De Kunstkiem

De 17e editie van Art Rotterdam is weer neergestreken met de Van Nelle Fabriek.

Beginnende kunstenaars van overal de hele wereld laten hier hun werk zien. Er is veel te zien: foto’s , beelden, videokunst, installaties en schilderijen. Waarom maakt en kunstenaar een kunstwerk. Waarop is het geïnspireerd? Dit keer wilde ik de verhalen achter deze moderne kunstwerken ontdekken.

Om dit kunstwerk van Klaas Kloosterboer kun je gewoon niet heen.

Door de kleuren, vorm en grootte valt hij enorm op.  Mooi vind hem niet, maar wel erg apart.  De kleuren rood,blauw en geel doen mij denken aan De Stijl.  Zou het een ode zijn aan deze beweging? Het antwoord luidt: nee. Volgens Kloosterboer is het een resultaat van een handeling. That’s it, meer ook niet.

Laten we die handelingen die Kloosterboer doet, verder gaan bekijken.

Kloosterboer verft (grote) canvasdoeken. Elk in een ander kleur.  Daarna pakt hij twee tafels en een stoel.  Op de eerste tafel plaatst hij het blauwe doek.  Daarop zet hij de andere tafel en daarover komt het rode doek. Als laatst kom de stoel erop en daarover het gele doek. Tada kunstwerk 15189 (yellow) is af!

Waarom ik niet om dit kunstwerk heen kon. Het doet mij naast Mondriaan ook aan mijn koningskoppel denken. In  sommige weekenden wordt de woonkamer omgetoverd tot een eiland van dekbedden, dekens en kussen.  Die worden over de eettafel en stoelen gegooid en mag ik alleen op de kussens lopen omdat de rest van de vloer water is.  Op stand 33 kun je jezelf  verwonderen.

Bijna dacht ik dat bij stand 46 versteend zou raken als ik te lang naar dit beeld van Medusa zou blijven kijken.

Wat een schoonheid zeg ik met een knipoog. Ze is prachtig, ook met haar slangenmanen. Wat een talent heeft Carolein Smit dat ze van keramiek zoiets moois kan maken. Haar werk is gebaseerd op het werkelijke leven. Over keerpunten in emoties. Liefde dat overslaat in haat. Vertrouwen in wantrouwen.  Leven en dood.

De installatie When the twins were still beautiful (stand 69)is een lopend find footage project.

Het begon allemaal toen Thomas Kuijpers een schilderij met daarop de Twin Towers kocht. Daarop stond ook de tekst voor 2001.  Na 2001 lijkt bijna iedereen te zijn vergeten hoe de torens eruit zagen voor de aanslag 9/11. Dat beeld en het gevoel wilt Kuijpers als het ware omdraaien en vervormen.  Hij wilt terug naar het gevoel voor de aanslagen. Toen de Twin Towers vredig naast elkaar stonden.  Bij het kijken naar alle spulletjes kreeg ik wel een soort van “fijn” gevoel maar de instortende Twin zal nooit meer van mijn netvlies verdwijnen.

Op dit schilderij is niet zomaar een paard afgebeeld.

Kunstenaar Stefan à Wengen heeft zijn inspiratie voor dit werk gehaald uit het beroemde toneelstuk The Tradedy of Richard the Third van William Shakespeare.  Heel in het kort; Koning Richard III valt van zijn paard tijdens de veldslag bij Bosworth waarbij hij roept “A horse, a horse! I’d  give my kingdom for a horse!”.  Op dit moment is  à Wengen is bezig met zijn vierde versie van het schilderij.

Ik blijf nog even bij stand 67. Daar zijn wazige foto’s van Kyungwoo Chun ook te zien.

Op het eerste gezicht zou je denken dat op iedere foto hetzelfde meisje staat afgebeeld.  Dat is natuurlijk niet zo, anders was ik daar niet over begonnen. Chun heeft de 9 hipste bekendste Koreaanse fashionbloggers  gefotografeerd.  Voor de fotoshoot heeft hij aan de dames gevraagd om van tevoren een favoriete kledingstuk naar hem op te sturen.  Tijdens de shoot vroeg hij aan de blogsters om hun eigen kledingstuk te combineren met alle acht andere kledingstukken. Het resultaat werd de serie  Nine Editors en bestaat uit negen foto’s . Een leuke weetje is dat de sluitertijd bij elke foto 9 minuten was. Vandaar dat ze mistig zijn.

Foto: Rosenfeld Porcini

Hands is een installatie van het  Italiaanse duo Paolo Cavinato (l) en Stefano Trevisi (muziek). Kleine kunstwerken die geïnspireerd zijn op oude meesters (Simone Martini  en Maso di Banco), de architectuur van Italië en op geometrie.  Ik ben er verliefd op geworden!  Het is een aparte installatie waarin licht, allerlei vormen en prints te zien zijn.  Er komt zelfs muziek uit.  Zie je de handen onderaan?  Waar de installatie ook wordt aangebracht. De handen worden altijd al eerst geplaatst en daarna wordt het vandaar uit verder opgebouwd.

Art Rotterdam is er tot en met 14 februari aanstaande.  Voor meer informatie kiek hier!

Na zoveel verhalen wordt het tijd om naar bed te gaan.

Liefs,

Sandra

 

 

Sandra Singh

Hoi! Ik ben Sandra Singh een kunstliefhebber. In mijn vrije tijd bezoek ik het liefst een museum. Sinds 1 april 2014 schrijf ik mijn kunstbelevingen op. Mijn blog zie ik als mijn kunstdagboek. Dank dat je mij leest! Liefs,

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.