De box van Pandora

Wat hebben Eva en Pandora gemeen? Hun zondige nieuwsgierigheid. Gelukkig is curiositeit niet zondig meer.

Gelukkig kan ik op al mijn vragen tegenwoordig als nieuwsgierig aagje helemaal los op het internet

De definitie van nieuwsgierigheid volgens de Wikipedia is;
Nieuwsgierigheid is een natuurlijk onderzoekend gedrag dat voorkomt bij de mens en vele andere diersoorten, en is het emotionele aspect van levende wezens dat leidt tot verkenning, onderzoek, en leren. Met de term nieuwsgierigheid kan zowel het gedrag als ook de onderliggende emotie worden bedoeld.

Vanmiddag ben ik naar de tentoonstelling Curiosity in De Appel arts centre geweest.

De tentoonstelling laat zien hoe het zoeken naar het wonderlijke en het afwijkende nog steeds een rol speelt in de hedendaagse kunst. Zo liep ik langs allerlei dingen die gemaakt zijn onder invloed van nieuwsgierigheid. Het verlangen naar kennis en onderzoek.

Kijk je mee?

In 1515 is deze schets gemaakt door Albrecht Dürer, alleen op basis van een mondelinge omschrijving (ik zou dat niet kunnen) van een van de eerste neushoorns die te zien was in Europa. Voor drie eeuwen dacht men dat de neushoorn er werkelijk zo uitzag.

De onderstaande polaroids zijn in het echt te zien in de tentoonstelling.

Alleen het fotograferen ervan was lastig, om die reden heb ik uit het boek Curiosity gefotografeerd. Waarom is het ene beeld donker en de ander licht?

De polaroids zijn gemaakt met een camera die in de jaren zestig speciaal is gemaakt door het apartheidsregime in Zuid Afrika. De camera had een speciale flitsinstelling voor het fotograferen van een donkere huid.

Een kwal gefilmd met een HDcam.

Een inktvisje van glas. Gemaakt in 1890. Bijzonder toch dat dit in die periode is geblazen?

Glasblazen is namelijk een zeer moeilijke techniek . Ik heb begrepen dat deze modellen gebruikt werden in biologielessen. Ik vond ze mooi om te zien.

Tot slot; fantasie-dieren van kunstenaar Thomas Grunfeld.

Hij heeft twee verschillende dieren bij elkaar gebracht. Hoe verzint iemand dit?

De tentoonstelling Curiosity zet je aan het denken.

Gelukkig zijn er mensen erg nieuwsgierig geweest.

Twee voorbeelden over nieuwsgierigheid.

In 1608 liep er iemand rond die heel graag de sterren en planeten van heel dichtbij wilde zien. Voila! Toen kwam de telescoop.

In 2011 heb ik door een telescoop naar de Maan en Mars mogen kijken.  Heel speciaal was dat. Dankje wel iemand. Het is namelijk nog steeds niet bekend wie de eerste telescoop heeft gebouwd.

In 1965 werd er waarschijnlijk iemand helemaal gek van rondslingerende visitekaartjes. Voila! Toen werd de Rolodex geboren

Allemaal bijzondere uitvindingen waar wij tot op heden nog steeds iets aan hebben.

Curious geworden naar Curiosity?

Curiosity is te zien tot en met 14 september in De Appel arts centre.

Voor meer informatie kiek hier! 

Groet,
Sandra

Sandra Singh

Hoi! Ik ben Sandra Singh een kunstliefhebber. In mijn vrije tijd bezoek ik het liefst een museum. Sinds 1 april 2014 schrijf ik mijn kunstbelevingen op. Mijn blog zie ik als mijn kunstdagboek. Dank dat je mij leest! Liefs,

2 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.