Het Groote Museum

Op 12 mei 2022 opent het Groote Museum. Vandaag mocht ik al een kijkje nemen.

Het Groote Museum is gevestigd in het Hoofdgebouw, één van de rijksmonumenten van ARTIS, daterend uit 1855. Hier was in het verleden ook een museum gevestigd, dat zijn deuren sloot in 1947. Sindsdien waren de zalen niet meer toegankelijk voor publiek. Nu, 75 jaar later, opent het Groote Museum opnieuw.

Het Groote Museum heeft geen eigen collectie maar gaat over de museumbezoeker. Dus over jou.

Je leest het goed. Jij als museumbezoeker bent het middelpunt van de tentoonsteling. Je ontdekt hoe je verbonden bent met al het andere leven op aarde en ziet samenhang tussen mens, dier, plant en microbe.

Je komt het Groote Museum binnen via de monumentale vlindertrap en komt uit in de centrale hal die de West- en de Oostzaal verbindt.

Het museum heeft 12 zones waarin een lichaamsdeel, zoals het hart, de ogen of de hersenen, het vertrekpunt is.

Omdat ik, ik ben en jij, jij is het lastig om mijn Groote-museum ervaring met je te delen. Daarom maakte ik een vlog waarin ik je een aantal kunstwerken laat zien die te zien zijn in de West- en Oostzaal van het Museum. Ga je mee kunstkieken?

  • Klimaatkunstenaar Thijs Biersteker maakte een grote installatie die direct verbonden is met een plataan op het Artisplein. De kunstinstallatie verbindt het museum letterlijk met de buitenwereld en toont de sapstromen in de 200 jaar oude plataan en vergelijkt deze met de bloedsomloop van de bezoeker. Biersteker ontwikkelde dit werk met de Gentse universiteit.
  • Tijdens het filmen werd ik, zo nu en dan, onderbroken door het geluid van een heftige regenbui, en van vogels die rondvlogen. Het bleek een soundscape te zijn gemaakt door filmaker en sounddesigner Pablo Lamar uit Paraguay, die de bezoekers op ongeplande momenten verrassend ontregeld. Echt een hele grappige ervaring!
  • In de ‘geurtunnel’, bedacht door geurexpert Ton van Harreveld, kom je via vele  geuren in contact met jouw lange termijn-geur-geheugen. Het is niet het doel om de geur te herkennen, maar de herinnering of emotie die het oproept te ervaren.
  • Amber Veel, taxidermie kunstenaar laat in haar kunstwerken zien dat al het leven (en de dood) op de wereld met elkaar verbonden is.

Voor meer informatie kijk op: Het Groote Museum.nl

Het ARTIS-Groote Museum is vanaf donderdag 12 mei  2022, dagelijks geopend van 10:00 tot 18:00 uur en op donderdag van 10:00 tot 22:00 uur.

Fijne avond,

Liefs, Sandra

Sandra Singh

Hoi! Ik ben Sandra Singh een kunstliefhebber. In mijn vrije tijd bezoek ik het liefst een museum. Sinds 1 april 2014 schrijf ik mijn kunstbelevingen op. Mijn blog zie ik als mijn kunstdagboek. Dank dat je mij leest! Liefs,

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.