Een tijdmachine

Flabbergasted ben ik na het zien van de tentoonstelling “200 Greatest Paintings”.

Ik heb het gevoel dat ik  letterlijk een reis door de tijd heb gemaakt. Van de Gouden Eeuw naar de Industrialisatie. Van 1985 naar het nu. Wat de expositie buitengewoon uniek maakt is dat alle schilderijen op ware grootte en op chronologische volgorde hangen.

Van de 200 schilderijen heb ik er (denk ik) 60 uitvoerig bekeken. Ik kon gewoon echt niet anders.

Naast iedere schilderij hangt een uitgebreide beschrijving met daarop informatie over de kunstenaar, officiële titel van het schilderij, het materiaal; olieverf op doek of hout, de kunststroming, de waarde ervan en in welk museum hij hangt.

Het aller-bijzonderst vind ik dat er beschreven staat of een schilderij van historisch belang is geweest en waar dit weer terugkomt in ons dagelijks leven met name in de populaire (televisie & media) cultuur.

Het eerste gebruik van olieverf is bijvoorbeeld van historisch belang geweest. Zo ook; het signeren van schilderijen zodat kunstenaars niet meer anoniem bleven.

Als je goed om je heen kijkt zie je veel van de bekende kunstwerken terug in ons dagelijks leven.

Zo heb je vast deze twee engeltjes ergens gezien. Ze komen uit het schilderij de Sixtijnse Madonna van Rafaël Santi.

Of het masker dat in de film Scream gebruikt wordt? Deze is gebaseerd op het schilderij De Schreeuw van Edvard Munch. Dat zijn interessante weetjes toch?

Naast de Nachtwacht, Mona Lisa,de geboorte van Venus, mijn favorieten Ophelia en De Kus hangen er nog 195 kunstwerken waar je naar kunt gaan kijken.

“200 greatest paintings” is vooral leerzame exposities die ik heb gezien. Ook voor een niet- kunstliefhebber is deze expo een absolute aanrader.

Al is het maar om de grappige persiflages te bekijken. Of om te zien waar historie en tegenwoordige tijd samensmelten.

 

  

 

“200 greatest paintings” is alleen deze maand nog te zien in de Fenixloods in Rotterdam.

Voor meer informatie kiek hier!

Na deze expo heb ik zin gekregen om de film Girl with a Pearl Earring te zien. Even terug in de tijd naar 1666. Naar het atelier van Vermeer.

Liefs,
Sandra

Met dank aan: Mart Walda (200 paintings) voor zijn gastvrijheid.

Sandra Singh

Hoi! Ik ben Sandra Singh een kunstliefhebber. In mijn vrije tijd bezoek ik het liefst een museum. Sinds 1 april 2014 schrijf ik mijn kunstbelevingen op. Mijn blog zie ik als mijn kunstdagboek. Dank dat je mij leest! Liefs,

2 reacties

    • Het is echt een must-see tentoonstelling. Ik ben er twee keer door heen gelopen (voor en na het lunchen ;). Trouwens Van Boticelli hangt de geboorte van Venus. Die vind ook erg mooi. Als jullie gaan: heel veel plezier! Liefs, Sandra

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.