De Vorm van Klank

Op het campagnebeeld van de tentoonstelling ‘De Vorm van Klank’ van Museum Weesp staan twee heren afgebeeld. Beide hebben een viool in hun handen.  

De man links is Theo Marks (1982) en heeft een vioolbouwopleiding gevolgd in Italië aan de La Scuola Internazionale di Luteria Renato Scrollavezza in Noceta. Zijn ‘violen’ worden bespeeld door musici uit het Nederlands Philharmonisch Orkest en het Koninklijk Concertgebouworkest.

De man rechts is Frank van der Horst (1948) industrieel ontwerper. Hij probeert een viool te ontwikkelen dat zo min mogelijk (tot geen) gehoorbeschadiging geeft.

Van der Horst heeft onderzoek gedaan naar de relatie tussen vorm en klank. Hij gebruikt dezelfde materialen die gebruikt worden om een ‘klassieke’ viool te maken maar ‘speelt’ met de vorm en constructie.

De violen van Van der Horst worden door diverse musici bespeelt. Een daarvan is violist en componist Oene van Geel.

Het mooie van deze mini-tentoonstelling is dat er heel duidelijk te zien is dat Marks een voorkeur heeft om op ambachtelijke wijze violen te maken van hout (van sparren uit de Noord-Italiaanse Dolomieten). Terwijl Van der Horst bij het ‘bouwen van zijn viool’ gebruik maakt van digitale vormgeving en computertechnieken.

Ga je mee KunstKieken? Luister en kijk mee naar ‘ De Vorm van Klank’.

De muziek die je in het filmpje hoort is speciaal gecomponeerd dor Oene van Geel en gespeeld door Mintje van Lier (viool) en Simone van der Giesen (altviool).

De expositie ‘De Vorm van Klank’ is tot 8 september 2024 te zien.

Ga je naar de tentoonstelling of ben je al geweest? Laat mij het weten.

Liefs,

Sandra

Sandra Singh

Hoi! Ik ben Sandra Singh een kunstliefhebber. In mijn vrije tijd bezoek ik het liefst een museum. Sinds 1 april 2014 schrijf ik mijn kunstbelevingen op. Mijn blog zie ik als mijn kunstdagboek. Dank dat je mij leest! Liefs,

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.