Frida Kahlo & Diego Rivera: A Love Revolution

Vandaag neem ik je mee naar de tentoonstelling Frida Kahlo & Diego Rivera: A Love Revolution in het Cobra Museum voor Moderne Kunst in Amstelveen.

In dit stuk neem ik je mee naar de ruimte: Lievelingen van de media, favorieten.

Voor het eerst in Nederland zijn uit de privécollectie van verzamelaars Jacques en Natascha Gelman schilderijen van Frida Kahlo en haar geliefde Diego Rivera te zien.

Frida Kahlo (Mexico, 1907-1954) heeft geen introductie nodig.

Ze is een van de  beroemdste vrouwelijke kunstenaars in de wereld. Kahlo was een van de dochters van een naar Mexico geëmigreerde Duitse fotograaf en een Mexicaanse moeder. Ze volgde als jonge vrouw kunstonderwijs, maar werd in 1925 op achttienjarige leeftijd ernstig gewond door een tramongeluk. De lichamelijke schade van dit ongeval werd een rode draad in haar leven.

  • Frida bij het Barbizon Hotel Plaza Hotel - Lucienne Bloch
  • Zelfportret met halsketting - 1933- Frida Kahlo
  • detail Zelfportret met halsketting - Frida Kahlo

Ik wil je vijf foto’s laten zien waarop drie schilderijen en één foto afgebeeld staan. De schilderijen en de foto zijn ook in de expositie te zien. Ga je mee kunstkieken?

Op de foto Frida bij het Barbizon Plaza Hotel, New York City, gemaakt door niemand minder dan kunstenaar Lucienne Bloch, zien we Frida zitten voor haar schilderij  ‘Zelfportret met halsketting’ (1933 – olieverf op tin).

Frida draagt een jade halsketting. In Midden-Amerika wordt de edelsteen met name door de Maya’s gebruikt voor maskers, beeldjes en juwelen. Een van de gebruiken is dat zij een klein stukje jade in de mond van overledenen plaatsen om ze zo te begeleiden naar het hiernamaals.

Het viel mij op dat ze dit schilderij als volgt heeft gesigneerd ‘Frieda Kahlo.1933.Junio’. Zie jij wat ik zag?

  • rida schildert Diego in mijn gedachten terwijl Diego toekijkt - 1940 -Bernard Silberstein
  • Diego in mijn gedachten - 1943 - Frida Kahlo
  • Detail Diego in mijn gedachten - 1943 - Frida Kahlo

De beroemdste zelfportret ‘Diego in mijn gedachten’ van Frida Kahlo zie op ‘Frida schildert – Diego in mijn gedachten – terwijl Diego toekijkt‘.

De hoofdtooi is een klederdracht van vrouwen in de regio Tehuantepec in de staat Oaxaca. De tooi wordt gedragen tijdens hun huwelijk en anderen officiële gelegenheden. De staat Oaxaca is een matriarchale samenleving waarin er ook een traditie is waarin jongens van kleins af opgevoed worden als vrouw.

Het zelfportret staat ook bekend als ‘Zelfportret als Tehuana’.

  • Liefdesomhelzing vn het universum, de aarde, Diego, ikzelf en de heer Xolotl - 1949 - Frida Kahlo

Het allermooiste aan deze foto vind ik, is dat de zon schijnt zowel op Frida als op het schilderij ‘Liefdesomhelzing van het universum, de aarde (Mexico), Diego, ikzelf en de heer Xolotl (1949).

In de Azteekse mythologie bewaakte Xolotl de zon als deze tijdens de nacht door de onderwereld ging. Vaak wordt hij afgebeeld als een hond. Kahlo dacht er kennelijk anders over en gaf Xolotl een gezicht.

  • Frida in haar atelier - 1943 - Fritz Henle
  • Frida met rode rebozo - 1939 -Nickolas Muray

Fritz Henle legde Frida in haar atelier vast. In het midden van de muur hangt de beroemde foto van Nickolas Muray: Frida met een rode rebozo. Een rebozo is een traditionele Mexicaanse sjaal.

Frida schildert De gewonde tafel – 1940 – Bernard Silberstein

Dat foto’s een moment vastleggen en soms een ‘super’ meerwaarde hebben laat de foto van Bernard Silberstein zien. Hij legde Frida vast terwijl ze het schilderij ‘De gewonde tafel’ schildert.

Het schilderij is verdwenen in 1955 en is het onderwerp van een nog steeds voortdurende internationale zoektocht. Tussen 1940 en 1944 zijn er drie foto’s van dit schilderij gemaakt.  

Mijn favoriet uit de tentoonstelling Frida Kahlo & Diego Rivera: A Love Revolution is een litho van Frida Kahlo genaamd Naakt met kralenketting gemaakt door Diego Rivera.

Het is met name  bijzonder omdat dit de enige litho is die Diego van zijn Frida heeft gemaakt.

De titel van de tentoonstelling verwijst naar de open relatie van Kahlo en Diego vol met  buitenechtelijke affaires.

Diego heeft ook een verhouding gehad met het jongere zusje van Kahlo, Cristina.  Ze stond vaak model voor hem. Deze pasteltekening van Cristina (1934) laat een andere kant en veelzijdigheid van Rivera zien.

Wat vond ik van de tentoonstelling Frida Kahlo & Diego Rivera: A Love Revolution?

Klein maar fijn. De teksten op de muren vond ik soms wat aan de lange kant. Om eerlijk te zijn heb ik die niet gelezen omdat ik vooral aan het genieten was dat ik voor het eerst in mijn leven ‘Kahlo’s heb mogen bewonderen….en omdat ik in hoofdlijnen het verhaal van dit kunstenaarskoppel ken. Zoals ik al eerder schreef: Kahlo heeft geen introductie meer nodig.

Tot 29 september kun je de beroemde Gelman collectie bewonderen in het Cobra Museum in Amstelveen.

Voor meer informatie: Cobra Museum.nl

Fijne avond, Liefs, Sandra

NB: Zowel de tekst als de foto’s zijn eigendom van Kunstkieken.nl en met toestemming van het Cobra Museum in Amstelveen gepubliceerd .  De afbeeldingen van deze blog mogen niet worden verveelvoudigd en/of openbaar gemaakt in enige vorm of op enige wijze.

Sandra Singh

Hoi! Ik ben Sandra Singh een kunstliefhebber. In mijn vrije tijd bezoek ik het liefst een museum. Sinds 1 april 2014 schrijf ik mijn kunstbelevingen op. Mijn blog zie ik als mijn kunstdagboek. Dank dat je mij leest! Liefs,

Eén reactie

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.