Wist je dat de kerkers en de hal van Museum Weesp (voorheen het stadhuis van Weesp) tijdens openingstijden van het museum toegankelijk is voor publiek?
Het stadhuis van Weesp werd tussen 1772 en 1776 gebouwd door Jacob Otten Husly. Husly heeft ook het Felix Meritis in Amsterdam en het stadhuis van Groningen gebouwd.
In 1847 kreeg de gemeente Weesp officieel een Huis van Bewaring.
Vier ruimtes werden er beschikbaar gesteld. Twee cellen in de kelder van het stadhuis, een kamer met de naam ‘De Gijzeling’ op de begane grond en een onbekende ruimte.
Voor welke misdrijven moet je naar het Huis van Bewaring?
Ik geef je twee voorbeelden; personen veroordeeld tot een gevangenisstraf van maximaal 10 dagen en personen die wegens schulden gegijzeld zijn.
Uit het inschrijvingsregister van het Huis van Bewaring bleek dat de personen die vast zaten voornamelijk uit Weesp en omstreken.
De personen zaten vast voor nachtelijke burenruzie, openbare dronkenschap, diefstal en overtreding van de Jacht- en Visserij Wet.
Een van de vaste klanten van het Huis van Bewaring was Dirk van Kooten.
In 1874 werd hij voor het eerst drie dagen opgesloten voor openbare dronkenschap. In de periode 1874 – 1880 zit hij nog maar liefst acht keer vast.
Ga je mee de kerker van Museum Weesp?
Een fijne zondag,
Liefs, Sandra