Film Review: Escher – Het Oneindige Zoeken

Escher - Het Oneindige Zoeken -Robin Lutz

Escher – Het Oneindige Zoeken

Regisseur: Robin Lutz

Jaar: 2018

Genre: Kunst & Cultuur

Speelduur: 85 minuten

Taal: Nederlands

Release datum bioscoop: 12 april 2018

Acteur: Escher is zelf de acteur & regisseur

Verhaal

Ik ben bang dat er in de wereld maar één persoon is die een echt goede film over mijn werk kan maken en dat ben ik zelf.”

Dat schreef Maurits Cornelis Escher (1898-1972) in 1969 aan een Amerikaanse verzamelaar van zijn werk.

En dat is dan ook precies wat de film EscherHet oneindige zoeken doet. Escher is zelf de regisseur. Niet letterlijk, maar symbolisch. Met teksten uit zijn brieven, artikelen, dagboeken, lezingen en catalogi, ondersteund door animaties, foto’s en filmfragmenten, vertelt hij 46 jaar na zijn dood persoonlijk, poëtisch en puntig zijn levensverhaal.

Openingsscène

De film begint met de volgende zin;

De Nederlandse graficus M.C. Escher vertelt deze film in eigen woorden, geselecteerd uit zijn dagboeken, aantekeningen lezingen, agenda’s en honderden brieven”.

Daarna horen stappen. Een persoon loopt (ergens naar toe). Gelijktijdig met de stappen komt er een close-up van een schrijfmachine (hamers en toetsen) in beeld.

We zien dat de volgende zin wordt getikt “Ik ben bang dat er in de wereld maar één persoon is die een echt goede film over mijn werk kan maken en dat ben ik zelf“.

Wat vond ik van de film?

Ik ben vooral blij te zien dat de film uit liefde voor Escher en zijn werk is gemaakt. Daarnaast heeft Lutz niet naar de ‘meest bekende Escher-feitjes’ gegrepen zodat de film voor de Escher-kenner ook boeiend blijft.

De film is vooral speciaal omdat Escher ‘zelf zijn verhaal vertelt’. Zo vertelt hij waar zijn drijfkracht en passie voor zijn werk vandaan komt. Als filmkijker leer je Escher op allerlei vlakken kennen. We horen hoe Escher’s denkt over zijn angsten en twijfels.

Als filmkijker reis je mee door zijn leven en volg je hem.

Escher’s verhalen worden aangevuld met een aantal interviews met zijn zoons, schoondochter en Graham Nash. Als filmkijker luister je niet alleen maar naar Escher. Nee, je kijkt mee over zijn schouder en maak je wandelingen door de natuur met de grafisch kunstenaar.

De locaties van een aantal prenten zijn ook te zien in de film. Het mooie ervan is dat je die locaties langzamerhand ziet veranderen in prenten.

Daarnaast zijn er ook prenten die tot 3D-animaties worden omgetoverd. Zoals Metamorphose die ik onlangs in het Escher in Paleis in Den Haag heb gezien. Twee woorden: werkelijk prachtig!

Muziek

De muziek heeft een grote en vooral aanvullende rol in de film. De muziek maakt dat sommige scènes nog intenser worden.

Zo hoorde ik Little Red Rooster van The Rolling Stones,twee nummers van de band Crosby, Stills and Nash en aantal keren Wolfgang Amadeus Mozart en Johann Sebastian Bach.

Escher - Het Oneindige Zoeken

Aftiteling

Loop jij ook vaak de bioscoopzaal al uit als de aftiteling van de film begint? Blijf dit keer vooral zitten. Er komen namelijk interessante Escher- fragmenten langs die je vast en zeker ooit eens bent tegengekomen.

Quotes

Twee quotes uit de film zijn mij bijgebleven. Ik citeer ze.

Eén gaat over de liefde. In dit geval zijn liefde voor zijn echtgenote Jetta Umiker.

Het mooiste en zachtse dat jij bezit na je hart, zijn je handen. Ze ontroeren me, je lange vingers als die van een dief hebben mijn hart gestolen. Waarom hebben ze het uitverkoren?”.

De volgende quote komt ergens in het midden van de film voor.

Dikwijls droom ik van een film die ik zou willen maken, wat een verwonderlijke metamophosen zou je dan zien. Helaas, zou er geen publiek voor te vinden zijn, ik zou er de mensen zeker mee dood vervelen”.

Ik heb nooit geweten dat Escher rondliep met het idee dat hij een film wilde maken of dat hij een verzoek om een cover te ontwerpen van Mick Jagger afwees Een ding weet ik zeker. De film Escher – Het Oneindige Zoeken zal zeker bekoren en absoluut niet vervelen!

Ga jij naar de film? Of heb je de film al in de voorpremière gezien?

Fijne avond,

Liefs,

Sandra

Sandra Singh

Hoi! Ik ben Sandra Singh een kunstliefhebber. In mijn vrije tijd bezoek ik het liefst een museum. Sinds 1 april 2014 schrijf ik mijn kunstbelevingen op. Mijn blog zie ik als mijn kunstdagboek. Dank dat je mij leest! Liefs,

9 reacties

  1. Ga morgen deze film zien met mijn vrouw in Tivoli in Leeuwarden, er is ook op 28-04-2018 een tentoonstelling over M.C. Escher in het Fries Museum Leeuwarden deze duurt tot en met 28-10-2018.
    Volg de reis van Escher op 2018.nl.escheropreis

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.