BRAFA 2020, óók online te bezoeken

BRAFA ARTFAIR 2020
Auction Berlin Wall Charity

Vanochtend opende De Brussels Art Fair oftwel BRAFA haar deuren. Tot en met 2 februari 2020 kun je een van de de oudste en ondertussen toonaangevende kunstbeurzen ter wereld bezoeken.

De afgelopen jaren heeft elke editie van BRAFA een eregast. Omdat het dit jaar de 65ste editie is, wordt het gevierd met een veiling van vijf stukken van de Berlijnse Muur. De volledige opbrengst gaat naar vijf goede doelen die actief zijn in het onderzoek naar kanker.

Al in 2018 werden de muren al aangekocht. De muren zijn afkomstig van de Hinterlandmauer, i.e. de 68 km lange muur die het gebied aan de Oost-Berlijnse kant afsloot. Een bedrijf voor openbare werken net buiten Berlijn kocht ze vervolgens aan en hergebruikte ze. Elk stuk is 3,8 x 1,2 m groot en weegt 3,6 ton. Aan beide kanten zijn ze versierd met graffiti en anonieme tags.

Wil je meebieden of ben je nieuwsgierig wat de muren gaan opbrengen? Kijk dan hier: BRAFA Berlin Wall Charity Auction

Tijdens de BRAFA 2019 internationale persreis heb drie kunstwerken gezien waarover ik je meer wilt vertellen. Deze kunstwerken zullen de komende dagen de beursvloer sieren.
Over de beursvloer gesproken? Laten we dáár het eerst naar kijken!

Voor de 7e keer organiseerde BRAFA in samenwerking met La Cambre, de Brusselse nationale hogeschool voor de visuele kunsten een ontwerpwedstrijd. De studenten van de hogeschool moesten een origineel design voor de tapijten voor de beursvloer van BRAFA ontwerpen.

Voor de tweede keer, en 2e jaar op rij, werd Lucie David de winnares. Op haar tapijt is het lijnenspel van de BRAFA-bezoekers te zien. De lijnen worden onderbroken door kunstkieken-kijkmomenten, omwegen en ontmoetingen. Als kunstkieker kan ik mezelf helemaal vinden in haar ontwerp! Voor haar design ontving David een cheque ter waarde van €2000,–.

Portret van een roodharige vrouw – Juana Romani

Dit portret van een roodharige vrouw zag ik bij Vicor Werner. Het is geschilderd door Juana Romani (1869 -1924).

Een vrouwelijke kunstenaar die met name vrouwelijke portretten schilderde, waaronder veel vrouwen uit bekende families. Romani beeldde ze vaak af als een mythologisch of symbolisch figuur. Het schilderij is 118 cm bij 72 cm.

Waarschijnlijk heeft Romani de voorstelling meteen en rechtstreeks op het canvas geschilderd, zonder voorafgaande schetsen én was het schilderij al verkocht voordat ze klaar was.

Haar werk werd bijzonder goed ontvangen door kunstcritici. In 1896 verklaarde kunstcriticus Louis Gonse van het maandblad Le Monde Moderne dat ze bekwamer was dan haar mentor, Ferdinand Roybet.

Romani belandde, aan het eind van haar leven, in een psychiatrisch ziekenhuis in Parijs. Ze stierf daar, vergeten, rond 1924. Door haar verhaal wil ik haar schilderijen heel graag zien. Gelukkig zijn veel van haar werken te vinden in het Musée d’Orsay.

leerling Jacopina da Tradata

Bij Gallery Desmet kwam ik dit ‘hoofdje’ tegen van 18 x 14 x 18 cm. Na wat navraag te doen bleek dat de sculptuur gemaakt is door een leerling van Jacopino da Tradate. Zullen we gaan kunstkieken?

Wat zien we?
We zien een hoofd van man met dik krullend haar. Misschien is hij een engel of een diaken (dienaar)?
Aan zijn uitdrukking kan ik niets opmaken. Ik vind zijn blij uitdrukkingsloos dat er ik niets bij voel. Ik voel geen blijheid noch kilheid bij het kijken ernaar. Het kan ook zijn dat hij dromerig voor zich uitstaart. Wat denk jij?

Ik zag drie soorten kleuren; wit, roze en grijs. De kleur roze wordt veroorzaakt door het hoge gehalte aan ijzeroxide die Candoglia marmer bevat.

Dit marmer werd alleen gebruikt in uitzonderlijke en met name zeldzame gevallen. Het is ‘de marmer’ die werd gebruikt voor de constructie van de Duomo in Milaan. Het werd over water getransporteerd van Candoglia naar Milaan.
Het stukje ruw en oneffen oppervlak dat zichtbaar is op de schedel is een kenmerk als een sculptuur voor ‘architecturale doeleinden’ is bestemd. Waarschijnlijk is het bestemd geweest voor een boog.
Wie Jacopino da Tradate niet kent. Jacopino was een Italiaans gotische beeldhouwer en maakte het standbeeld van paus standbeeld van paus Martin V voor de Duomo van Milaan.

Theodore Jacques Ralli

Bij Berko Fine Paintings kwam ik The Kiss tegen van Theodoré Jacques Ralli (Istanbul 1852 – 1909) tegen. Ik werd meteen verliefd op dit juweeltje van een schilderij. Een leuk weetje is dat dit schilderij veel eerder is gemaakt dan The Kiss van Gustav Klimt.

Wil je meer weten over dit schilderij? Houd dan deze week mijn social media accounts in de gaten!

Met heel veel pijn in mijn hart heb ik dit jaar gekozen om niet in te gaan op de uitnodiging van BRAFA om de beurs te komen bezoeken. Dit jaar ga ik op een aantal persreizen mee en heb ik ervoor gekozen om dit weekend bij mijn gezin te zijn. Heel getreurd ben ik niet want de 65ste editie van BRAFA kan ik en jij ook vanuit een luie stoel bezoeken!

Heb jij vorig jaar live via Instagram met mij meegelopen over de beursvloer van BRAFA? Vandaag wil je vragen om, ook de kunstbeurs BRAFA 2020 tenminste één keer online te bezoeken op: BRAFA.nl

Op de site kun bladeren in de diverse catalogi van BRAFA (de catalogus van dit jaar bestaat maar liefst uit 538 bladzijden), een virtuele tour doen én deelnemers van BRAFA en enkele highlights van BRAFA 2020 bekijken.

Hieronder mijn drie favoriete highlights die ik niet in levende canvas heb gezien. Ik heb ze allemaal online bekeken.

Carlo Bugatti
Carlo Bugatti

De Oriëntaalse afbeelding van het schilderij van Carlo Bugatti (1856 -1940) spreekt mij meteen aan. We zien hier een kapper die een hoofd van een man aan het kaalscheren is.

Demetre Chiparus
Danseres -Demetre Chiparus

De houten frame is gedeeltelijk bedekt met hertenleer en heeft verschillende koperen en messing decoraties. Het werk te zien bij Paolo Antonacci.

Deze prachtige danseres met waaiers is te zien bij Galerie Cento Anni. Het is gemaakt door Demetre Chiparus (1886 – 1947) van brons en ivoor.

Volgens mij moet ‘zij” in het echt nog mooier zijn.De elegantie spat er van af. Het allermooist vind ik hoe de danseres op haar linkervoet balanceert.

Eurhinosaurus

Een deelnemer die ik altijd bezoek op BRAFA is Theatrum Mundi. Altijd als ik hen een bezoekje heb gebracht kom ik altijd thuis met een stukje historie en tenminste een verhaal. Zo ook in 2018 ,waar ik een vork van een kannibaal zag. Dit jaar staan ze op de beurs met een schedel van 1.30 lang van een Eurhinosaurs.


Op internet ben ik op zoek gegaan naar informatie over de Eurhinosaurs.

De vis werd maar liefst 5 meter lang en kwam voor in het huidige Duitsland. Zoals je ziet had de vis een smalle lange bovenkaak met kleine scherpe tanden die in vergelijking met de onderkaak erg lang is. Opvallend is ook de grote oogkas. De vis legde geen eieren maar baarde levende jongen.

Fabrice Debatty

Zoals je misschien al weet ik graag al te graag naar films. Een van mijn favoriete films is Terminator Judgement Day.

Op zaterdag 2 november 2019 ben ik samen met mijn koningskoppel naar Terminator: Dark Fate geweest. Heel blij werd ik (en zij ook) dat ik een foto toegestuurd kreeg van de overhemd die gedragen is door Arnold Scharzenegger uit de film.

Welk kunstwerk uit de BRAFA highlights zou jij in het echt willen zien? Laat het mij vooral weten!

In een van de persberichten van Brafa staat dat BRAFA een unieke vitrine is voor topwerken en zeldzame stukken afkomstig uit 5000 jaar kunstgeschiedenis, gaande van het bronzen tijdperk tot het heden. Normaliter ben ik het niet altijd eens met persberichten maar nu kan ik alleen maar zeggen ik ben het er helemaal mee eens.

Een hele fijne avond!


Liefs
Sandra

NB: Zowel de tekst als foto’s zijn eigendom van kunstkieken.nl en met toestemming van BRAFA gefotografeerd. De afbeeldingen van deze blog mogen niet worden verveelvoudigd en/of openbaar gemaakt in enige vorm of op enige wijze.

Sandra Singh

Hoi! Ik ben Sandra Singh een kunstliefhebber. In mijn vrije tijd bezoek ik het liefst een museum. Sinds 1 april 2014 schrijf ik mijn kunstbelevingen op. Mijn blog zie ik als mijn kunstdagboek. Dank dat je mij leest! Liefs,

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.