , twee aan elke zijde, maakte hij deze foto. Drie assistenten hadden een kat in hun handen en de vierde een emmer gevuld met water.

Halsman telde hardop tot vier waarbij de katten en het water door de assistenten werden gegooid bij drie en bij vier moest Dali omhoog springen.  Na zesentwintig keer de vloer te hebben gedroogd en vijf uur later was Halsman tevreden.

Het is indrukwekkend om te zien hoe de foto tot stand is gekomen.

Het resultaat mag er wezen. In de tentoonstelling kun je naar de contactafdrukken van deze foto kijken. Van de contactafdrukken is ook een filmpje van de duur van 10 seconden gemaakt.

Over indrukwekkend te spreken.  De gehele tentoonstelling is een grote indruk!

Van bovenstaande foto Expérimentation pour un portrait de femme waren wij alle drie onder de indruk. De foto van deze anonieme vrouw is vermoedelijk gemaakt tussen 1931 en 1940.

Ik heb foto’s gezien met daarop kunstenaar Marc Chagall, natuurkundige Einstein, actrice Zsa Zsa Gabor (spring-foto), jazzzanger Louis Armstrong, filmregisseur Alfred Hitchcock en bokser Muhammad Ali en zanger/acteur Sammy Davis Jr. geflitst door Phillipe Halsman.

Phillipe Halsman; Verbaas mij! is een heerlijke geweldige tentoonstelling.

Het is fantastisch om naar oude Amerikaanse celibrities te kijken. De tentoonstelling laat niet eerder getoonde werken zien. Het zijn niet alleen foto’s maar ook proefafdrukken, originele fotomontages en proefmodellen zijn er te zien.

Je leert Halsman kennen als een fotograaf die zich ontwikkelt en daarmee (in die tijd) met verfrissende dingen komt. Aan de foto’s experimenteel portret van een vrouw en  portret van Clint Eastwood voor de promotie van zijn film Magnum Force (1973) zie je dat Halsman grensverleggend bezig was.

Ik kan het niet vaak genoeg zeggen het is een kostelijke tentoonstelling die je kunt bekijken met je kids, met je bff of gewoon lekker helemaal alleen in je uppie.

Ik zeg het toch even officieel: Ik ben weer verliefd op een tentoonstelling! Tot 12 juni 2016 heb je de tijd om het te zien!

Voor meer informatie kiek hier!

Fijne avond en liefs,

Sandra

Sandra Singh

Hoi! Ik ben Sandra Singh een kunstliefhebber. In mijn vrije tijd bezoek ik het liefst een museum. Sinds 1 april 2014 schrijf ik mijn kunstbelevingen op. Mijn blog zie ik als mijn kunstdagboek. Dank dat je mij leest! Liefs,

2 reacties

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.