Been there. Done that.

Saai!

Een Rembrandt been there. Een Vermeer done that. Het werd eens hoog tijd om eens wat andere Hollandse meesters te laten zien op mijn blog. Maar waar vind ik die nu?

Na wat Googlen kwam ik op de tentoonstelling Gouden Eeuw Revisited in het Museum voor Schone Kunsten (MSK) in Gent terecht.

Namen als Nicolaes Maes, Frans Hals, Govert Flinck en Albert Cuyp hangen daar nu. Op de site van het museum herkende  ik het schilderij Watervogels van Melchior D’Hondecoeter.  Dat schilderij was de aanleiding om richting Gent te gaan. Die wilde ik wel in het echt zien. Zijn werk  ken ik van het Rijksmuseum waar ik jaren geleden een museumles gehad heb.  Met recht kan er gezegd worden dat hij  de man van de vogels is!

In de tentoonstelling hangen er ruim 60 Hollandse schilderijen uit de 17e eeuw. De bovenstaande namen kende ik wel.

De naam Pieter Fransz De Grebber en Roelant Savery kende ik totaal niet.

 

De Grebber was een kunstschilder uit Haarlem die meegewerkt heeft met het decoreren van Paleis Noordeinde en Huis ten Bosch in Den Haag. Maar het liefst schilderde hij religieuze voorstellingen.

Het schilderij Maria Tenophemelopneming is daar een van. De stralen lijken net echt. De stof van de jurk glanst.

 

Bij het lezen van al deze Holandse namen krijg ik steeds meer een wow-gevoel .

Het werk van de in Kortrijk geboren Savery is ook al zo mooi.  Of eigenlijk moet ik zeggen gracieus.  Savery was schilder, graveur en tekenaar.  Twee paarden en palfeniers zijn naast Watervogels  absoluut een favoriet. De blauwe wolken en de manen doen het hem!  Nederlands meest beroemde landschapsschilder Jan Goyen hangt er ook tussen.

De schilderijen Nicolaes Maes (links) en Frans Hals hangen als broers naast elkaar.  Bij het zien daarvan moest ik echt “WOW” zeggen.

Tussen de schilderijen zijn er aantal gebruiksvoorwerpen en meubelstukken die gebruikt werden in de stillevens in die tijd te zien. Wel grappig bedacht om de beleving extra te prikkelen maar de voorwerpen geven geen extra dimensie aan de tentoonstelling.

De schilderijen zijn al op zich het bekijken waard.  Het is een collectie zonder een Rembrandt of Vermeer desalniettemin is het een collectie waar het MSK zeer trots op mag zijn. En wij Hollanders jaloers.  Deze meesters zie je niet overal hangen.

Tot wanneer?

De Gouden Eeuw Revisited  is te zien tot en met 28 februari 2016.  Voor meer informatie kiek hier!

MSK heel erg bedankt dat ik bij jullie mocht rondwandelen! Tot absoluut weer een keer!

Liefs,

Sandra

Sandra Singh

Hoi! Ik ben Sandra Singh een kunstliefhebber. In mijn vrije tijd bezoek ik het liefst een museum. Sinds 1 april 2014 schrijf ik mijn kunstbelevingen op. Mijn blog zie ik als mijn kunstdagboek. Dank dat je mij leest! Liefs,

2 reacties

    • Dank voor jouw reactie Kimberly. Ik vond het bijzonder om eens naar her werk van andere meesters te kijken. Het is een erg mooi museum waar je zeker een aantal uur voor nodig hebt. Veel plezier als je er naar toe gaat. Ik hoor graag wat je ervan vond.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.