Anselm Kiefer – Sag Mir Wo Die Blumen Sind

Vanaf 7 maart is de tentoonstelling Anselm Kiefer – Sag Mir Wo Die Blumen Sind te zien in het Stedelijk Museum én tegelijkertijd in het van Gogh Museum. Kiefer (1945) is een van de invloedrijkste kunstenaars op dit moment.

In het Van Gogh Museum staat de invloed van Vincent van Gogh op het werk van Kiefer centraal. In 1963 won Kiefer een reisbeurs, en hij koos ervoor om in de voetsporen van Van Gogh van Nederland naar België en Frankrijk te gaan. Sindsdien is Van Gogh altijd een belangrijke inspiratiebron voor hem gebleven.

Het is duidelijk te zien dat beide kunstenaars een bewondering voor de natuur delen. Je ziet velden, zonnebloemen en verwoeste landschappen.

Net als Van Gogh gebruikt Kiefer een bijna ‘sculpturale verflaag’ om diepte te creëren. Waar Van Gogh kleurrijke dikke lagen verf aanbracht met penseelstreken, doet Kiefer dit somberder qua kleur en met materialen als stro, lood en as.

In het Stedelijk Museum ervaar je de ‘Tweede wereldoorlog’ en wederopbouw in Kiefer’s werk.

  • Waldsteig - Anselm Kiefer
  • Never More (2014) - Anselm Kiefer

Ik geef je drie redenen om de tentoonstelling Anselm Kiefer – Sag mir, wo die Blumen sind te bezoeken:

Het is een vooral een visuele ervaring. Kiefers enorme schilderijen, met hun ruwe texturen en gelaagde materialen, bieden een supergeweldige kijk-ervaring. Zijn doeken lijken bijna sculpturen en je wordt er letterlijk ingetrokken.

Daarnaast prikkelt de tentoonstelling niet alleen je ogen, maar ook je reukzin. De gebruikte materialen zoals lood, stro en aarde verspreiden een lichte geur die het gevoel van de natuur nog realistischer maken. Ik keek niet alleen naar Waldsteig (Bospad – 2023) maar rook het ook!

Kiefers werk is niet alleen een visuele ervaring maar ook een intellectuele ervaring. I love it! De titel van de tentoonstelling verwijst naar een protestlied van Pete Seeger, die bekend is geworden door een vertolking van Marlene Dietrich.

De titels van Kiefer’s zijn kunstwerken verwijzingen naar geschiedenis, oorlogsverleden, literatuur, filosofie en mythologie. Het schilderij Waldsteig is tevens de titel van de liefdesroman van Adalbert Stifter uit 1845.  Ik kende het niet. Uit nieuwsgierigheid heb ik het opgezocht. Het schilderij Nevermore (2014) verwijst naar het gedicht The Raven van Edgar Allen Poe.  Als horrorlover werd ik, als vanzelfsprekend, meteen verliefd dit werk.

Beide kunstenaars vertellen hun verhaal op een eigen manier. Terwijl Van Gogh worstelde met zijn innerlijke demonen vertelt Kiefer het verhaal van ‘zijn Tweede wereldoorlog verleden’.

Sag mir wo die Blumen sind (2024) - Anselm Kiefer
Sag mir wo die Blumen sind (2024) – Anselm Kiefer

Het campagnebeeld van de expositie toont een detail van Kiefers  “Sag mir wo die Blumen sind” uit 2024.

De installatie is speciaal gemaakt voor de hal rondom de centrale trap in het Stedelijk Museum. Het heeft een afmeting van 24 meter lang en is gemaakt van materialen zoals olie, acryl, schellak, bladgoud, sediment van elektrolyse, klei, gedroogde rozenblaadjes, stro, textiel, staal, houtskool en collage van doek op doek. Het symboliseert de cyclus van leven en dood. 

https://youtu.be/DAUaBaOEdBc

De tentoonstelling Sag mir wo die Blumen sind is een absolute must-see voor kunstliefhebbers die kunst niet alleen willen bekijken, maar echt willen ervaren. Te zien tot en met 9 juni 2025.

Ik wens je een mooie avond,

liefs Sandra

Sandra Singh

Hoi! Ik ben Sandra Singh een kunstliefhebber. In mijn vrije tijd bezoek ik het liefst een museum. Sinds 1 april 2014 schrijf ik mijn kunstbelevingen op. Mijn blog zie ik als mijn kunstdagboek. Dank dat je mij leest! Liefs,

4 reacties

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie gegevens worden verwerkt.