Het Mauritshuis

Het Mauritshuis is een van mijn lievelingsmuseums.

Niet alleen vanwege het feit dat het het Meisje met de Parel van Johannes Vermeer daar hangt. Het gebouw en de zalen zijn er prachtig! Ik vind het altijd een feestje om door het museum te lopen en de vloeren te horen kraken. Heerlijk! Het lijkt wel of ook de schilderijen op hun plaats zijn en dat ze zich allemaal thuis voelen.

Het gebouw is niet gebouwd als museum maar in eerste instantie als woonhuis.

Graaf Johan Maurits van Nassau Siegen liet dit gebouw tussen 1633 – 1644 in het centrum van Den Haag, vlak naast het Binnenhof, bouwen. De bouw laat hij over aan niemand minder dan de bekende architect Jacob van Campen en zijn assistent Pieter Post. Maurits heeft er tot 1647 gewoond en daarna diende het gebouw als gastenverblijf.

Laten we gaan kijken naar enkele hoogtepunten uit de vaste collectie welke bestaat uit  ruim 800 schilderijen. Iedereen kent het meisje met de parel.

Hoe kwam het meisje in het Mauritshuis?

Het Meisje met de Parel (ca. 1665) is wel de bekendste schilderij van het Mauritshuis.  Haar gezicht is inmiddels een beroemd gezicht. Maar wist je dat het een tronie is? Geen portret maar een fantasiegezicht. Het schilderij is populairder dan ooit sinds de verfilming van de roman Girl with a Pearl Earring.

In 1881werd het schilderij op een veiling te koop aangeboden.  Niemand wist dat het een Vermeer was. Kunstverzamelaar A.A. des Tombe kocht het schilderij voor twee gulden en dertig cent. Tegenwoordig dus ongeveer een euro. Des Tombe liet na zijn dood twaalf schilderijen aan het Mauritshuis na. De Parel blijkt trouwens geen parel te zijn.

Het schilderij het Puttertje (1654) van Carel Fabritius is ook erg geliefd.

Misschien komt het omdat er  weinig schilderijen van de kunstenaar  bekend zijn. Ik zag het eerst niet, maar als je goed  kijkt dan zie je dat het vogeltje (een distelvink) vast zit aan zijn voederbakje door middel van een ketting aan zijn pootje. Vroeger waren Distelvinken geliefde huisdieren omdat je ze kon leren met een miniatuuremmertje water uit een bakje te putten. Vandaar het naam van het schilderij. In 2013 stond Het Puttertje op de cover van een boek van Donna Tart.

Er hangen drie bekende schilderijen Van Rembrandt  in het museum.

Een zelfportret van de kunstenaar himself en de Anatomische les van Dr. Nicolaes Tulp (1632).  Het schilderij werd in opdracht gemaakt door Rembrandt naar aanleiding van  (hoe kan het ook anders) de anatomische les van Dr. Nicolaes Tulp in januari 1632.  Ook dit schilderij stond op een cover van een boek. Het andere schilderij is Saul en David. Onderaan vind je een link waar je alles over dit schilderij kunt teruglezen.

Een ander bekend schilderij is De Stier (Paulus Potter – 1665).

Het formaat van de schilderij is bijna net zo groot als een echt stier! Het is een levendig schilderij; de vliegen vliegen letterlijk rond de stierenrug.

Ook het schilderij het Aardse paradijs met de zondeval van Adam en Eva (1615 is bijzonder te noemen.

Het is gemaakt door twee kunstenaars, twee Vlaamse meesters; Peter Paul Rubens en Jan Brueghel. Rubens begon met schilderen van Adam en Eva en de boom, waarna Bruegel de planten en de dieren voor zijn rekening nam.

Naast bovenstaande schilderijen heb ik ook nog twee andere favorietjes.

De oude kantwerkster (1655) van Nicolaes Maes en Stilleven met bosaardbeien (1705) van Adriaen Coorte. Dit schilderijtje is klein van stuk namelijk 16.5 cm hoog en 14 cm breed.

ger lataster -Allegorie op de ijdelheid van de mens

Kijk ook naar boven, naar het plafond!

Als je het Mauritshuis bezoekt vergeet dan niet de plafondschilderijen te bekijken van kunstenaar Ger Lataster.

In 1987 kreeg hij de opdracht om deze te maken in de trapzaal. In eerste instantie lijken ze erg simpel en denk je alleen kleuren te zien. Maar dat is schijn. Er zit een verhaal achter.

In het schilderij Allegorie op de werkende mens (bovenste) is een blauwe werkbroek, werkschoenen, een spade en zelfs een boterham met aardbeienjam te zien. Waarom juist deze afbeeldingen? Lataster vond dat hij hard moest werken om de meesters die in het Mauritshuis hangen te evenaren.

Op het andere plafondschilderij Allegorie op de ijdelheid van de mens vertelt de kunstenaar het verhaal van Icarus die met zijn zelfgemaakte vleugels naar de zon vliegt.

Door de warmte van de zon smelten de vleugels en valt Icarus in de zee.  De vleugels en de bril van de kunstenaar zijn te zien op het schilderij.

Tot slot een weetje.

Het portret van prinses Beatrix (1985) hing in 1986 bij de entree van het museum als portret van het staatshoofd. Toen er in 2000 geen ruimte meer was in het souterrain verhuisde het schilderij naar het depot. Het portret is gemaakt door Andy Warhol en is een serie van Reigning Queens.

Handige weetjes;

LEUK! Op de bordjes naast de kunstwerken staat aangegeven in welke periode de kunstenaar werkzaam was. LET OP! de broches van de medewerkers van het museum. Die zijn mooi!

De museumkaart is er geldig. Jongeren tot 18 jaar mogen gratis naar binnen. Er is een app: Mauritshuis Tour.  Het Mauritshuis is toegankelijk voor minder validen. Rolstoelen en wandelstokken zijn zelfs gratis te gebruiken.

Voor overige informatie kijk op: Het Mauritshuis

Ben jij wel eens naar het Mauritshuis geweest?  Wat vond je ervan? 

Wie weet tot ziens in het museum! Vaak ben ik er op een zondagochtend omdat ik voor een klein uurtje het museum voor mezelf heb en de vloer dan zeker hoor kraken!

Liefs,

Sandra

Sandra Singh

Hoi! Ik ben Sandra Singh een kunstliefhebber. In mijn vrije tijd bezoek ik het liefst een museum. Sinds 1 april 2014 schrijf ik mijn kunstbelevingen op. Mijn blog zie ik als mijn kunstdagboek. Dank dat je mij leest! Liefs,

4 reacties

  1. Dag Sandra, ik zat te wachten op jou stukje. Ik ben er nooit geweest. Maar nu wil ik er wel naar toe. Dank weer Sandra. Leuk stukje en ook van het Tropenmuseum.

    • Dank je wel voor het volgen en lezen Inez! Laat je het mij weten wanneer je bent geweest? Ben namelijk wel benieuwd wat je ervan gaat vinden.

  2. wist je dat ik ben een paar keer in musea en nooit na het plafond gaan kijken dus nu en extra reden om terug te gaan 🙂

    • Inderdaad Caroline. Het plafond is zeker de moeite waard. Vergeet niet te zoeken naar de bril van de kunstenaar.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.