Vincent meets Rembrandt, the Untold Story

Campagnebeeld Vincent meets Rembrandt
Campagnebeeld Vincent meets Rembrandt – Epidemie

Rembrandt van Rijn en Vincent van Gogh zijn de twee bekendste Nederlandse kunstenaars aller tijden.

Wist je dat Van Gogh zich liet inspireren door het werk van Rembrandt?

Op zaterdag 3 juli opende de Noorderkerk in Amsterdam ‘Vincent meets Rembrandt, the Untold Story’. De expositie gaat over de ‘bezieling’ die Van Gogh kreeg van Rembrandts werk.  Aan de hand van citaten uit brieven ontdek je hoe Van Gogh in zijn Amsterdamse periode gefascineerd raakte door Rembrandt.  De tentoonstelling is een 360° beleving.

  • De opwekking van Lazarus - Rembrandt
  • De opwekking van Lazarus(naar_Rembrandt)- Van Gogh

Ga je mee kunstkieken? Laten we gaan kijken hoe Van Gogh geïnspireerd raakte door Rembrandt.

In brief 865, die Van Gogh schrijft op 1 mei 1890 bedankt hij zijn broer Theo die hem een aantal ‘heliogravures’ (reproducties op platen) ter ere van zijn verjaardag heeft opgestuurd. Een daarvan is de ets ‘De opwekking van Lazarus’ van Rembrandt.

Brief 866 – Vincent van Gogh – Wikipedia

Een dag later stuurt Van Gogh opnieuw een brief aan Theo (brief 866) waarin hij een voorstudie van zijn schilderij De opwekking van Lazarus maakt die hij heeft gemaakt op basis van de ets van Rembrandt.

In zijn brief schrijft Van Gogh het volgende: “Hiertegenover heb ik een schets gekrabbeld naar een schilderij dat ik heb gemaakt van drie figuren die op de achtergrond van de ets van Lazarus zijn. De dode en zijn twee zusters. De grot en het lijk zijn violet, geel, wit. De vrouw die de doek van het gezicht van de opgewekte neemt heeft een groene jurk en oranje haren; de andere heeft een zwart kapsel en gestreepte kleding. Groen en roze. Erachter een landschap, blauwe heuvels, een gele opgaande zon. De combinatie van kleuren zou dus uit zichzelf moeten spreken over hetzelfde als uitgedrukt door het clair-obscur van de ets”In zijn brief schrijft Van Gogh het volgende:

Citaat brief 866 – Vincent Van Gogh

Zie jij het verschil? Van Gogh heeft alleen een gedeelte van de prent gebruikt. Christus heeft hij volledig weggelaten.

Lazarus geeft een rode baard en lijkt hier op Van Gogh. Vermoedelijk is het een zelfportret van zichzelf. De twee vrouwen bij het graf, zijn twee bekenden uit Arles: mevrouw Roulin (groene jurk) en mevrouw Ginoux.

Een leuk weetje: Van Gogh maakte dit olieschilderij op papier. De afmeting ervan is 50 cm x 65.5 cm.

De ‘Opwekking van Lazarus’ van Rembrandt is ‘typisch Rembrandts’ met het licht en de schaduwen (clair-obscur). De ets behoort tot de vaste collectie van het Metropolitan Museum of Art in New York.

Ik geef je 3 redenen waarom je de tentoonstelling ‘Vincent meets Rembrandt, the Untold Story’ in de Noorderkerk moet gaan bezoeken.

  • Kunst en cultuur smelten letterlijk samen in De Noorderkerk in Amsterdam. De kerk is (bijna) nooit toegankelijk voor publiek. Dankzij de tentoonstelling kun je de kerk nu óok van binnen bezichtigen.
  • Stap in de voetsporen van Rembrandt en Van Gogh! Beide kunstenaars bezochten regelmatig de vroegpreken (om 7.00 uur ’s ochtend) op zondag. Toen Van Gogh aankwam in Amsterdam was de Noorderkerk het eerste wat hij bezocht.  
  • Komt te weten waarom Vincent zo onder de indruk raakte door werken van Rembrandt. De tentoonstelling komt heel mooi over in de kerk. Dit komt mede omdat het een ruim en simpel kerkgebouw is zonder veel opsmuk.  Hierdoor kun je alle kunstwerken goed bekijken met al hun fantastische kleuren. De akoestiek is ongelofelijk geweldig! Het geluid van de muziek (een combinatie van klassiek en hedendaagse muziek) komt hierdoor erg mooi over.   Ook de penseelstreken van Van Gogh en van Rembrandt zijn goed te bewonderen.

Het campagnebeeld van Vincent meets Rembrandt, the Untold Story is een combinatie van twee zelfportretten van Rembrandt en Van Gogh.

Op het Zelfportret met baret en opstaande kraag (1659) zien we Rembrandt als vijftiger. Van Gogh is begin veertig als hij zijn Zelfportret (Musée D’Orsay)  in 1889 schildert.

Vincent meets Rembrandt, the Untold Story is geopend tot 31 oktober 2021.

De Vincent meets Rembrandt Experience duurt 40 minuten en begint, zonder onderbreking, steeds weer opnieuw. Je ticket is 70 minuten geldig. Je ziet dan sowieso de voorstelling minstens 1 keer in zijn geheel.

Voor meer informatie kijk op: Vincent Meets Rembrandt.com

Ga jij naar de tentoonstelling? Ik ga absoluut nog een keer met mijn koningskoppel!

To be Rembrandt!

Liefs, Sandra

Sandra Singh

Hoi! Ik ben Sandra Singh een kunstliefhebber. In mijn vrije tijd bezoek ik het liefst een museum. Sinds 1 april 2014 schrijf ik mijn kunstbelevingen op. Mijn blog zie ik als mijn kunstdagboek. Dank dat je mij leest! Liefs,

5 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.