Van Gogh Huis Drenthe

Ik  moet bekennen dat ik aardig op een Van Gogh groupie begin te lijken.

Eerder dit jaar heb ik in zijn voetsporen gelopen in een stadswandeling in Amsterdam en een paar weken heb ik Vincent  zelfs een brief geschreven over de tentoonstelling “De Waanzin Nabij”. Van Gogh en zijn ziekte dat nu te zien is in het Van Gogh Museum (zie linkjes onderaan).

Nu had ik ineens de drang om een keer iets door de ogen van Van Gogh bekijken.

Er is een plek in Nederland waar je dat nog kunt doen. Helaas is dit deze plaats niet ter sprake gekomen in de documentaire “Krabbé zoekt van Gogh”. Dus tijd om van Amsterdam naar Nieuw Amsterdam te gaan ; op naar het Van Gogh Huis ! 

Het Van Gogh Huis is nog het enige huis, waar Van Gogh sliep en werkte,  dat openbaar is voor publiek.

Vincent van Gogh (toen 30 jaar oud) heeft hier van 2 oktober 1883 tot en met 4 december 1883 gewoond en gewerkt. Het is niet duidelijk maar waarschijnlijk is de relatiebreuk met Sien Hoornik de aanleiding voor Van Gogh geweest om naar Drenthe af te reizen.Vanaf Hoogeveen is hij met een trekschuit (een boot dat vanaf de wal wordt voortgetrokken door mensen en paarden) naar Drenthe gegaan.

Rare snuiter die Vincent.

Hier aangekomen kwam hij bij de familie Scholte (zie foto) waar hij om een kamer vroeg. Ze vonden Vincent maar een rare snuiter en in eerste instantie wilden ze hem geen kamer verhuren. Totdat Vincent vertelde dat zijn vader pastoor was. De familie Scholte moest waarschijnlijk hebben gedacht dat Vincent dan wel van goede huize zou komen. Van Gogh kreeg een kamer met een balkon. In die tijd was het Van Gogh huis het enige pand in Zuidoost Drenthe met een balkon.

 In een brief aan zijn broer Theo schrijf Vincent: “Ik heb nu een redelijk grote kamer waar een kachel in gezet is en waar toevalligerwijs een klein balkon aan is vanwaar ik de heide met de keten kan zien. Verder zie ik op een heel curieuze ophaalbrug”.

En die ophaalbrug heb ik gezien door de ogen van Vincent van Gogh. Ik kan niet anders zeggen dat ik het best een overweldigende gebeurtenis vond.

Daar stond ik dan in de voormalige slaapkamer van Van Gogh. Een plek waar hij gewerkt en geslapen en heeft gekeken naar hetzelfde uitzicht waar ik nu naar kijk. Het is natuurlijk niet een natuurgetrouwe uitzicht maar dat komt door De Tijd. Van de zenuwen en blijheid durfde ik bijna niet door de kamer te lopen omdat ik bang was dat ik tegen het bed of tafeltje aan zou lopen.

Ik bleef dus stokstijf staan en keek rustig om mij heen.

Wat ik zag? Er staat een bed, een stoel met daarop een koffer, een kachel, een tafeltje met verfspullen en een schildersezel met canvas. Het lampetstel is het enige samen met wat stukjes behang op een balk wat nog origineel is. In het bed heeft Van Gogh dus niet geslapen maar het voelt wel echt. Het schilderij De ophaalbrug van Nieuw Amsterdam (aquarell – 1883) is in het bezit van het Groninger Museum en wordt niet altijd getoond

Het Van Gogh huis zou in het jaar 2000 tegen de vlakte gaan maar door toekenning van diverse subsidies is het huis toch gered.

Gelukkig maar, want vanaf deze plaatst heeft  Van Gogh 23 brieven aan zijn broer geschreven en 40 kunstwerken (schilderijen, tekeningen en aquarellen) gemaakt.

Een ander bekend werk uit die periode is de Turfschuit.

Daarop zie je een paar dat bezig is om de boot te laden met turf. Van Gogh heeft het stel gevraagd om te poseren  (wat ze erg vreemd vonden)  en maakte er eerst een tekening van. Later in zijn kamer heeft hij zijn tekening tot schilderij gemaakt. De vrouw draagt een rode vest en een wit hoedje. In die tijd droegen de vrouwen slechts grijze en zwarte kleding omdat ze met turf werkten.

Van Gogh heeft de kleuren erbij verzonnen. Hoe creatief! Het schilderij is een van de zeven schilderijen uit zijn Drentse periode en is in het bezit van het Drents Museum.

Het schilderij Twee vrouwen werkend in het Veen heb ik maar anderhalf keer in mijn leven gezien.

Een keer met aandacht en de andere snelheid met halve aandacht.  In het Van Gogh Museum loop ik er altijd voorbij omdat ik het een donker en eigenlijk geen mooi schilderij vind. Na mijn bezoek aan het Van Gogh huis heb ik er ineens een soort van binding mee en een andere gedachte over. Ik besef dat het schilderij gemaakt op een plaats waar zijn leven als kunstenaar begon.

Nieuw Amsterdam is de plek waar Vincent Van Gogh dacht aan schilderen en dat hij eindelijk inzichten kreeg hoe hij verder wilde met zijn leven. Namelijk dat van kunstenaar. Dat vind ik mooi.

In die periode van twee maanden dat Van Gogh in Nieuw Amsterdam verbleef wilde niemand  poseren. De dorpsbewoners vonden hem een nare, norse vreemde man. Misschien is dat de reden van zijn haastige vertrek geweest?

 Ik wil dit stuk eindigen met een mooi verhaal.

Op 1 november 1883 gaat Van Gogh op pad met de heer Scholte naar het dorpje Zweeloo. Van Gogh heeft gehoord dat Duitse kunstenaar Max Liebermann daar is en wilt hem graag ontmoeten. Bij aankomst blijkt dat Liebermann al is vertrokken en besluit van Gogh terug te lopen naar Nieuw Amsterdam. Opmerkelijk is dat Van Gogh dezelfde boomgaard tekent als die van Liebermann.

Handige weetjes;

LEUK:  De stukjes behang en de lampetstel zijn origineel. Er is een korte film van 9 minuten waarin acteur Mike Reus Van Gogh naspeelt. Het restaurant, De Gasterie, is ingericht zoals het er in 1883 uitzag. De glazendeur met brieffragment in het handschrift van Van Gogh. PLUSPUNT: Er is aandacht voor elke bezoeker! Iedereen krijgt een rondleiding.

Helaas is de museumkaart niet geldig in het Van Gogh huis. Voor minder valide is er een stoeltjeslift. Voor meer informatie kijk op: Van Gogh Huis Drenthe

Ben jij weleens naar het Van Gogh huis geweest? Wat vond jij ervan?

Willy & Jan bedankt voor jullie gastvrijheid!

Veel liefs,

Sandra

PS: Mijn brief aan Vincent van Gogh & de Stadswandeling

Sandra Singh

Hoi! Ik ben Sandra Singh een kunstliefhebber. In mijn vrije tijd bezoek ik het liefst een museum. Sinds 1 april 2014 schrijf ik mijn kunstbelevingen op. Mijn blog zie ik als mijn kunstdagboek. Dank dat je mij leest! Liefs,

7 reacties

  1. Hi Sandra wat een leuk en inspirerend stuk heb je over het huis van Van Gogh geschreven. Ik wil er zeker een keer heen.
    Ik hoop dat jullie een heerlijke zomer hebben gehad. Tot gauw weer.

    Hartelijke groetjes,
    Fea

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.