60 sec KunstKijken: I’timad Ud Daulah- Jaali (2023) – Ben Johnson

Ben Johnson werd in 1946 geboren in Llandudno in Wales. Hij studeerde aan het Royal College of Ar. Sinds 1965 woont en werkt hij in London.

Zijn werk is opgenomen in de permanente collecties van musea over de hele wereld, zoals het Victoria & Albert Museum in  Londen; het Centre Georges Pompidou in Parijs en in het Museum voor Moderne Kunst (MoMA) in  New York.

Johnson is vooral bekend om zijn schilderijen van grootschalige gedetailleerde stadsgezichten gebaseerd op architecturale ruimtes. Zijn panorama’s vind ik bijna goddelijk!

In maart 2017 zag ik Johnson’s zijn werk voor het eerst in de tentoonstelling ‘Hyperrealisme. 50 jaar schilderkunst’ in de Kunsthal in Rotterdam.

Toen ik voor de schilderijen The Rookery (1995) en Looking Back to Richmond House (2011) stond, kwam bij mij het gevoel van werkelijkheid en onwerkelijkheid even samen. Ik vond ze zo mooi en zo geweldig gemaakt. De vraag “Hoe dit Johnson dit?” rees keer op keer op.

Ben Johnsonis fotorealist die een nieuwe manier van schilderen bedacht.

Eerst maakt hij een aantal foto’s van zijn object, vervolgens maakt hij grote lijntekeningen (met een computer en heel veel assistenten om zich heen). Van die lijntekeningen maakt hij weer sjablonen en met behulp van een laser en verfspuit schildert hij zijn schilderij. Dit doet hij laag voor laag. Soms heeft een schilderij wel tig-lagen.

Zijn werk valt onder de stroming hyperrealisme. Het is een vorm van schilder- en beeldhouwkunst waarbij de werkelijkheid zo realistisch en neutraal mogelijke manier wordt weergegeven.

Nu bijna exact 7 jaar verder ben ik nog steeds een van zijn grootste fans. Op Tefaf bezocht ik Kent Antiques – Islamic & Indian Art om het schilderij I’timad Ud Daulah – Jaali (160,8 x 100 cm – 2023)  van Ben te bekijken.

 ‘L’timad Ud Daulah, Jaali’ is gebaseerd op het gebouw I’timad ud Daulah welke aan de overkant van de rivier van de Taj Mahal staat. Het wordt ook wel de baby Taj genoemd.

Weet je wat Jaali betekent? In het Sanskriet betekent het rooster. In de Indiase architectuur is het vrij normaal dat een rooster ( gemaakt van zandsteen of marmer)  voor een raam of opening geplaatst word. Jaali’s bestaan voornamelijk uit geometrische vormen of bloemmotieven.

Ben Johnson zegt over dit werk “ For me, it is a jewel box celebrating geometry, craftsmanship and the intangible.  It transcends the material and takes you on a journey which is spiritual”.

Ik zeg over dit werk “Het schilderij lijkt net op een foto. Het lijkt zo echt!.Tijdens het bewonderen van dit schilderij vroeg ik mij (ondanks dat ik weet dat I’timad ud Daulah een schilderij is) toch weer af dit geen echte Jaali van Marmer is.

Kijk gewoon heerlijk naar dit werk. Kijk naar de Jaali, kijk naar de patronen, kijk naar de schaduw. Kijk en verwonder je! Wat vind jij van I’timad Ud Daulah – Jaali?

Wil je meer werk van Ben Johnson zien. Kijk dan op zijn site Ben Johnson. com

Een fijne zondag,

Liefs Sandra

Ben, it was really a pity that we weren’t in Maastricht at the same time. But i’m looking forward to see you in the summer holidays!

Regards, Sandra

Muziek: Nata Bhairavi – Dhun – Aditya Verma

Sandra Singh

Hoi! Ik ben Sandra Singh een kunstliefhebber. In mijn vrije tijd bezoek ik het liefst een museum. Sinds 1 april 2014 schrijf ik mijn kunstbelevingen op. Mijn blog zie ik als mijn kunstdagboek. Dank dat je mij leest! Liefs,

Eén reactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.