Bruce Davidson American Photographer

In het Fotomuseum in Rotterdam wordt voor het eerst in Nederland het werk van Bruce Davidson tentoongesteld.

Sinds de jaren vijftig legt de fotograaf mensen vast voor wie de ‘American Dream’ een droom blijft en die zich staande proberen te houden in de samenleving.

Davidson begon op zijn tiende met fotograferen en is er nog steeds niet mee opgehouden.

In de tentoonstelling Bruce Davidson American Photographer zijn ruim 200 zwart-wit foto’s te zien.

In chronologische volgorde kun je als museumbezoeker het pad volgen van de fotograaf. Ik heb (net als de meeste museumbezoekers) zijn foto’s, op enkele na, eén voor eén bekeken.

Wat zag ik?

Net als in de tentoonstelling James Rosenquist-  Painting as Immersion zag ik ook hier de Amerikaanse geschiedenis voorbij komen.  De foto’s vertellen het verhaal over burgerrechten, racisme, geweld, armoede en immigratie.

Voor het eerst maakte ik ook kennis met de series The Dwarf and the Circus, Brooklyn Gang, East 100th Street en Subway. Dit zijn de series  waarmee Davidson grote bekendheid kreeg.

Uit de serie The Dwarf and the Circus vond ik deze foto (1958) het mooist.

Je ziet hier Jimmy Armstrong, geschminkt als clown een sigaret roken voor de circus tent. Armstrong had dwerggroei. Davidson fotografeerde hem zowel op het podium als in privésfeer. Ze werden vrienden voor het leven.

De foto ‘Stel op het strand – Coney Island’ (1959) is de beroemdste foto uit de Brooklyn Gang serie.

Je ziet een stel die ligt te zonnen op het strand. De jongen ligt op zijn buik een sigaret te roken. Het meisje ligt op haar rug en richt haar (gesloten) blik naar de camera. Ze kijken elkaar niet aan maar houden elkaar vast. Hun handen en armen zijn als het ware het midden van de foto.

De weduwe van Montmartre (1956)

Op tweeëntwintig jarige leeftijd leert Davidson madame Margaret Fauché kennen. Zij is de weduwe van  kunstenaar Léon Fauché, een onbekende impressionistische kunstenaar.

Maandenlang bracht hij in het weekend een bezoek aan de hoogbejaarde vrouw die letterlijk leefde tussen de schilderijen van haar man. Het is een zoete serie.

Dat kunst merchandise al in 1964 al de normaalste zaak was blijkt uit deze foto.

De vrouw heeft in haar winkelwagen een schilderij van Toulouse Lautrec.  Als museumblogger kon ik het niet laten om over het schilderij te schrijven.

Het schilderij La Goulue at the de Moulin Rouge (1891-2) behoort tot de vaste collectie van het MoMa in New York.

De vrouw die afgebeeld is Louise Weber. Ze had als bijnaam La Goulou wat gulzigheid betekent.  Ze staat tussen  haar zus en haar geliefde.  Weber was een artiest die bekend stond om haar eetlust.

Bij deze foto ‘Lola voert de vogels in Central Park’ kreeg ik kerstgevoelens.

Het doet mij heel erg denken aan het duivenvrouwtje uit de film Home Alone 2: Lost in New York.Het grappige  is dat deze foto, net als de film, gemaakt is in 1992.

Wat vond ik van de tentoonstelling?

Ik vond de tentoonstelling voor menselijk. Ik vond het heerlijk vertoeven in de expositie. Het voelde heel even alsof ik op een terras zat en mensen aan het kijken was.

De foto’s zijn stuk voor stuk prachtig. Sommige zijn zo intiem dat ik mijn adem wilde inhouden om de stilte niet te verbreken in de zaal.

Maar wat ik vooral zag was de liefde en passie van Bruce Davidson.

Ik vroeg mezelf (en zelfs een paar keer hardop) een paar keer af, hoeveel tijd hij heeft genomen om een foto te maken. Waarschijnlijk duizenden minuten! In de tentoonstelling ging ik heel even terug in de tijd toen ik de fotoalbums zag. Ik was bijna vergeten hoe ze eruit zagen.

De tentoonstelling Bruce Davidson American Photographer is tot en met 7 januari 2018 te zien. Voor meer informatie kijk op: Fotomuseum Rotterdam.

Liefs,

Sandra

NB: Zowel de tekst als de foto’s zijn eigendom van Kunstkieken.nl en met toestemming van het Nederlands Fotomuseum in Rotterdam gepubliceerd. De afbeeldingen van deze blog mogen niet worden verveelvoudigd en/of openbaar gemaakt in enige vorm of op enige wijze.

Sandra Singh

Hoi! Ik ben Sandra Singh een kunstliefhebber. In mijn vrije tijd bezoek ik het liefst een museum. Sinds 1 april 2014 schrijf ik mijn kunstbelevingen op. Mijn blog zie ik als mijn kunstdagboek. Dank dat je mij leest! Liefs,

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.