Groot Groter Grootst XXL


Dit weekend, tijdens PAN Amsterdam en het Amsterdam Art Weekend,  lanceert curator Anne van der Zwaag BIG ART in de oude Diamantbeurs in de hoofdstad.

Vanaf morgen tot en met zondag 27 november 2016 kun je er terecht om met grote ogen te kijken naar grote XXL kunstwerken  (met een minimale grootte van 1×2 meter) van hedendaagse kunstenaars. De kunstwerken die er te zien zijn, zijn van bekende en onbekende namen en van alle soorten materialen.

Vandaag mocht ik van Anne, nog voor de preview, komen kunstkieken. Yeah!

Op BIG ART kun je kunst ruiken, voelen en je kan er zelfs op zitten.
Kiek je mee?

De lichtwolkjes van Alex de Witte zijn zo cute!  In 2014 won de Witte de Design Plus Award en de Red Dot Design Award voor zijn Big Bubble.  Een hanglamp in de vorm van een zeepbel die met de hand geblazen is.  The Dots doen mij denken aan schaapjes en wolkjes. Love them!

Er zijn twee kunstwerken waarop ik verliefd ben geworden!

Nynke Koster is een naam die je moet onthouden.

Haar werk  “Athena” is gebaseerd op het plafond van Paleis Soestdijk. Op een steiger van 8 meter hoogte heeft zij de afgietsels genomen. Iets wat ik niet zo durven met mijn hoogtevrees.

Het kunstwerk is gemaakt van rubber, ook mag je het aanraken en erop zitten. Koster onderzoekt de ornamentiek in de architectuur door de eeuwen heen.  Ik citeer; “ Zitelementen, plek van elders met de ornamanten van he verleden als een plek voor het hier en nu”.

Omdat ik zo van geschiedenis houd heb ik met Nynke afgesproken dat ik haar zal blijven volgen.

Vandaag heb ik Christiaan Zwanikken ontmoet. Yeah!

Ik kan nog steeds niet geloven dat ik met hem heb gesproken.  Voor degene die hem niet kennen. Zwanikken is een kunstenaar die  mechanische installaties maakt.  Ik beschrijf zijn kunstwerken als  een combinatie van sculpturen en robots.

Dit kunstwerk heet Nose Patrol. Het is gemaakt van hout ( afkomstig uit een klein dorpje in Portugal), sensoren, sub-woofers, motoren, messing, en oliën.  Dit kunstwerk beweegt, maakt geluid en geeft zelfs een geur af.  Ook maakt het zelf kunst. Echt waar!  Het maakt kleine wolkjes die heerlijk ruiken.  In de zelfgeblazen flessen zit zelfgemaakte oliën.

Kortom; een heerlijk kunstwerk.

Duurzaamheid & Verleden Tijd.

Reef Bench van Tejo Remy en Rene Veldhuizen  is gemaakt van een speciaal soort hout dat niet rot. Accoya een  houtsoort dat  ondoordringbaar voor water, UV –bestendig en duurzaam is.

Wat denk je dat de basis vormt voor de kunstwerken van Joep van Liefland?

Ruim 50.000 videocassettes, afstandsbedieningen, technische handleidingen,verbindingskabels, oude televisies, videorecorders en oude televisies vormen de basis.  Hij onderzoekt voornamelijk het verval en het verdwijnen van media. En in het bijzonder het verdwijnen van analoge techniek.

Heel soms mis ik de goede oude tijd, waar ik ’s avonds laat naar de videotheek liep om een film te huren.  Ook keek ik altijd stiekem om mij heen welke buren op de “adults” afdeling waren. Hihi!

Porselein & Plastic.

Deze olievaten zijn gemaakt van porselein. Is het daarom dat Hans van Benthem er een Chinees patroontje heeft gebruikt?  Het maakt eigenlijk niet of dat nu zo is. Ze zijn mooi, heel mooi!

Het bordje Shoes Off Please had ik bijna gemist bij het PVC-kleedje Waldenstrőm van Wouter Klein Velderman.

Kluiskast en Kleuren.

 

Stephan Siepermann maakt designmeubels.  Mr. Knox is een kastkluis- kunstwerk.  De tandwielen lijken perfect in elkaar te passen.  Jammer dat ik niet aan het wiel kon draaien en de binnenkant van deze kast kon bekijken.

Het gekleurde werk ernaast is van Krijn de Koning;  Shafts and Corridors en is gemaakt van geschilderd hout.

Tot slot.

Als laatst wil ik eindigen met een tekening van Ron Amir, het doet mij heel erg denken Salvador DalíHij is prachtig!

De eerste editie van BIG ART was verassend. De kunstwerken die er getoond worden zijn gevarieerd. Van een stoffen installatie tot een installatie van kippengaas.

Volgend jaar zal in het oude Diamantenbeurs openen als Capital C; een creatieve epicentrum van de stad. Ik ben reuze benieuwd! Een minpuntje: het was erg koud in het gebouw. Dus koukleumen als ik, doe lekker een dikke jas aan en een sjaal om.

Rest mij nog het enige om jou een fijne avond en een goed nachtrust te wensen. Op Instagram, Facebook en op Twitter zal ik de komende dagen filmpjes plaatsen.

Meer weten over BIG ART: kiek hier!

Liefs, Sandra

Sandra Singh

Hoi! Ik ben Sandra Singh een kunstliefhebber. In mijn vrije tijd bezoek ik het liefst een museum. Sinds 1 april 2014 schrijf ik mijn kunstbelevingen op. Mijn blog zie ik als mijn kunstdagboek. Dank dat je mij leest! Liefs,

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.